enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

‘Nakdi ücret desteği’nde milyonların beklediği ödeme tarihi belli oldu

‘Nakdi ücret desteği’nde milyonların beklediği ödeme tarihi belli oldu
25.04.2020 16:12
381
A+
A-

‘Nakdi ücret desteği’nde milyonların beklediği ödeme tarihi belli oldu. Kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik maaşından faydalanamayanlara ‘nakdi ücret desteği’ verilecek. 22 Nisan itibarıyla başvurular başladı, son gün ise 3 Mayıs. Ardından 8 Mayıs’ta da ödemeler başlayacak.

‘Nakdi ücret desteği’nde milyonların beklediği ödeme tarihi belli oldu. Salgın nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde 17 Nisan ila 17 Haziran arasında hiçbir işçinin iş sözleşmesi feshedilemiyor. Bu süreçte kapatılan ya da faaliyetleri azalan ve bu nedenle işgücü fazlalığı oluşan işyerlerindeki işçilerden ücretsiz izne çıkarılanlar ve kısa çalışma ödeneği alamayanlar için nakdi ücret desteği uygulanacak. Nakdi ücret desteğinin kapsamında iki kesim var. İlk olarak ücretsiz izne çıkarılan işçiler destekten yararlanabilecek. Bu durumdaki işçiler için nakdi ücret desteği 17 Nisan’dan sonraki her gün için net 38.94 TL olarak ödenecek.

 

SGK’YA BİLDİRİM ŞART

İkinci kesim ise, 16 Mart tarihi ve sonrasında iş sözleşmesi feshedilen ancak prim ödeme şartlarını sağlayamadığı için işsizlik maaşı alamayanlar. Bu durumdaki kişilere de 17 Nisan tarihinden itibaren işsiz kaldıkları süre boyunca 3 ayı geçmemek üzere nakdi ücret desteği sağlanacak. Bu çerçevede 16 Mart’ta işten çıkartılan ancak işsizlik parası alamayan bir kişi 17 Haziran’a kadar yeni bir iş bulamazsa 3.504 TL nakdi ücret desteği alabilecek. Ücretsiz izne çıkarılanlar için işveren tarafından SGK’ya bildirim yapılacak. İşverenlerin bildirim yapması ve işçiye ait IBAN bilgilerini SGK’ya iletmesi nakdi ücret desteği için yeterli.

 

KAYDI OLANA GEREK YOK

Primi yetmediği için işsizlik parası alamayanlar için ise iki ihtimal bulunuyor. Bu durumdaki kişiler eğer işten çıkarıldıktan sonra İŞKUR’a işsizlik parası için başvuru yapmışlarsa, yeni bir başvuruya gerek yok. İŞKUR bu durumdaki kişilere doğrudan nakdi ücret desteğini ödeyecek. Priminin yetmediğini bildiği için İŞKUR’a başvurmayan kişilerin ise https://esube.iskur.gov.tr/ adresinden ya da e-devlet’ten İŞKUR’a işsizlik parası başvurusu yapması gerekiyor.

İŞVEREN NE YAPACAK?

İşverenler kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayan çalışanlar için SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet bildirgesinde çalışılmayan günler için ‘28-Pandemi Ücretsiz İzin’ kodunun seçilmesi gerekiyor. Bu durumda örneğin işyerinde haftanın 6 günü olan çalışma 3 güne indirilmişse ücretsiz izne çıkarılan işçiler çalıştıkları 3 günün ücretini işverenden alacak, buna ilave olarak 3 gün için de nakdi ücret desteğinden faydalanabilecek. Kısa çalışmaya gidilmeyen işyerlerinde de ücretsiz izin yine ‘28-Pandemi Ücretsiz İzin’ koduyla SGK’ya bildirilecek.

SON BAŞVURU TARİHİ 3 MAYIS

Söz konusu destek için başvurular 22 Nisan tarihi itibarıyla başladı. İşverenler, 17 Nisan ve sonrasında ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara ilişkin bildirimi SGK’ya 3 Mayıs’a kadar yapmak zorunda. SGK da kendisine yapılan bu bildirimleri 5 Mayıs’a kadar İŞKUR’a iletecek ve İŞKUR da bu kişilere 8 Mayıs’ta ödemeye başlayacak. İşverenler SGK’ya bildirimi yaparken işçilerin TC kimlik numaralarını, IBAN ve cep telefonu bilgilerini sisteme girecek. Bu şekilde İŞKUR’un yaptığı ödemeler işçilere hızlıca iletilebilecek. Ayrıca kronik hastalığı bulunanlara ya da tercih edenlere ödemelerin ikamet adresinin yapıldığı yerde yapılması da mümkün olacak.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.