enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Pandeminin görünmeyen izi: Genç beyinlerde beklenmedik yıpranma

Pandeminin görünmeyen izi: Genç beyinlerde beklenmedik yıpranma
11.09.2024 20:22
12
A+
A-

COVID-19 Pandemisi Ergen Kızların Beyinlerini Erken Yaşlandırabilir

Amerikalı bilim insanları tarafından yürütülen son bir araştırma, COVID-19 pandemisinin ergen kızların beyinleri üzerinde şaşırtıcı derecede önemli bir etki yarattığını ortaya çıkardı.

Ergen Kızlarda Beyinde Hızlı Yaşlanma

Araştırmacılar iki farklı grup çocuktan alınan beyin taramalarını analiz ettiler: biri pandemi öncesi (2018), diğeri pandemi sırasında (2021-2022). 9-17 yaş arasındaki ergenlerden alınan taramalar, kızların beyinlerinde normalde çocukluk ve ergenlik döneminde gerçekleşen “kortikal incelme” sürecinin önemli ölçüde hızlandığını gözlemledi. Bu incelme, beyindeki gri maddenin zamanla incelmesiyle karakterize edilir ve normalde doğal bir süreç olsa da, hızlanmasının anksiyete ve stres gibi olumsuz deneyimlerle bağlantılı olduğu bulunmuştur.

Cinsiyet Ayrımları

Araştırma, bu hızlanmış incelmenin erkek ve kızlar arasında farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Her iki cinsiyet de görsel bilgiyi işleyen beyin bölgelerinde yaşlanma belirtileri gösterirken, kızlarda ayrıca duygular, yüz ifadelerinin yorumlanması ve dil anlayışı gibi alanlarda da erken incelme gözlemlendi. Bu bölgeler, sağlıklı sosyal etkileşimler için çok önemlidir.

Etkilerin Ciddiyeti

Araştırmanın önde gelen yazarı Profesör Patricia Kuhl, bulguların büyüklüğünün şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. “11 yaşında laboratuvarımıza gelen bir kız, 14 yaşına geldiğinde artık 18 yaşındaki birinin beyni gibi görünen bir beyne sahip” diyor.

Uzun Vadeli Etkiler

Araştırmacılar, bu hızlanmış incelmenin kalıcı olup olmadığını veya gençlerin uzun vadeli sağlığı ve eğitim hedefleri üzerinde nasıl bir etkisi olacağını henüz bilmiyorlar. Ancak, bu çalışmalar ergen kızların pandemi sırasında karşılaştıkları benzersiz zorlukların beyin gelişimleri üzerinde önemli sonuçları olabileceğini öne sürüyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.