‘Kaldırımlar Sınıfta Kaldı’ haberi ile ilgili ayrıntılar gelmeye devam ediyor. Dün Nilüfer Belediyesi’nin kaldırım, tretuvar ihalelerinde nasıl kamu malına ve belediye kasasına zarar verdiğini yazmıştık. Nilüfer Belediyesi’ndeki bu çalışmalar 2010 yılında belirlenmiş. Parke taşların dayanıklılık testleri yapılmış. Analiz raporları alınmış. Hatta belediye kendi arasında iç yazışma ile bu konuyu incelemeye almış. Kimse kılını kıpırdatmadığı için de dosya beklemeye alınmış. İddialara göre belediye yönetimi olayı “zaman aşımına” sokmak istemiş. Konuyla ilgili çok geniş ve aslında “tam bir organize iş bunlar” denilebilecek iddia ve bulgular mevcut. Çünkü kaldırım vurgunu senelerce devam etmiş. Belediye kaynakları ise analiz raporlarına, “taşlar yeni iken yapıldı. Kuruyunca dayanıklı oluyorlar” diye savunma yapmış. Yeni yapılan tahlillerde ise taşların yine dayanıksız olduğu ortaya çıkmış.
İDDİALARA İSMİ KARIŞAN MÜTEAHHİTLER
AKPINAR İnş. Turizm. Ltd. Şti.
SE-KAY İnş. Ltd. Şti.
YAMAÇLI İnş. Ltd, Şti.
DERLA İnş. Ltd. Şti.
MFC Ltd. Şti.
RAM İnş. Ltd. Şti.
Cenkçi İnş. Ltd. Şti.
Sami BOZOĞLU İnş. Ltd. Şti.
Suat Mutafoğulları Ltd. Şti.
HAK EDİŞ HAZIRLIKLARI AYNI
Nilüfer Belediyesi ve belediyenin kaldırım, tretuvar ve bordür ihalelerinde eksik malzeme kullanılıp, fazladan para ödendiği iddialarıyla ilgili dosya incelendiğinde ilginç olaylarla karşılaşmak mümkün. Çünkü bu olay ne ilk ne de son. Belki de senelerce devam etmesine rağmen kimsenin gıkı dahi çıkmamış. Kaldırım Vurgunu başlıklı dosyada tam tamına, her yönüyle araştırması yapılmış, evrakları incelenmiş, belediye görevlilerinin ifadeleri alınmış 13 ayrı dosya var. Bu dosyalarda yapılan olaylar ve hak ediş hazırlıkları hep aynı. İddialara göre, Kaldırım işi alınıyor, 3-5 santim betonla 10 santim beton dökülmüş gibi paralar ödeniyor. Dolgu malzemesi kalınlıkları, beton parke kalınlıkları ve dayanıklılıkları ise ihale şartnamesinde belirtilen düzeylerde olmuyor. Sonra, hesaplama, ihale şartnamesine göre yapılıyor. Yasal kılıf hazır. Şartnameye uygun yapılmıştır raporu da belediye görevlilerince tutulduğu için kimse, yer altında olan biteni fark etmiyor.
‘ORGANİZE İŞLER BUNLAR!’
Konuyla ilgili olanlar, mühendisler, olaya hakim ama vatandaş konuyla pek ilgisi yok. Vatandaş, mahallesine, sokağına, caddesine yapılan yaya kaldırımları, parke yollar ve tretuvarların yapılıp yapılmadığıyla ilgileniyor.
İsmi geçen müteahhitlerin, Nilüfer Belediyesi için kadrolu müteahhit iddialarıyla senelerce gündemden düşmemesine ve konuşulmasına rağmen, Belediyenin ortaya çıkan bu olaylardan sonra, bu müteahhitlerin isimlerini Kamu İhale Kurulu’na bildirmediği iddiaları da cevap bekliyor. Konuyla ilgili çok geniş ve aslında “tam bir organize iş bunlar” denilebilecek bulgular var. Çünkü bu kaldırım vurgunu senelerce devam etmiş. Belediye kaynakları analiz raporlarına, “taşlar yeni iken yapıldı. Kuruyunca dayanıklı oluyorlar” diye savunma yapmış. Yeni yapılan tahlillerde ise taşların yine dayanıksız olduğu ortaya çıkmış.