enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Özelleştirilen fabrikadaki 90 bin ton şeker nerede?

Özelleştirilen fabrikadaki 90 bin ton şeker nerede?
21.04.2018 13:17
306
A+
A-

Tüm itirazlara karşın özelleştirmesi yapılan Kırşehir Şeker Fabrikası’nın deposunda bulunan 90 bin ton şekerin kime ait olduğu gizleniyor.

Tarih: 25 Nisan 2018… 4 gün sonra Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker) bir ihaleye çıkıyor. İhale, 330 milyon TL’ye Tutgu Gıda’ya satılan Kırşehir Şeker Fabrikası’nın depolarındaki “90 bin ton şekerin” tahliyesiyle ilgili.

Yanlış duymadınız, tam 90 bin ton şeker!..

Soru işareti de burada başlıyor: “Bu şekerler kimin?”

Devletin mi, yoksa fabrikayı alan şirketin mi?..

Biz de bu sorunun yanıtının peşine düştük. Türkşeker’e , “Depolardaki 90 bin ton şeker kimin” diye sorduk. “Bizim” demediler, aldığımız yanıt bir hayli ilginçti:

“Bunu bize değil, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na sorun…”

Oysa Türkşeker 90 bin ton şekerin depolardan tahliyesi için ihale yapan kurumdu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da “ihale şartnamesini” paylaşmayı kabul etmeyince, daha önce bu konuyu Meclis kürsüsünde “şeker alana fabrikayı bedava mı veriyorsunuz” diye soran CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’la konuşuyoruz. Arık, vekil olarak kendisine “net bir bilgi verilmediğini” söyleyerek daha da çarpıcı bir bilgi veriyor:

“Fabrikanın depolarında 89 bin 400 ton hazır şeker var. Alelacele, adeta yangından mal kaçırılırcasına fabrikanın depolarının boşaltılması da son derece dikkat çekici bir konu…”

CHP’li Arık ihale beklenmeden fabrika depolarının boşaltıldığını söylüyor. 90 bin ton şekerin tahliyesi için 4 gün sonra yapılacak ihalede bir ayrıntı dikkat çekiyor:

“İşin Süresi: İşe başlama tarihinden itibaren 6 (Altı) aydır.”

Bu süreçte fabrika çoktan yeni sahibinin eline geçmiş oluyor. 90 bin ton şeker kilosu 3 TL’den 270 milyon TL yapıyor. Hadi kilosu 1 TL olsun… O da 90 milyon TL yapıyor. Tüm bu yaşananlar ‘neyi gizliyorsunuz, neyi saklıyorsunuz?’ sorusunu bir kez daha gündeme getiriyor.

Nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticisi Cargill’in talebi doğrultusunda Türkiye’de pancar çiftçisini, şeker işçisini bitirmek istiyor. Aldıkları her kararda, yaptıkları her işte bu milletin geleceğini karartıyorlar. Bakın geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Kırşehir Şeker Fabrikası’nın satışı yapıldı. Fabrikanın depolarında 89 bin 400 ton hazır şeker var. Alelacele, adeta yangından mal kaçırılırcasına fabrikanın depolarının boşaltılması da son derece dikkat çekici bir konu. Bu fabrika 330 milyon liraya Tutgu Gıda isimli bir firmaya satıldı. Şirket merkezi Ankara’da ama genel müdürün adresi Kayseri… Şirket kurulduğu günden Kırşehir Şeker Fabrikası’nın ihalesinin olduğu tarihe kadar tek bir ticari faaliyette bulunmamış. Kayseri’de dahi tanınmayan bu şirketi irdelediğimiz zaman arkasında Başbakan Binali Yıldırım ve millete küfreden AKP’li işadamı Mehmet Cengiz’in olduğu görülüyor. Yani yine yandaşlar korunurken yine vatandaşlar mağdur ediliyor. Kırşehir Şeker Fabrikası üzerinden harekete geçecek olursak, ortaya çıkan fiyatın da milli çıkarları ile örtüşmediğini görüyoruz. Şeker iş verilerine göre; 2011 yılındaki özelleştirme girişimi sırasında fabrikanın değeri 141.6 milyon dolar yani yaklaşık 575 milyon lira iken, bugün bu rakamında gerisinde 330 milyon liraya satılıyor. Yani neresinden bakarsanız bakın, ortada milli ve yerli bir durum yok. Ortada emperyalizmin taşeronluğu ve yandaşların Satışa çıkarılan 14 fabrika için çeşitli gösteriler yapıldı. kayırılması var.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.