Gerçekleştirilen toplantıya, KARSEDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Yasemin Sürmeli, Bursa Ticaret Borsası 5. Meslek Komitesi Üyeleri D. Darmstad Unlu Mamulleri (PASTO) ve Uzay Pastanesi temsilcileri ile Genel Sekreter Fehmi Yıldız, Genel Sekreter Yardımcısı Hande Ceylan ve Başkan Danışmanı Can Aydoğan katıldı.
Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü desteğiyle bu yıl Mudanya Çayönü Mahallesi`nde yaklaşık 100 dönüm arazide karabuğday ekimi gerçekleştirileceğini belirten Proje Koordinatörü Yasemin Sürmeli; “Amacımız Bursa gibi dinamikleriyle çok güçlü olan bir şehirde, karabuğday üretiminin benimsenmesi, tüm ülkede yaygınlaşması ve kadın çiftçilerimizin gelir düzeyinin artırılmasıdır. Karabuğdayda üç aylık vejetasyonlarda yılda iki, hatta bölgeye göre üç kez ürün alınabiliyor. Özellikle Bursa, Eskişehir, Bilecik hattında su varlığı ve toprak verimliliğinden dolayı daha düşük maliyetle üretimi yapılabiliyor” dedi.
Karabuğday ürünü için, iyi tarım uygulamaları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından dekar başına 100 lira destek verildiğini belirten Sürmeli; “İthal ettiğimiz maliyetlere düşene kadar, yerli üretimin maliyetlerini yapılacak devlet destekleriyle azaltacak politikalar üretirsek, ithal etmek yerine ihraç eder hale çok rahatlıkla gelebiliriz. Çölyak hastaları için bir umut olmak ve hastalarının protein oranı yüksek erişilebilir gıdalardaki maliyetlerini düşürmek istiyoruz. Piyasaya kendi karabuğdayımızı sunarak, un ve bulgur sanayisini geliştirip, ürünün piyasalara ve raflara daha ucuz gelişini hedefliyoruz. İnşallah çölyak hastaları için de daha uygun maliyetli ürünlerin çeşitlenmesi ile ilgili ilk adımları atmış oluruz” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı’da şunları söyledi: Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nün projeyle ilgili desteklerini çok önemsiyoruz. Bursa Ticaret Borsası olarak biz de üyelerimizle birlikte projenin kamuoyuna anlatılması noktasında üzerimize düşen her ne varsa yapmaya hazırız. Konuyla ilgili olarak 5. Meslek Komitemizin desteğiyle ürünün tanıtımı ve üründe farkındalık yaratabilmek adına önümüzdeki süreci planlamış bulunuyoruz. Amacımız, yetiştirme şartları açısından bölgemize bu kadar elverişli bir alternatif tarım ürününü, çiftçimizle tanıştırmak. Beslenme alışkanlıklarının hızla değiştiği günümüzde protein değeri ve lif oranı yüksek, gluten içermeyen, besin değeri bu kadar yüksek bir ürüne sofralarımızda yer açmamız gerekir.
“KARABUĞDAY”
Greçka olarak da bilinen karabuğday, kuzukulağıgiller familyasına dahildir. Yüksek lif içermesiyle diyet listelerinin vazgeçilmezi olan karabuğday, gluten içermemesi, kan şekerini düzenlemesi, düşük yağ içermesi ve yüksek protein oranı ile her geçen gün dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.Magnezyum, demir, fosfor ve potasyum yönünden çok zengin olan karabuğday, kansızlığa da birebir. Karabuğday aynı zamanda içerisinde bulunan bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon kanseri, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucu görev üstleniyor.