1993 senesinden beri deri konfeksiyon sektörünün öncü isimlerinden olan ve İTO, TİM, TOBB gibi önemli STK’larda görev alan Musa Evin, Türkiye Cumhuriyet’inin 100 yıl dönümünde deri kürk konfeksiyon saraciye sektörünü yeniden canlandırmak amacıyla bir rapor hazırladı.
İstanbul Ticaret Odası yönetimine sunulan raporda iç piyasadan yeterince faydalanamayan deri sektörüyle ilgili önemli tespitler var.
Deriyi hem iç piyasada imajını yükselterek hem de dünyaya tekrar tanıtarak tekrar moda olmasını sağlayacaklarını söyleyen Musa Evin, “Türk deri merkezi olan Zeytinburnu’nda ‘Sokak Defileleri’ ve ‘Çadır Günleri’ yaparak en iyi ve en ucuz deriyi halkımızla buluşturacağız. Son yıllarda önemi artan e-ticaretin özellikle pandemi sürecinde önemi kat kat arttı. Biz de üyelerimizin toptan ve perakende olmak üzere sıcak satış yapabileceği online satış sitesi kuracağız. Böylelikle Üyelerimizin, kolay ve hızlı satış yaparak faydalanmasını sağlayacağız. Yurt dışında yeni fuarlar bularak pazar çeşitliliğini arttıracak girişimlerde bulunacağız. Bu süreçte her türlü devlet desteklerinden faydalanmaları için üyelerimize rehber olacağız” dedi.
İŞTE DERİ SEKTÖRÜ İÇİN YAPILACAKLAR
Zeytinburnu’nun “Türk Deri Merkezi” olduğunu tanıtmak içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesiyle iletişime geçerek Zeytinburnu girişlerine “ZEYTİNBURNU LEATHER & FUR CENTER” yönlendirme tabelaları koyulmasını sağlayacak ve Zeytinburnu’nu tekrar deri cazibe merkezi yapacağız. Kazlıçeşme arazisinde imar planı çalışmaları yapılıyor İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle iletişime geçerek Deri Merkezi olmasını sağlayacağız.
Zeytinburnu’nda “Sokak Defileleri” ve “Çadır Günleri” yaparak en iyi ve en ucuz deriyi halkımızla buluşturarak iç piyasaya da mal satacağız.
Uzun zamandır düşündüğümüz “Deri Günleri” projemizi Zeytinburnu Belediyesiyle iş birliği yaparak gerçekleştirecek ve sektörümüze nakit akışı sağlayacağız
Yurt dışındaki ünlü tasarımcılarla görüşerek, onları Türkiye’ye getirerek tabakhanelerden istedikleri deriyi onlar için ürettireceğiz. Biz konfeksiyoncular da getirdikleri derilerden tasarımcıların hazırladıkları modelleri onlar için üreteceğiz.Aynı sekilde saraciye sektörüde canta kemer ve cüzdan üretecek
Bu projemiz için Türkiye Tanıtım Grubu’ndan destek alacağız ve tabakhaneler ve biz konfeksiyoncular da malzeme ve dikim sponsoru olacağız.
Bu projelerle Türk derisini dünyaya tekrar tanıtarak sektörümüzün ihracatını artıracağız
Dünyadaki ünlü Blogerlar ile iş birliği yaparak ülkemizdeki deriyi kürkü saraciye ürünlerini ve konfeksiyonu dünyaya tanıtacağız. Blogerları da aynı şekilde İstanbula getirip onlara da ürünlerimizden vererek sosyal medyada paylaşım yapmalarını sağlayacağız.
Bunun için ödenecek ücret içinse, TİM İDMİB ve İstanbul Ticaret Odasından destek alacak ve verilecek ürünlerin sponsoru da biz firmalar olacağız.
E-TİCARET
Son yıllarda önemi artan e-ticaret’in özellikle pandemi sürecinde önemi kat kat artmıştır. Bizde dernek olarak, Üyelerimizin toptan ve perakende olmak üzere sıcak satış yapabileceği online satış sitesi kuracağız.
Böylelikle üyelerimizin, kolay ve hızlı satış yaparak faydalanmasını sağlayacağız.
Ekonomik dalgalanmalardan dolayı sektörümüz olumsuz etkilenmektedir. Yurt dışı fuarlarında aldığımız devlet desteklerinin arttırılarak, pandemi sürecinde ihracatı en fazla düşen sektörlere Devlet Desteklerinden yararlanmak için Devletimizden «Pozitif Ayrımcılık» yapılmasını isteyeceğiz.
Ülkemizde düzenlenen fuarlarda aldığımız desteği arttırmak için diğer STK larla birlikte hareket ederek, müşteri çeşitliliğini arttıracak ve daha fazla devlet desteği alınmasını sağlayacağız.
Yurtdışında yeni fuarlar bularak pazar çeşitliliğini arttıracak girişimlerde bulunacağız.
ÜYELERİMİZE REHBER OLACAĞIZ
Bu süreçte her türlü Devlet Desteklerinden faydalanmaları için üyelerimize Rehber olacağız.
MODA FUARI YAPACAĞIZ
Diğer Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği yaparak Moda Fuarı yapacağız.
DERİDEKİ TOLERANS SORUNUMUZU ÇÖZECEĞİZ
İTO da, derideki toleransla alakalı çalışmamızı TSE yle birlikte sonuçlandırarak konfeksiyoncumuzun cebinden alınan haksız kazancı engelleyeceğiz ve bir standart getireceğiz.
