UTTS Tebliği: Taşıtlara Dijital Etiket Zorunluluğu
Yaklaşık 8 milyon kiralık veya işletmelerde kullanılan taşıta, en geç 31 Aralık 2024’e kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) etiketinin takılması zorunlu olacak.
Akaryakıt Harcamalarına Vergi İndirimi
Türkiye’de kayıtlı 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonu, yakıt harcamalarını vergi indirimi için gider olarak gösteriyor.
UTTS’nin Otomatik Aktarımı
UTTS sayesinde, yakıt alımlarında plaka bilgisi otomatik olarak sisteme aktarılarak usulsüz faturaların önlenmesi ve vergi kayıplarının engellenmesi amaçlanıyor.
Yerli ve Milli Sistem
Sistemin kurulumu ve yönetimi, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Sistemin yerli ve milli olarak geliştirilmesi hedefleniyor.
Yerli Üretim 2025’te Başlayacak
Donanım üretim merkezi 2025’te faaliyete geçerek yerli UTTS donanımlarının seri üretimini sağlayacak. Bu sayede cari açık azaltılacak.
Veri Güvenliği ve Şeffaflık
UTTS veri akışı ve altyapısı Türkiye’de hazırlandı ve tüm veriler Türkiye’deki veri merkezlerinde saklanacak. Sistem, vergi mükelleflerine bilgi güvenliği, şeffaflık ve tasarruf avantajları sunacak.
Akaryakıt Sektöründe Rekabet Artışı
UTTS altyapısı, taşıtların birden fazla TTS programına üye olmasına olanak tanıyacak ve akaryakıt sektöründe rekabeti artıracak. Mevcut 2,5 milyon TTS üyesi taşıtın hizmetleri kesintisiz devam edecek, üye olmayan 5,5 milyon taşıt da TTS hizmetlerinden yararlanabilecek.