enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0311
EURO
37,9484
ALTIN
2.801,96
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Yağmurlu
22°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Merkez Bankası açıkladı: Gıda enflasyonu neden yüksek?

Merkez Bankası açıkladı: Gıda enflasyonu neden yüksek?
REKLAM ALANI
27.08.2024 11:33
4
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu

Türkiye Merkez Bankası’nın Merkezin Güncesi’nde yayımlanan bir analizde, iklim değişikliğinin gıda fiyatları üzerinden önemli bir enflasyonist baskı unsuru oluşturduğu vurgulandı.

Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye, dünyanın önde gelen meyve ve sebze üreticilerinden biri. İklim değişikliği, aşırı hava olaylarına yol açarak tarımsal üretim, tedarik zincirleri ve sonuç olarak gıda fiyatlarını etkiliyor.

Çalışmalar, iklim değişikliğinin 2035 yılına kadar küresel gıda maliyetlerini ortalama yüzde 1,5-1,8 artacağını öngörüyor. Türkiye için de iklim değişikliği, gıda fiyatları üzerinde önemli bir baskı unsurudur.

Mevsimsel yapıda yaşanan değişiklikler, gıda fiyatlarında dalgalanmalara yol açıyor. Sıcaklıkların artması ve yağışların azalması, hem ürün verimini hem de üretim maliyetlerini düşürüyor. Bu düşüşler, taze meyve ve sebze fiyatlarına yansıyor.

Azalan yağışlar ve aşırı sıcaklar, sulama ihtiyacını artırıyor ve elektrik maliyetlerini yükseltiyor. Bu maliyet artışları da gıda fiyatlarına yansıyor.

İklim değişikliği, gıda fiyatlarının mevsimsel yapısını da etkiliyor. Yaz aylarında daha sıcak ve yağışlı koşullar, gıda enflasyonunda düşüşe yol açarken, son yıllarda bu durum tersine döndü.

İklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğinin yanı sıra fiyat istikrarı açısından da önemli bir tehdit oluşturuyor. Gıda fiyatları ve iklim değişikliği arasındaki ilişki, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için kritik öneme sahip.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.