enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Osmangazi’de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı

Osmangazi’de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı
05.04.2024 13:31 | Son Güncellenme: 05.04.2024 14:10
83
A+
A-

Osmangazi’de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı Fetih şenlikleri Bursa Sempozyumu fetih şenlikleri, Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri, Sultanlar 1. Mustafa, 2. Osman, 4. Murad Dönemleri ve Bursa Sempozyumu ile başladı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen sempozyum öncesi Ali Emiri’nin Kütüphanesi’nden 4. Murad Dönemi ve Bursalı Müellifler Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Osmangazi’de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı

Osmangazi'de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı

Osmangazi’de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı

BURSA – Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri, Sultanlar 1. Mustafa, 2. Osman, 4. Murad Dönemleri ve Bursa Sempozyumu ile başladı. Bursa’nın tarihine ışık tutan bu önemli etkinlik, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen sempozyum ile start aldı.

Osmangazi’de Fetih şenlikleri

Etkinlik kapsamında, Ali Emiri’nin Kütüphanesi’nden seçilen eserlerle hazırlanan “4. Murad Dönemi ve Bursalı Müellifler Sergisi”nin açılışı yapıldı. Bu sergi, dönemin kültürel ve tarihi mirasına dair önemli bilgiler sunarak ziyaretçilere eşsiz bir deneyim yaşatıyor.

Fetih şenlikleri, Bursa’nın fethinin ve Osman Gazi’nin anısını yaşatmak amacıyla her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Etkinlikler kapsamında düzenlenen sempozyumlar, sergiler ve çeşitli kültürel faaliyetler, şehrin tarihine olan ilgiyi artırıyor ve genç nesillere geçmişlerini öğrenme fırsatı sunuyor.

Bu yılki etkinlikler, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin ruhunu anma ve Bursa’nın zengin tarihini kutlama amacı taşıyor. Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen bu etkinlikler, şehrin kültürel mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için büyük önem taşıyor.

Bursa’nın fethinin yıl dönümünde düzenlenen bu şenlikler, şehrin tarihi ve kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bursalılar ve şehri ziyaret eden turistler, bu etkinlikler sayesinde Bursa’nın tarihine tanıklık etme fırsatı buluyorlar.

Fetih Şenlikleri, Bursa’nın ve Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihine olan ilgiyi canlı tutmak ve bu tarihi mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenmeye devam edecek.

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde, tarih ve kültürün buluştuğu bir etkinlik daha gerçekleştirildi. Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği, bu yıl 19’uncusu yapılan Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri, Sultanlar 1. Mustafa, 2. Osman, 4. Murad Dönemleri ve Bursa Sempozyumu ile başladı. Bu etkinlikler, şehrin zengin tarihini kutlamak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenleniyor.

Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle

Osmangazi'de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı

Osmangazi’de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı

Sempozyum, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde yapıldı ve Bursa’nın fethedilmesinin önemini, bu süreçte önemli rol oynayan Osmanlı sultanlarının dönemlerini ele aldı. Etkinlik, aynı zamanda Bursa’nın ve Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihindeki dönüm noktalarını anlamak için önemli bir fırsat sundu.

Etkinliğin bir diğer önemli bölümü ise Ali Emiri’nin Kütüphanesi’nden seçilen eserlerle hazırlanan 4. Murad Dönemi ve Bursalı Müellifler Sergisi’nin açılışı oldu. Sergi, ziyaretçilere dönemin edebi ve kültürel mirasına ışık tuttu. 4. Murad’ın hükümdarlığı döneminde Bursa ve genel olarak Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan gelişmeler, sergideki eserler aracılığıyla gözler önüne serildi.

Bu etkinlikler, Bursa’nın ve Osmanlı tarihinin daha geniş bir perspektiften anlaşılmasına yardımcı oluyor. Hem yerel halkın hem de turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu etkinlikler, şehrin tarihi ve kültürel zenginliğini ön plana çıkarıyor. Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da tarihe ışık tutan bir dizi etkinlikle devam edecek.

Osmangazi’de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı

Bursa’nın fethinin 698’inci yılında Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen 19. Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri, Nisan ayı süresince Bursalılara fetih coşkusunu doya doya yaşatacak. Spordan kültür ve sanata kadar pek çok alanda etkinliğin yer aldığı fetih şenlikleri, Sultanlar 1. Mustafa, 2. Osman, 4. Murad Dönemleri ve Bursa Sempozyumu ile başladı. Birbirinden değerli akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı sempozyum öncesinde Ali Emiri’nin Kütüphanesi’nden 4. Murad Dönemi ve Bursalı Müellifler Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Akademisyenler, tarih severler ve öğrenciler tarafından büyük ilgi gören sergi ve sempozyum açılışına, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın yanı sıra CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Millet Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı, önceki dönem Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve meclis üyeleri katıldı. 

