enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5305
EURO
35,9880
ALTIN
2.998,12
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Advert

Rafet Elçi: Sanat Allah içindir

Rafet Elçi: Sanat Allah içindir
20.11.2019 13:55
311
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bursa Edebiyat ve Yazı Akademisi’ programına konuk olan şair ve yazar Rafet Elçi, “Sanat Allah içindir” dedi.

Rafet Elçi: Sanat Allah içindir. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Bursa Edebiyat ve Yazı Akademisi’nin bu haftaki konuğu Şair ve Yazar Rafet Elçi oldu. Rafet Elçi: Sanat Allah içindir. ‘Edebiyat ve Felsefe’ konulu bir sunum yapan Elçi, edebiyatta felsefe kullanımı gerekli midir?, sorusuna yanıt verdi. Felsefenin kendisinin dahil olduğu her şeyi yükselten bir değer olduğunu ifade eden Elçi, “Bir edebiyat metninde felsefe yetkinlikle kullanılmışsa o metin benim kanaatimce diğer eserlerden daha yüksek konumdadır” dedi.

“Sanat Allah içindir”

Sunumunun sonunda okurlarının merak ettiği soruları da yanıtlayan Elçi, “Sanat ne içindir’ sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bence sanat Allah içindir. Çünkü mesela Mısır’da hiyeroglifleri insanlar yerin altında yapıyordu. Ölünün mezarını süslüyor, kimse görmeyecek, üstelik de saklıyorlar. Bir Firavun gömüldüğü zaman mezarının etrafı resimlerle yazılarla süsleniyor ve sonra kapanıyor ve gizleniyor. Hiç kimse görmeyeceği halde ülkenin en büyük sanatçılarını getiriyorlar ve en büyük sanat eserlerini yerin altına gömüyorlar. Bu adamlar bu eserlerin Firavun tekrar dünyaya geldiği zaman göreceğini düşünerek ya da tanrıların göreceğini düşünerek yapıyorlardı. Bence niye Allah içindir, yaratan içindir diyorum. Çünkü bazen gerçekten yazmış olduğunuz şeyi dünyada bir tek kişinin bile anlayacağından şüphe ettiğiniz durumlar oluyor.  Ama anladığından emin olduğunuz biri var. Niye çünkü seni tanıyor. Ne kastettiğini biliyor. Düşünün adada kaldınız. Bir daha dönme umudunuz yok. Sanat eseri vermeyi bir mecburiyet olarak gören adam kimin için yapıyor o sanat eserini. Heykeltıraş düşünün mesela ağaçlardan bir şeyler yontuyor. Bence hala birinin kendini izlemeye devam ettiğini düşünerek yapıyor.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.