İtalya’nın ev sahipliği yaptığı 50. G7 Liderleri Zirvesi, sonuç bildirisinde somut taahhütlerle sona erdi. Ev sahibi Başbakan Giorgia Meloni, zirvenin başarılı geçtiğini belirterek, Rusya’nın saldırganlığı nedeniyle tehlikeye atılan hukuka dayalı uluslararası kurallar sistemini savunma konusunda birleşik bir kararlılık sergilediklerini vurguladı.
Meloni, Ukrayna’ya desteklerini sürdürme niyetlerini ifade ederek, G7’nin Ukrayna’nın 360 derece taahhütle eylem planlarını güçlendirmeye kararlı olduğunu açıkladı. Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık yeni kredi sağlanacağını belirten Meloni, bu kredinin ABD, Kanada, İngiltere ve Japonya tarafından finanse edileceğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna ile ateşkes şartlarına ilişkin önerisi sorulduğunda Meloni, bunun bir propaganda hamlesi olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Meloni, Orta Doğu’daki son gelişmeleri de değerlendirerek, artık barış için çalışma zamanının geldiğini vurguladı. İsrail’in güvenliği ve Filistinlilerin barış içinde yaşayabilecekleri kendi devletlerine sahip olma haklarının tanınması gerektiğini ifade eden Meloni, barışın diyalog yoluyla sağlanabileceğini belirtti.
İtalya’nın İsrail’e silah satışını durdurup durmaması konusundaki görüşü sorulan Meloni, İsrail’in Hamas’ın tuzağına düştüğünü ve bu tuzağın işlediğini düşündüğünü söyledi. İtalya’nın İsrail’in güvenliği için çalıştığını vurgulayan Meloni, ülkesinin İsrail’e silah satmaya devam edeceğini belirtti.
G7 Liderleri Zirvesi’nde, Fransa’nın talebi üzerine Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları süresince ateşkes olması yönünde bir karar alındığı açıklandı.
Meloni, zirvede Hint-Pasifik’teki durumu da ele aldıklarını ve Çin’e bir mesaj vermek istediklerini söyledi. Diyaloğa açık olduklarını ancak şirketlerin eşit şartlarda rekabet edebilmesi gerektiğini vurgulayan Meloni, Çin’in şirketlerine karşı önlem almaya hazır olduklarını ifade etti.
Başbakan Meloni, G7 Liderleri Zirvesi’nde İtalya’nın Afrika’ya yönelik kalkınma planı olan “Mattei Planı”nın da benimsendiğini söyledi. Bu plan, eşit ve karşılıklı yarar sağlayan ortaklıklara dayalı yeni yöntemler geliştirilmesini öngörüyor.
Meloni, zirve sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile tartışmasına yol açan kürtaj konusuna da değindi. Sonuç bildirisinde “kürtaj” kelimesinin geçmemesinin daha önceki bilgilerin tekrar edilmemesiyle ilgili olduğunu belirten Meloni, tartışmanın yapay şekilde kurgulandığını düşündüğünü söyledi.
Meloni, ülkesinde kürtaja yönelik düzenlemeyi içeren “194” numaralı yasayı değiştirme niyeti olmadığını ve hükümet olarak LGBT bireylerin haklarında da herhangi bir geri adım atmadıklarını kaydetti.
Bir soru üzerine, geçen hafta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarına da değinen Meloni, Avrupa’nın Avrupalı seçmenlerin verdiği mesajı anlamasını ve İtalya’nın hak ettiği rolün tanınmasını beklediğini söyledi.
Meloni, zirvede yapay zeka konusunda önceliği algoritmaların etiğine verdiklerini dile getirerek, yapay zekanın her durumda insan tarafından kontrol edilmesini ve insan yararına olmasını garanti etmek istediklerini belirtti.
İklim değişikliğiyle mücadelenin de önyargılı ideolojik yaklaşımlar olmadan yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Meloni, İtalya’nın G7 Dönem Başkanlığında alınan kararların devamı için kendilerinden sonraki dönem başkanı Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve halihazırdaki G20 Dönem Başkanı Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile görüştüğünü söyledi.