enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Sağlık için en ekonomik seçim: Havuç

Sağlık için en ekonomik seçim: Havuç
REKLAM ALANI
05.07.2024 13:58
20
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Havucun Gizli Faydaları: Cildiniz ve Sağlığınız İçin Bir Altın Madeni

Açlık bastırdığında karbonhidratlara yönelmek bir alışkanlık olsa da, dengeli bir beslenme arayanlar daha sağlıklı atıştırmalıklar arar. İlk akla gelen seçenek yeşil elma olsa da, bu sefer onu atlayın ve bir havuç alın. Çünkü araştırmalar, haftada yalnızca üç kez birkaç havuç yemenin cilt karotenoidlerini önemli ölçüde artırdığını ortaya koyuyor.

Karotenoidler, greyfurt, havuç, dolmalık biber, domates ve balkabağı gibi meyve ve sebzelerin kırmızı, turuncu ve sarı renklerinin nedeni olan bitkisel besinlerdir. Yüksek karotenoid seviyeleri, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır, cilt sağlığını iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu değerli besinleri almak için tek yol onları tüketmektir.

Karotenoid Deposu: Havuç

Alabama’daki Samford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 60 genç yetişkin öğrenciye elma dilimleri, 100 gram havuç (iki orta boy havuca eşdeğer), beta karoten içeren bir multivitamin takviyesi veya havuçlu kombinasyonlar verdi. Bu öğeler dört hafta boyunca günde üç kez tüketildi. Çalışma, elma dilimi yiyen veya yalnızca takviye alan öğrencilerde önemli bir karotenoid artışı görülmezken, havuç yiyenlerin seviyelerinde %10,8 – %21,6’lık bir artış görüldüğünü gösterdi.

Havucun Bilimsel Temelli Faydaları

– A Vitamini Kaynağı: Karotenoidler vücudumuzda parçalanarak A vitaminine dönüşür. A vitamini bağışıklık sistemini destekler ve göz sağlığını korur, özellikle yaşlılıkta ortaya çıkabilecek makula dejenerasyonunu önler. Newcastle Üniversitesi Beslenme Merkezi’nden Dr. Kirsten Brandt, “Vejetaryenler veya etsiz beslenenler için bol miktarda havuç tüketmek önemlidir. Lutein gibi karotenoidler, uzun vadede lutein eksikliğinin görme üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden, günlük havuç tüketimi kritiktir.”

– Kanser Önleyici: Haftada 300 gram havuç tüketimi, kanser riskini ortalama %15 oranında azaltır. Bu koruma, karotenoidlerden değil, poliasetilen adı verilen benzersiz bir bileşikten kaynaklanır. Bu kimyasallar iltihabı düzenleyerek hücre hasarını önler ve kansere karşı koruma sağlar.

– Lif Hazinesi: Havuç, sebzeler arasında en yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu, sindirim sağlığı için hayati önem taşır. Lif, sindirim sisteminde yavaş parçalanır ve tokluk hissini artırır.

– İyi Bakteriler İçin Bir Dost: Beslenme uzmanı Jenna Hope’a göre, “Lif, bağırsak mikrobiyomunu destekleyen ve iyi bakterilerin gelişimini teşvik eden önemli bir rol oynar. Bağırsak mikrobiyomu, bağırsaktaki iyi ve kötü bakterilerin birleşimidir. Daha fazla lif tüketmek, iyi bakterilerin gelişmesine yardımcı olur ve bu da kötü bakteriler için rekabet anlamına gelir. İyi bakteriler, zihinsel sağlıktan bağışıklık sistemi fonksiyonlarına ve uyku kalitesine kadar birçok faydalı bileşik üretir. İyi bakteri dengesi, sağlıklı besinlere yönelmemizi desteklerken, kötü bakteri dengesi işlenmiş ve şekerli yiyecek isteklerine neden olabilir. Ek olarak, lif şekerin kan dolaşımına emilimini yavaşlatır, bu da yüksek şekerli besinleri tükettikten sonra kan şekeri seviyelerinin yavaşça yükselmesine ve daha az yoğun şeker krizlerine yol açar.”

– Işıltılı Bir Cilt: Dr. Brandt, karotenoidlerin ciltte birikmesi nedeniyle “güneş yanığına yatkın ve hassas ciltler için faydalı olabileceğine dair bazı veriler var” diyor. “Havuç, karotenoidlerin cilt üzerinde güneş ışınlarını hedefleyerek onları emmesi nedeniyle bir tür doğal güneş koruyucu görevi görür.”

Havuçla ilgili araştırmalar devam etse de, havuç tüketiminin cilt kanseri riskini azaltabileceğine dair kanıtlar ve bu teoriyi destekleyen bilim insanları bulunmaktadır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.