O maden bakın kimin çıktı… İşçiler yer altında patronu Pandora’da Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde dün saat 18.15 sıralarında yer altında patlama meydana geldi. Patlamada 41 işçi hayatını kaybetti. Patlamanın meydana geldiği madenin ise geçmişte Erdoğan’la yakın ilişkide olan ve son olarak dünyada yayınlanan ‘Pandora Belgeleri’nde adı geçen Mehmet Hattat’a ait olduğu ortaya çıktı.
GÜNDEM – Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde dün saat 18.15 sıralarında yer altında patlama meydana geldi. Patlama sonrası hayatını kaybeden işçi sayısı 41’e çıktı.
Sayıştay’ın, patlama meydana gelen Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden işletmesine yönelik 2019’da “ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor ” uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu ise iddialara ilişkin açıklama yaptı. Hayatını kaybeden işçiler için başsağlığının yer almadığı mesajda “grizu” iddiaları yalanlandı.
Patlamanın meydana geldiği madenin ise Mehmet Hattat’ın sahibi olduğu Hattat Enerji ve Maden A.Ş’ye ait olduğu ortaya çıktı.
Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş internet sitesinde, patlama yaşanan maden ocağının 2005 yılında TTK’dan rödevans (imtiyaz) anlaşması ile alındığı belirtiliyor.
Mehmet Hattat, son olarak ‘Pandora Belgeleri’nde isminin anılmasıyla gündeme geldi.
‘Pandora Belgeleri’ne göre, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Trident Trust firması üzerinden, Britanya Virjin Adaları merkezli Agway Supply Management and Investment Limited adlı bir offshore şirket kuruyor.
Hattat, Beaudene Limited adlı başka bir offshore şirketten ise hisse alıyor.
Belgelerde Agway ve Beaudene firmalarının kuruluş amacının endüstriyel yatırımlar yapmak olduğu belirtiliyor.
Forbes, 2018 yılında Mehmet Hattat’ın 1.4 milyar dolarlık serveti olduğunu açıklamıştı.
2016 yılında İstanbul Maslak’taki milyarlık inşaatı mühürlenen Hattat Holding, Büyükşehir’e 18 arsa verip sorunu ‘çözdü’.
Bu arsalardan üçünün dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın Güzelce’deki villasına komşu olması anlaşmayı şüpheli hale getirmişti.
2012 yılında, Hattat Holding bünyesindeki Hema Metal Döküm Fabrikası’nın açılışına canlı bağlantı ile katılan dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Hattat’ın milli tank projesi sistemlerine talip olduğunu söylediği anda “Tank değil Sayın Hattat, uçak üretimi istiyorum” diye seslenmişti.
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ise Erdoğan’ın ‘uçak talebi’ ile ilgili “Başbakan önümüze böyle bir hedef koydu. Bize de bunu gerçekleştirmek düşer” ifadelerini kullanmıştı.
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde oturan İpek Hattat, tabletinin ekranı kırılmasının ardından bir servise tamir için gönderdi. Ancak tabletin tekrardan arıza yaparken, şirket de kuryesini gönderdi. R.D. ismindeki kurye, eve girmesinin ardından iddiaya göre kapı arkasından kilitlendi.
2021 şubat ayında Show Haber’de yer alan habere göre; İpek Hattat ile erkek arkadaşı Sami Yüzer’in kuryeyi alıkoyduğu ileri sürülmüştü. Ev sahibi ikilinin, kuryenin önce telefonunu kırdığı, arkasından hakaret ederek onu zorla köpek dışkısının üzerine oturtmaya çalıştığı iddia edilmişti.
Kurye, geri dönmeyince patronu polisi arayıp durumu iletti. Harekete geçen Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekipleri, adrese gidip kapıyı defalarca çalmasına rağmen ama açan olmadı. Polis gerekli izinleri almasının ardından eve girip kuryeyi kurtardı.
Evde yer alan İpek Hattat, erkek arkadaşı ve şoförü gözaltına alınmıştı. İpek Hattat’ın olay esnasında aşırı alkollü olduğu ileri sürülmüştü.
İpek Hattat diğer iki şüpheli, ‘Alıkoyma’ suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Şüpheliler daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Talha Özmen
Odatv.com