enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Merkez Bankası faizi pas geçti: Enflasyonda artış bekleniyor

Merkez Bankası faizi pas geçti: Enflasyonda artış bekleniyor
23.07.2024 14:36
6
A+
A-

Merkez Bankası Faizleri Sabit Bıraktı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu.

PPK açıklamasında, sıkı para politikasının devam edeceği belirtilerek, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” denildi.

Enflasyonist baskıların devam ettiği ifade edilen açıklamada, temmuz ayında aylık enflasyonun, Merkez Bankası’nın kontrolü dışındaki fiyat ve vergi ayarlamaları ile gıda fiyatlarındaki arz sorunları nedeniyle geçici olarak artabileceği kaydedildi.

PPK Açıklaması

“Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %50’de sabit tutulmasına karar vermiştir.

Haziran ayında aylık enflasyonun genel eğilimi zayıflamıştır. Ancak temmuz ayında aylık enflasyonun, kontrolümüz dışındaki fiyat ve vergi ayarlamaları ile gıda fiyatlarındaki arz sorunları nedeniyle geçici olarak artabileceği öngörülmektedir.

Buna karşın, genel eğilimdeki yükselişin sınırlı kalacağı tahmin edilmektedir. Yakın dönem göstergeleri, iç talebin enflasyonist düzeyde olsa da yavaşlamaya devam ettiğini göstermektedir. Hizmet enflasyonundaki yükseklik ve sertlik, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları sürdürmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının tahminlerle uyumlu olmasını yakından takip etmektedir.

Monetary sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiş, ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun genel eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşu devam ettirilecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş, iç talepte denge, Türk lirasında gerçek değer artışı ve enflasyon beklentilerinde iyileşme yoluyla aylık enflasyonun genel eğilimini düşürecek ve deflasyon sürecini güçlendirecektir.

Kredi büyümesi ve bileşimi dikkate alınarak, makro finansal istikrarı ve para aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alınmıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler olması durumunda para aktarım mekanizması ek makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edilecektir. Likidite koşulları, olası gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkili bir şekilde kullanılacaktır.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun genel eğilimini azaltacak ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine taşıyacak para ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun genel eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”

Politika faizi Mart 2024’te %45’ten %50’ye yükseltilmiş, nisan, mayıs ve haziran aylarındaki toplantılarda da %50 seviyesinde sabit bırakılmıştı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.