ABD’li fizyoterapist Chris Boettcher, son araştırmalara dayanarak, kilo aldıran, uykuyu bozan ve enerjinizi azaltan 10 kötü alışkanlığı sizler için sıralıyor…
Sabah erkenden bir fincan kahve içmek için can atıyor olabilirsiniz. Ancak Boettcher, kafeinin idrar söktürücü olduğunu ve vücudun su kaybetmesine neden olduğunu hatırlatıyor.
Sabah kalktığınızda sekiz saattir su içmediğiniz için zaten susuz kalmış oluyorsunuz. Boettcher, kahve içmeden önce yaklaşık dört bardak su içmenizi önermektedir.
Boettcher, güne başlamanın daha kötü bir yolu olmadığını söyleyerek, bu alışkanlığa karşı uyarıda bulunuyor.
Uzmanlar, sabahın erken saatlerinde telefon kullanmanın stres tepkisini tetikleyebileceğini, vücutta kortizol salınımına yol açabileceğini ve gününüzü olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.
Ağızdan nefes almak, ağız kuruluğuna neden olarak bakteri üretimini hızlandırabilir. Bu da diş çürümesi veya enfeksiyon gibi sorunlara yol açabilir.
Uyku sırasında dilinizin geriye doğru kıvrılması hava yollarınızı tıkayabilir, uykuyu bozabilir, horlama ve uyku apnesi geliştirebilirsiniz.
Boettcher, bununla mücadele için bilinçli olarak burundan nefes almayı ve uyurken bant kullanmayı öneriyor.
Yatmadan önce çoğu insan telefonuyla oynar, haberleri okur veya mesaj ya da e-posta gönderir.
Ancak uzmanlar, telefonlardan yayılan mavi ışığın uykuyu bozabileceğini ve beyninizi “aktif” modda tutabileceğini söylüyor.
Boettcher, saat 17.00’den sonra tüm cihazların kapatılmasını ve düzenli olarak “rahatsız etme” modunun kullanılmasını önermektedir.
Tahıllar genellikle işlenmiş karbonhidratlar ve şekerlerle doludur. Bu da kan şekerinizde ani artışlara neden olarak günün ilerleyen saatlerinde kronik yorgunluk ve açlık hissetmenize yol açar.
Boettcher, tahıl gevrekleri yerine protein ve yağlara dayalı bir kahvaltı önermektedir. Yumurta, yulaf ezmesi, meyve ve kuruyemişler gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz.
Doktorlar, proteinin daha uzun süre tok kalmanıza ve kilo vermenize yardımcı olduğunu söylüyor. Boettcher da proteinli bir diyete odaklanılmasını öneriyor.
Sağlıklı beslenmek için her gün önerilen protein miktarına ulaşmaya çalışın. Bu, erkekler için günde yaklaşık dört porsiyon biftek etmektedir.
Masa başı çalışanların özellikle dikkat etmesi gereken bu alışkanlık, sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Günde sekiz saatten fazla aynı noktada oturmak, duruş bozukluğu, kilo alımı ve kronik hastalık riskinin artması gibi birçok soruna yol açabilir.
Boettcher, altı saatten fazla bir süre masada oturmanın olumsuz etkilerini sınırlamak için, saat başı ayakta durma, esneme veya yürüme gibi hareketler yapmaya çalışmanızı önermektedir.
Kalorili içecekler lezzetli ve kolay ulaşılabilir olabilir, ancak bunlardan kaçınmak en iyisidir.
Örneğin, bir kutu kolayla yaklaşık 39 gram şeker içerir. Bu miktar, hem erkekler hem de kadınlar için önerilen günlük şeker miktarının üzerindedir. Bir bardak portakal suyunda ise yaklaşık 25 gram şeker bulunmaktadır.
Uzmanlar, bu şekerin doğrudan kan dolaşımına karışarak ani şeker artışlarına yol açtığını hatırlatıyor.
Akşam yemeğinde bir kadeh şarap veya bira içmek, kilo alımına, endişeye ve kronik hastalık riskinin artmasına katkıda bulunabilir.
Günün geç saatlerinde alkol tüketmek, anıların işlenmesi için gerekli olan REM uykusunu etkileyerek uykunuzu bölme riskinizi artırır.
Bir bardak bira veya bir kadeh şarap yaklaşık 14 gram saf alkol içerir. Karaciğer saatte yaklaşık 10 gram alkolü parçaladığından, bu içeceklerin kan dolaşımından temizlenmesi iki saat kadar sürebilir.
Boettcher, “Haftada birkaç içki sizi öldürmez, ancak her gün içerseniz öldürebilir” diyor.
Yatakta telefona bakmak, uykuyu bozabileceği için bir başka kötü alışkanlıktır.
Uykuyu düzenlemek için Boettcher, mavi ışık engelleyiciler kullanmayı veya yatmadan bir saat önce ekranlarınızı kapatmayı önermektedir.