GÜNDEM – ‘Maskeli’ soygun MASKE, neredeyse tüm dünyada virüsle birlikte günlük yaşamın bir parçası oldu. Virüse karşı koruyuculuğu konusunda tartıma götürmez bir konumda olan maske, bu süreçte birçok firma için de önemli bir faaliyet alanı konumunda. Kimi tekstil firmaları; artan talebi fırsat bilerek bu alana yöneldi. Yeni makine yatırımı yapan firma da oldu, fason üretime yönelen de… İç piyasanın yanı sıra yurtdışına yapılan satışlarda önemli bir hacme ulaşan maske, İstanbul’da kurulu bir dizi firmayı ise karşı karşıya getirmiş durumda. Savcılık soruşturması; haciz işlemleri ve açılan çok sayıda dava dosyası ilginç ayrıntılar içeriyor. Hürriyet’in ulaştığı dosyalara göre; birçok firmayı karşı karşıya getiren süreç geçen haziran ayında başladı.
Kumaş sektörünün köklü firmalarından E. Kumaş AŞ, mal tedarik ettiği A. Tekstil AŞ’den alacaklı konuma geldi. 36 milyon lira alacağı olan şirket ödeme talebinde bulunduğunda şoke eden bir yanıtla karşılaştı. İddiaya göre, şirket sahibi Sevda A., “Benden alacağınız yok. Faturaları kime kestiyseniz ödemeyi ondan alın” diyerek kardeşi Metin İ.’ye yönlendirdi. Alacaklı firma yetkilileri, muhataplarının A. Tekstil olduğundan ısrar etse de sonuç alamadı. Görüşmelerden sonuç alamayan E. Kumaş AŞ avukatları, A. Tekstil’de 4 gün ara ile iki haciz işlemi yaptı. Şirkette bulunan bir dizi ürün haczedildi. Haciz sonrası şirket sahibi Sevda A. ödeme yapacağını belirtti. İmza altına alınan çekler alacaklı firmaya verildi.
E. Kumaş’ın yüklü miktardaki alacağını tahsil etmekte güçlük çektiğini duyan başka alacaklılar peşi sıra A. Tekstil’in kapısına geldi. A. Tekstil AŞ’nin istediği 3.7 milyon adet maske üretip geçen teslim eden Maydenim Tekstil AŞ de bu süreçte harekete geçen bir diğer firma oldu. 33 milyon liraya yakın alacağı olduğunu belirten Maydenim yetkilileri de Metin İ.’nin sahibi olduğu Ilcotek Tekstil’e yönlendirilince soluğu mahkeme aldı. Alacaklı şirket, A. Tekstil’e yönelik haciz kararı aldı. Haciz kararı ile A. Tekstil’in merkezinde haciz işlemi yapıldı. Şirkette bulunan yüzlerce koli giysinin yanı sına 10 bin top kumaş da haczedildi. Yapılan haciz işlemine karşılık A. Tekstil “Haczedilen mallar bize ait, ancak borçlu biz değiliz” diyerek dava açtı.
Yüklü miktardaki ödemesi almak üzere haciz işlemi yanı sıra bir dizi dava da açan Maydenim AŞ adına bir de Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. ‘Nitelikli dolandırıcılık’ iddiası ile yapılan suç duyurusunda A. Tekstil AŞ’nin sahibi Sevda A. ile Ilkotec Tekstil’in sahibi olan kardeşi Metin İ.’nin ortak hareket ederek firmaları dolandırdıkları iddia edildi. Savcılık başvurusunda, “Ilkotec Tekstil paravan olarak kullanılıyor. Bu firmanın içi boş. Ve sürekli adres değişikliği yapıyor. Mallar, faturada Ilkotec adına alınıyor. Ancak tüm alımlar gerçekte A. Tekstil adına yapılıyor” denildi. Yapılan başvuru üzerine savcılık soruşturma başlattı.
İşte o maskeler…
ALACAKLI konumdaki bir firmanın yetkilisi, benzer sorunu birçok firmanın yaşadığını, küçük ölçekli bazı firmaların batma noktasına geldiğini söyledi. Bir başka kaynak ise, “Uygulanan bu yöntem nedeni ile intiharın eşiğine gelen bir iş insanı oldu. Belli bir ölçeği olan firmalar bir biçimde ayakta kalabiliyor ancak, küçük firmaları batmakta kurtulamadı. Paravan firma kullanılarak yapılan vurgun 100 milyon lira seviyesinde” bilgisini verdi.
ÖTE yandan, haklarında suç duyurusunda bulunulan iki kardeş arasında da devam eden bir soruşturmanın olduğu anlaşıldı. A. Tekstil adına savcılığa yapılan başvuruda, aralarında Sevda A.’nın kardeşi Metin İ.’nin de olduğu 8 kişinin, A. Tekstil’i dolandırmaya çalıştıkları iddia edildi. Savcılık başvurusunda “Naylon faturalarla oluşturulan hayali alacaklar A. Tekstil’den tahsil edilmeye çalışılıyor” değerlendimesi yapıldı.
Hürriyet.com.tr