KÜRKTEKİ ÖTV’NİN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Devlet nezdinde, sektörümüzün sorunlarını, isteklerimizi ve çözüm önerilerimizi iletecek, KSİAD la birlikte, değerli kürkte ki ÖTV nin kaldırılması için birlikte hareket edeceğiz.
“RADYO DERİ”
“RADYO DERİ” veya başka bir isimle radyo kurarak, sektörümüze Rusça-İngilizce-Türkçe yayınlar yaparak, ülkemize gelen turistlerin aklına Deri’yi tekrar getireceğiz. Radyoda sektörümüzün ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını dile getireceğiz. Hatta radyomuzu eleman ihtiyacımızı karşılamak için kullanacağız. Reklamlar alarak radyonun giderlerini karşılayacağız.
İDMİB Deri Meslek Lisesini tekrar sektöre kazandıracağız. Deride ara elaman sıkıntısını gidermek için İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle birlikte çalışarak, İSMEK kurslarında eleman ihtiyaçlarımız için eleman yetiştireceğiz.
MESLEKİ EĞİTİM ATÖLYELERİNİ FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ
Zeytinburnu Türkiye nin en fazla göçmen alan ilçesi fakat biz dericiler bunlardan hiç faydalanamadık.
Bunun için, daha önce hazırladığımız Mesleki Eğitim atölyelerini faaliyete geçireceğiz.
Bunların içine muhakkak Zeytinburnu’ndaki işsiz kadınlarımızı da alarak eğitecek, sektörümüze kazandıracağız.
Bu projemizde İstanbul Ticaret Odası, Zeytinburnu Belediyesi ve Zeytinburnu Kaymakamlığı ile birlikte çalışacağız.
MODERN VE SAĞLIKLI ATÖLYELERDE ÜRETİM YAPARAK İHRACATIMIZI ARTTIRACAĞIZ
Zeytinburnu’nda kira ve mülk maliyetleri yüksek olduğundan ve atölyelerin fiziki koşullarının uluslararası kriterlere uygun olmadığından diğer bütün STK larında desteğini alarak, dünyadaki örnekleri gibi, modern ve sağlıklı, uygun atölyelerin bulunduğu, bacasız deri konfeksiyon bölgelerinin İstanbul dışında yakın ilçelerde kurulması için belediyelerle ve resmi makamlarla hızlı bir şekilde girişimde bulunacağız.
İTO Meclis Üyesi Mehmet Musa Evin, Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yapan deri konfeksiyon ve kürk sektörünün, savaştan en fazla zarar gören sektörlerin başında geldiğini, uzun vadeli kredilerle ayakta kalabileceklerini belirterek destek istedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Mehmet Musa Evin, Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yapan deri konfeksiyon ve kürk sektörünün, savaştan en fazla zarar gören sektörlerin başında geldiğini söyledi. Evin, uzun vadeli kredilerle ayakta kalabileceklerini belirterek destek istedi. Mehmet Musa Evin, ilk yıl ödemesiz kredi talep ettiklerini, bunun çok büyük hacim tutmayacağını ifade etti.
Evin, sektörün durumunu şöyle özetledi: “Bizim sektör uzun zamandır sıkıntı içinde. Önce Rus uçağını düşürdük, ardından pandemi başladığında önce lüks tüketim ürünleri durdu, ardından Ukrayna savaşı. Sektörümüz sıkıntıya düştü.
“Aslında ihracatımız tek bir ülkeye bağımlı: Rusya ve eski Rus Cumhuriyetleri. Bizim sektörün deri satabilmesi için soğuk ülke olması lazım, alım gücü olması lazım, deri kültürü olması, deriyi sevmesi lazım. Dünyada çok az ülke var buna uygun, bizim sektörün en büyük şanssızlıklarından biri.
“Rusya ve Ukrayna’da yerleşik Türk dericiler var. Ukrayna’da bizim ihracat yaptığımız Türklerin kiminin mağazası yandı, bombalandı. Onlar da mağdur. Türkiye’den mal aldıkları yerlere borçları var. Bunca sene döviz getirdiler, ahde vefa borcumuz var. Eğer ödemelerini yapamazlarsa bizim sektör tahsilat yapamayacağı için sıkıntıya düşecek, bizim de tedarikçilerimize borcumuz var. Tedarik zinciri bozulacak.”
“300-400 milyon dolarlık ihracatı var deri sektörünün, yüzde 70’i Rusya ve Rus Cumhuriyetlerine yapılıyor. Ukrayna’ya ihracatımız fazla değildi ama Rusya’ya ihracatımız da yüzde 50’nin üzerinde düştü. Rusya’daki durum toparlanası ambargolara bağlı.”
Mehmet Musa Evin, diğer taşıma alternatifleri sekteye uğradığı için THY kargosuyla mal gönderdiklerini, ancak taşıma maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtti. Evin şöyle konuştu: “90 kiloyum, THY beni 400 dolara taşıyor, 90 kiloluk kargo kolimi (kilosu 11 dolar) bin dolara taşıyor. Üstelik bana hizmet ediyor uçakta. Aynı koliyi Rus şirketi Aeroflot, yarı fiyata taşıyor.”
İstanbul ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Mehmet Musa Evin, diğer sorunlarını ve taleplerini şöyle sıraladı: