enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

ORUCU AÇIP 1 SAAT SONRA ANA YEMEĞE GEÇİN!

ORUCU AÇIP 1 SAAT SONRA ANA YEMEĞE GEÇİN!
15.05.2018 11:30
288
A+
A-

Gün boyu yaşanılan açlık sonrasında iftarda yemekleri fazla miktarda ve hızlı tüketmemek gerekiyor. Bir öğünde fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklara dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Aksu, Ramazan’da kilo almamanın formülünü şöyle verdi: “1 bardak su ile orucunuzu açıp çorba, tam tahıllı ekmek, yarım yağlı peynir ve zeytin ile açlığınızı bastırdıktan sonra 1 saat bekleyin. Daha sonra ana yemeğinizi yiyin.”

11 ayın sultanı Ramazan, bu yıl da sıcaklara denk geldi. Oruç tutanlar dikkat!

Ramazan’da beslenmenize daha fazla özen göstermeniz gerekiyor. Sahur ve iftarda sıvı tüketimi büyük önem taşıyor. Gün içinde açlığın dengelenmesi ve kan şekerinin kontrol altına alınabilmesi için mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. En önemlisi ise uzun saatler aç kalan vücuda aşırı yüklemede bulunmamak. Bu nedenle öğünleri bölmek, iftarda açılışı çorba ve peynir gibi yiyeceklerle yaptıktan sonra 1 saat bekleyip ana yemeğe geçmeye dikkat etmek.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Aksu, “Uzun süre aç kalmak metabolizmayı yavaşlatıyor, su ve mineral kaybı da bayılmalara neden olabiliyor. Ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için bolca su tüketmek gerekiyor” dedi ve şunların altını çizdi…

SAHUR OLMADAN OLAMAZ!

Sahur ve iftar arasında geçen süre uzun olduğundan saatler süren açlık sadece metabolizmayı değil, vücut hareketlerimizi de yavaşlatıyor. Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan öğün ve ara öğün alışkanlığını Ramazan ayında da sağlayabilmek için mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek, iftar ve 2-3 ara öğünle günü tamamlamakta fayda var. Sahura kalkmadan gece yeyip yatmak ya da sahurda sadece su içip uyumak doğru değil.

MEYVE SUYUNDAN UZAK DURUN

Sahurda gün boyu tok kalınmasını sağlayan, sıvı ihtiyacını karşılayan ve bağırsak hareketleri için yeterli lif içeren besinleri tercih etmek gerekiyor. Yiyecekler aynı zamanda midenizi yormayan, tuz miktarı olabildiğince az ve uykuya geçişte sıkıntı yaratmayacak kadar hafif olmalı. Karbonhidrat, protein, yağ içeriği dengeli olmalı. Karbonhidrat grubu olarak şeker ve beyaz unu tercih etmeyin. Beyaz un yerine tam buğday, tahıl veya çavdar; beyaz şeker ve meyve suyu yerine de doğal meyveler seçenekleriniz arasında yer almalı.

İFTARI ÖĞÜNLERE BÖLÜN

Gün boyu yaşanılan açlık sonrasında iftar vaktinde yemekleri fazla miktarda ve hızlı tüketmemek gerekiyor. Bir öğünde fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklara ve yavaşlayan metabolizmaya destek olmak için iftarla sahur arasına küçük ara öğünler eklenmeli. Metabolizmanın yavaşlamasını ve kilo alışını engellemek için fiziksel aktivite arttırılmalı. İftarda tatlı olarak ise sütlü tatlı veya meyve yenmelidir.

PİDEYİ AZ TÜKETİN!

Her ne kadar çok lezzetli olsa da Ramazan’da her akşam pide tüketmemek gerekiyor. Mümkün olduğunca kızartmalardan, mayalı, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden, bal, kaymak ve gazlı içeceklerden uzak durun. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç gibi), sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık ve badem tercih edin.


YEMEKTEN SONRA YÜRÜYÜŞ İYİ GELİR

Reflü sorunu olanlar, mideyi fazla doldurmaktan ve hızlı yemekten kaçınmalı. Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan hemen sonra yatmamak gerekiyor. Araya yarım saatlik bir zaman dilimi sokmakta fayda var. Kabızlık sorunu olanlar çorba, yoğurt veya salatalarına yulaf kepeği ilave edebilir. Kabızlığı önlemek için ara vakitte günde 3-4 adet kuru kayısı, incir veya erik yenmeli ya da komposto şeklinde alınmalı. Bedeniniz uzun süreli açlık sonucunda kendini daha yavaş çalışmaya koşullandıracaktır. Metabolizma hızınız yavaşlayacak ve minimum enerji harcamasıyla vücudunuz günü tamamlamak isteyecektir. Bu durumda aldığınız enerji harcadığınız enerjiden fazla olursa kilo almaya başlarsınız. İftardan 1-1.5 saat sonra yapacağınız 30 dakika veya 1 saatlik yürüyüş enerji harcamanızı artıracak ve vücudunuz biraz daha hız kazanacaktır.

TATLI YERİNE KOMPOSTO

Şerbetli ve hamurlu tatlılar bir anda fazla kalori almanıza neden olacak ve kilo almanıza neden olabilecektir. Böyle tatlıların yerine küçük bir parça güllaç veya 1 porsiyon sütlü tatlı yiyebilirsiniz. Ancak düşük kalorili tatlılarda olsa tatlı tüketimini de sınırlandırın, her gün tatlı yemekten kaçının. Sağlıklı sıvı tüketimi için; en başta bol su, yeşil çay, rezene çayı, maden suyu ve az şekerli komposto ve hoşaflar tercih edilmelidir.

KUTU…KUTU…KUTU…

SAHUR VE İFTAR İÇİN SAĞLIKLI MENÜ ÖNERİLERİ

SAHUR

1 bardak yarım yağlı süt, ıhlamur çayı

2 dilim tam tahıllı ekmek

1 kibrit kutusu yarım yağlı peynir

1 adet haşlanmış yumurta

Domates, salatalık, yeşillik

1 porsiyon meyve

Not: 0.5-1 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

İFTAR

1 bardak su ile orucunuzu açın.

1 kâse çorba

1 dilim tam tahıllı ekmek

1 kibrit kutusu yarım yağlı peynir

3 adet zeytin

1-2 saat sonra

3 köfte büyüklüğünde et

1 dilim tam tahıllı ekmek

4 kaşık sebze yemeği

2 kaşık yoğurt ya da 1 su bardağı ayran

Bol salata

1-2 saat sonra

1 bardak süt, rezene çayı

1 porsiyon meyve, doğal maden suyu

Not:1.5- 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.