AYDIN: “OSMANGAZİ’NİN HER GÜNÜNÜN FETİH COŞKUSUYLA GEÇMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Ali Emiri’nin Kütüphanesi’nden 4. Murad Dönemi ve Bursalı Müellifler Sergisi’nin açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “23 yıl sabırla süren bir kuşatma ve hoşgörüyle fethedilen Bursa, bize sabırla yürünen yolun aydınlık sonucunu o gün gösterdi. Biz de Bursa’nın sabır, hoşgörü ve adalet şehri olduğunu 31 Mart’ta yeniden gördük. Tartışmasız ve umutla bize yetki veren Osmangazi’mizin her gününün fetih coşkusu ile geçmesi için bundan sonra el birliği ile var gücümüzle çalışacağız. Gençlerimizin, çocuklarımızın yeşeren umutlarını Bursa’nın çınarına dönüştürmek için çalışacağız. Bursa’nın fethi Osmanlı’nın batıya doğru da açılımı oldu. O günden bugüne Bursa geçmişten geleceğe bir köprü oldu. Yaşadığımız topraklar nice savaşlara sahne oldu. Tarihin en inanılmaz değişimleri bu topraklarda yaşandı. Dünyanın en zorlu halk direnişi, en güçlü kurtuluş mücadelesi ve en büyük devrimleri bu topraklarda gerçekleşti. Varlığıyla her zaman onur duyduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu halkını da arkasına alarak, bu topraklarda tarihin akışını değiştirdi ve Cumhuriyet kuruldu. Bu mutlu sona ermek için Anadolu halkı çok ağır bedeller ödedi. Bu vesileyle düşmana karşı mücadele eden Bursa seyyare Komutanı Ethem Bey’den Yüzbaşı Tevfik Bey’e kadar tüm şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum” dedi. 

AYDIN: “NİSAN AYI FETİH COŞKUSUYLA GEÇECEK”

Nisan ayı boyunca Bursalılara fetih coşkusunu doya doya yaşatacak olan fetih şenliklerinin etkinlik takvimi hakkında da bilgi veren Başkan Aydın, “Bugün, Ali

Emiri’nin kütüphanesinden 4. Murad Dönemi ve Bursalı Müellifler Sergisi ile başlayan şenliklerimiz, Sultanlar 1. Mustafa, 2. Osman, 4. Murad dönemleri ve Bursa sempozyumuyla devam edecek. Bursamızın fethedildiği gün olan 6 Nisan sabahı Ulucami’de sabah namazı ve Fetih duasına hemşehrilerimizi bekliyoruz. Ramazan Bayramı’nın hemen ardından şenliklerimiz devam edecek. 13 Nisan Cumartesi günü saat 12.00’de Tophane Meydanı’nda açılış töreni ve 12.30’da da Saltanat Kapı önünden başlayarak coşku dolu bir Fetih Yürüyüşü düzenleyeceğiz. 14 Nisan Pazar Günü köylerimizin geleneklerinin yaşatıldığı köy düğününü yapacağız. Saat 12.00’de Armutköy’den gelin alma töreni ile başlayan etkinliğimiz Dereçavuş’ta nikah töreni ve eğlencelerle devam edecek. 21 Nisan Pazar günü saat 10.30’da saltanat kapı önünden başlatacağımız Uluslararası Tarihi Kent Koşusu ve halk koşusuyla sürecek şenliklerimiz,  28 Nisan Pazar günü saat 12.00’de Armutköy’de Rahvan At Koşusu ile sona erecek. Dolu dolu geçecek fetih şenlikleri programımıza tüm halkımızı davet ediyorum. Tüm fotoğraf severleri şenlikleri ölümsüzleştirecek kareler için etkinliklerimize bekliyoruz. Profesyonel jüri tarafından değerlendirilecek fotoğrafların sahiplerine ödül töreni ve sergilemeyle 2024 yılı Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi şenliklerini noktalamış olacağız. Bursa’mıza, Osmangazi’mize hayırlı olsun” diye konuştu. 

Yaptığı konuşmada sergiyle alakalı bilgiler veren Millet Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı da, “Sergimizde geçtiğimiz Ocak ayında vefatının 100’üncü yılında çeşitli etkinliklerle andığımız ve dünyada tek nüsha Dîvânu Lugâti’t-Türk’ü satın alıp milletine armağan eden Ali Amiri Efendi’nin kütüphanesinde bulunan Bursalı müelliflerin yazdığı eserler, Osmanlı Dönemi kuruluş vakfiyeleri, Bursa’nın ilçelerini gösteren haritalar, Bursa’nın fethinden sonra Bursa’yla ilgili birçok bilgi veren Gazzîzâde Abdüllatîf Efendi’nin Hulâsatü’l-Vefeyât, isimli eserinin ve Evliya Çelebi seyahat namesinde geniş bir yer ayırmış bunlarla ilgili eserleri göreceksiniz” dedi.

Osmangazi’de Fetih şenlikleri sempozyum ve sergiyle başladı

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi ise konuşmasında şunları söyledi: “Üniversite olarak Bursa’daki etkinliklerin hepsini önemsiyoruz. Gerçekten bu sergiler, Bursa’yla ilgili tarih sempozyumları 8 bin 500 yıldır var olan bu şehre çok büyük değer katıyor. Türkler, bu topraklarda uzun yıllardır mevcutlar, ben etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.”

Önceki dönem Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da yaptığı konuşmada, “Recep Altepe başkanımız döneminde başlayan, kendi dönemimde devam eden Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri’ni Erkan Başkanımız da en güzel şekilde sürdürecektir. Erkan Başkanımızın yeni görevi hayırlı olsun. Kendisine başarılar diliyorum” dedi. 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ile birlikte sergiyi gezen Başkan Aydın, Millet Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı’dan eserler hakkında bilgiler aldı.

Sergi açılışının ardından Sultanlar 1. Mustafa, 2. Osman, 4. Murad Dönemleri ve Bursa Sempozyumu’nun açılış oturumu gerçekleştirildi. Geçtiğimiz günlerde vefat eden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun anısına düzenlenen oturumda, ünlü tarihçi yad edildi. 

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.