enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

NASA, Mars’ta bir insana 3 saat yetebilecek kadar oksijen üretti

NASA, Mars’ta bir insana 3 saat yetebilecek kadar oksijen üretti

NASA, Mars’ta bir insana 3 saat yetebilecek kadar oksijen üretti
10.09.2023 23:53
43
A+
A-

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Mars’ta 122 gram oksijen üretti. Bu miktarda oksijen bir insana 3, bir köpeğe 10 saat hayatta kalmak için yeterli solunumu sağlayabiliyor.

Uzayda yaşam hayal olmaktan çıkabilir. Mars’ta bilimsel çalışmalar yürüten NASA keşif aracı Perseverance, yaklaşık 122 gram solunabilir oksijen üretmeyi başardı. Söz konusu miktar, yetişkin bir insana 3 saate kadar, bir köpeğe ise yaklaşık 10 saat yetebiliyor.

Oksijen’de yer alan habere göre, Kızıl Gezegene’e ilk kez şubat 2021’de inen keşif aracı, iki yıl boyunca periyodik olarak karbondioksiti dönüştürerek oksijen üreten Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE) cihazını kullanarak bu deneyi gerçekleştirdi. Mikro dalga fırın büyüklüğündeki Perseverance’ın söz konusu başarısıyla Mars’ta sürdürülebilir insan yaşamına doğru önemli bir adım atılmış oldu.

Washington’daki NASA Genel Merkezi’nde Uzay Teknolojisi Görev Müdürlüğü (STMD) Teknoloji Uygulama Direktörü Trudy Kortes, “Bu teknolojiyi gerçek dünya koşullarında kanıtlayarak, astronotların Kızıl Gezegen’de daha fazla vakit geçirebileceği bir geleceğe bir adım daha yaklaştık” dedi.

NASA’ya göre Mars’ta bol miktarda bulunan karbondioksit, ince atmosferinin yüzde 95’ini oluşturuyor. MOXIE cihazı 16 deney boyunca az miktarda karbondioksiti hızlandırarak karbondioksitten oksijen atomlarını ayırdı, saflık analizlerini yaptı ve bunları bir kapsül içinde güvenli şekilde depolamayı başardı. Arta kalan moleküller ise daha sonra karbon monoksit şeklinde uzaya yayıldı. Bilim insanları, oksijen çıkarma cihazlarının sadece gelecekte kurulacak insan kolonilerinin nefes alması için değil, aynı zamanda roket yakıtı yapmak için de yararlı olacağını dile getiriyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.