NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Wilson Center’da bir konuşma gerçekleştirdi. Stoltenberg, ABD’nin küresel bir güç olmasına rağmen NATO müttefikleriyle işbirliği yaparak daha etkili olabileceğini vurguladı. Müttefiklerin birlik içinde hareket ederek saldırganlıkları caydırma ve kolektif güvenliği sağlama potansiyeline sahip olduklarını belirtti.
Stoltenberg, Avrupa ülkelerinin ortak savunmaya yönelik katkılarında önemli bir artış olduğuna dikkat çekti. “Avrupa müttefikleri savunma harcamalarını rekor seviyelere yükselttiler” diyen Stoltenberg, bu desteğin NATO’nun gücüne önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.
ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi sırasında Stoltenberg, savunma harcamalarına yönelik yeni hedefler açıklayacağını bildirdi. Bu yıl, 20’den fazla NATO müttefikinin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) en az %2’sini savunmaya tahsis etmeyi planladığını belirtti. Bu oranın, beş yıl önce yalnızca 10 NATO üyesi tarafından karşılandığını hatırlattı.
Ukrayna’ya askeri destek sağlanmasına yönelik bir mali taahhüt önerisi sunduğunu belirten Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığının sona erdirilmesi için bu desteğin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Moskova’nın zaman kazanarak Ukrayna’yı yıldırmayı umduğunu ancak bu stratejinin başarısız olacağını ifade etti.
Stoltenberg, Rusya’nın saldırganlığının devam etmesi durumunda NATO müttefiklerinin Ukrayna’yı daha fazla destekleyeceklerini ve NATO üyeliğine giden yolda adımlar atmaya devam edeceklerini belirtti. Putin’in NATO ülkelerini Ukrayna’ya desteğini geri çekmeye ikna etme çabalarının başarısız olduğunu ve bu nedenle Ukrayna’ya güçlü desteğin sürdüğünü ifade etti.
Stoltenberg, Ukrayna savaşının güvenlik sorunlarının küresel boyutta ele alınması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Çin’in Rusya’ya verdiği desteğe değinerek Çin’in Avrupa’daki çatışmanın daha da kötüleşmesine katkıda bulunduğunu belirtti.
Çin’in Batı ile ilişkilerini sürdürme arzusuyla Rusya’ya verdiği desteğin aynı anda sürdürülemeyeceğine dikkat çeken Stoltenberg, Çin’in Kuzey Kore ve İran ile de yakın ilişkileri olduğunu vurguladı. Çin’in faaliyetlerini maliyetli hale getirmeye hazırlanmak gerektiğini, aksi takdirde yön değiştirmeyeceği konusunda uyardı.
Stoltenberg, NATO’nun müttefikleri korumaya odaklandığını ve saldırganlığı caydırmaya çalıştığını belirtti. Ukrayna’daki savaşın, güvenlik sorunlarının küresel işbirliğini gerektirdiğini kanıtladığını ve NATO’nun bu sorunları ele almak için merkezi bir rol oynamaya devam edeceğini vurguladı.