Günlerin uzun, havaların sıcak olduğu döneme denk gelen Ramazan ayında oruç tutanlar genellikle spordan uzaklaşıyor. Ancak bazı noktalara dikkat ederek, sağlıklı yaşam için Ramazan’da da spor yapmak mümkün… Kulüp Eğitmeni Begüm Apaydın, “Düzenli egzersiz yapan kişinin Ramazan’da sporu bırakması uzun zamanda sahip olduğu tüm kazanımları hızlı bir şekilde kaybetmesine neden oluyor” uyarısında bulundu.
Ramazan ayı boyunca beslenme ve uyku düzeninin değişmesiyle birlikte vücudumuz alışık olmadığı bir tempoya giriyor. Ramazan öncesi düzenli olarak spor yapanlar, uzun süre aç kalındığı için spor salonlarından uzaklaşıyor. Ancak Ramazan’da spor yapmak hem mümkün, hem de sağlıklı… Oruç tutanların spora ara vermesinin yanlış olduğunu söyleyen Kulüp Eğitmeni Begüm Apaydın, sporun nasıl ve ne zaman yapılacağı konusunda önemli bilgiler paylaştı.
Begüm Apaydın, “Düzenli egzersiz yapan kişinin Ramazan ayında sporu bırakması uzun zamanda sahip olduğu tüm kazanımları hızlı bir şekilde kaybetmesine sebep olur. Sporla artan mutluluk hormonu serotoninin azalmasına ve dolayısıyla şeker yeme isteğinin artmasına sebep olur. 10 gün içinde beyne giden kan akışı azalacağından, hafıza yeteneklerinizde azalma gerçekleşecektir. 2 hafta içinde vücudun kullanabildiği maksimum oksijen kapasitesi düşüşe geçecek, dayanıklılık performansınız azalacaktır. 4 hafta sonunda kas gücünüzde düşüş yaşanacaktır. Eklemlerinizde ağrılar başlayabilir. Düşük şiddette yaptığınız egzersiz bile bu kazanımları korumanıza yardımcıdır” dedi.
“Terletmeyen egzersizler yapın”
Oruçluyken spor yapılmaması konusunda da yanlış bir algı olduğunu belirten Apaydın, “Oruçluyken spor yapmak mümkündür, hatta gereklidir. Yalnızca egzersizin şiddeti azaltılmalıdır. Yüksek yoğunluklu egzersizler vücutta karaciğer ve kaslarda glikojen şeklinde depo edilmiş şekeri azaltacağından ve terle kaybedilen suyu artıracağından tercih edilmemelidir. Terletmeyen egzersizler yapılmalıdır. Pilates, yoga, reformer pilates, düşük tempolu yürüyüş veya yüzme gibi düşük şiddetli aerobik egzersizler yapılmalıdır. Egzersiz programının şiddeti; antrenman süreleri kısaltılıp, dinlenme süreleri arttırılarak ve/veya set sayıları ve kullanılan ağırlıklar azaltılarak ayarlanabilir” diye konuştu.
Apaydın, ramazan ayında spor için önerilerini şöyle sıraladı:
“Hafif ve küçük öğünler tüketin”