Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Kuzey-Kivu eyalet yetkilileri, Nyiragongo ve Goma şehirlerinde toplamda 8 M çiçeği (Mpox) vakası tespit edildiğini duyurdu. Yetkililer, hastalığın bulaşıcı ve ciddi olduğunu vurgulayarak, yalnızca söz konusu şehirler değil, tüm eyalet için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı daha önce yapılan açıklamada, bu yıl 7.396 M çiçeği vakası görüldüğünü ve 371 kişinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Ülkede geçen yıl 14.626 M çiçeği vakası tespit edilmiş ve 654 kişi hayatını kaybetmişti.
Güney Afrika’da mayıs ayında ortaya çıkan M çiçeği salgını nedeniyle 16 kişiye tanı konulduğu açıklandı. Bugün üçüncü hasta hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) M çiçeği virüsü uzmanı Rosamund Lewis, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’ndeki basın toplantısında, M çiçeği vakalarının artmaya devam etmesi nedeniyle hastalığın bir halk sağlığı tehdidi olmaya devam ettiğini belirtti. Lewis, yılbaşından bu yana dünya genelinde 3.100’den fazla vaka bildirildiğini vurguladı.
“Yalnızca mayısta 26 ülkeden yaklaşık 600 doğrulanmış vaka DSÖ’ye bildirildi.” diyen Lewis, özellikle Afrika’da M çiçeği vakalarının arttığına dikkat çekti ve altta yatan nedenlerin tespit edilmesi için acil araştırmaların yapılması gerektiğini vurguladı.
Lewis, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edilen M çiçeği virüsü vakalarında ölüm oranının yaklaşık yüzde 5 olduğunu kaydetti. Salgın nedeniyle en fazla çocukların hayatını kaybettiğini belirten Lewis, Afrika’da M çiçeği vakalarındaki artışın ele alınmasının kritik bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
DSÖ, 28 Kasım 2023 tarihinde damgalanma ve ırkçılık endişelerini gerekçe göstererek, virüse “maymun çiçeği” yerine “mpox” adının verildiğini açıkladı.
M çiçeği virüsü genellikle hayvandan insana yakın temasla, nadiren de insandan insana yakın temasla bulaşır. Virüs, vücutta yüksek ateş, kaşıntılı kabarcıklar, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizliğe neden olur.