Türkiye afetlerle boğuşurken Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM), sele yönelik plan yapması gerektiği ortaya çıktı. Sayıştay, OGM’nin Devlet Su İşleri ile eşgüdümlü çalışmasını istedi.
Türkiye özellikle ağır yağışlardan sonra gelen sel felaketleriyle boğuşurken Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) Sayıştay raporunda, kurumun yeni bir Ulusal Üst Havza Sel Kontrol Aksiyon Planı’na muhtaçlık olduğu vurgulandı.
“İklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan ani yağışlar sonucu oluşan ani taşkınların havza ölçeğinde ele alınması taşkınlara etkili müdahaleyi sağlayacaktır” denilen raporda, “Ayrıca, toprak ve su kaynaklarının korunmasına yönelik erozyon kontrolü ve sel, çığ kontrolü çalışmalarında can ve mal kaybına yol açan potansiyel erozyon riski ve ekonomik etkinliği yüksek havzalara öncelik verilmesine imkânı da olacaktır” denildi.
OGM’nin daha önce 2013-2019 yılları ortasında bir kontrol planı olduğu aktarılan raporda, “2019-2022 ortasında ise erozyonla efor kapsamında sel kontrol çalışmaları yapılmaya devam edilmiş lakin bu çalışmalar bir aksiyon planı kapsamında yapılmadığı için riskli alanların belirlendiği ve kriterler ile önceliklendirmelerin uygulandığı bir çalışma programı çerçevesinde gerçekleştirilmemiştir” tabirlerine yer verildi.
Raporda OGM’nin Devlet Su İşleri’nin de katkısıyla kapsamlı bir aksiyon planı yapması gerektiği belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Özellikle yüksek risk taşıyan bölgelerde OGM’nin sel kontrol hareket planı hazırlamasına ve uygulamasına ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıyeten süreç yapılması gereken alanlarda, özellikle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan yerler de bulunmaktadır. Bu projelerin de entegre bir halde planlanıp yapılabilmesi için de aksiyon planının DSİ ile birlikte hazırlanması ve uygulamada eşgüdüm sağlanması gerektiği değerlendirilmektedir.”