enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Mars yüzeyindeki gizemli yapılar bilim kongresinde duyuruldu

Mars yüzeyindeki gizemli yapılar bilim kongresinde duyuruldu
REKLAM ALANI
16.09.2024 13:19
9
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Mars’ın Yeraltı Yapıları Gizemleri Çözdürüyor

Mars’ın gizemli yeraltı dünyasına ilişkin yeni bir harita, gezegenin yüzeyinin altında şaşırtıcı yapılar ortaya çıkardı. Mars’ta geçmişte bir okyanusun olduğu düşünülen bölgelerde yoğun ve geniş ölçekli oluşumlar keşfedildi.

Mars’ın Yerçekimi Haritası Güncellendi

Europlanet Bilim Kongresi’nde sunulan harita, NASA’nın InSIGHT görevi de dahil olmak üzere Mars’tan elde edilen veriler kullanılarak oluşturuldu. Uydu görüntülerinden elde edilen yerçekimi verileri, yüzeydeki küçük sapmaların incelenmesini sağladı.

Aktif Bir Yeraltı

Harita, Mars’ın iç yapısının hala aktif süreçler gösterebileceğini öne sürüyor. Mars’ın yüzeyinin bazı bölgelerinde, büyük volkanların yüzeyi aşağıya çekmek yerine yukarıya doğru ittiği gözlemlendi. Bu bulgu, Mars’ın yeraltında büyük bir manto tüyünün varlığını işaret ediyor. Bu tüy, gezegende gelecekte yeni volkanik faaliyetlere yol açabilir.

Kuzey Kutbunda Gizemli Yapılar

Mars’ın kuzey kutbu bölgelerindeki yerçekimi anomalileri dikkat çekici. Bilim insanları, bu alanlarda eski deniz yataklarına gömülü yoğun yapılar buldu. Bu yapılar volkanik kökenli olabilir veya eski çarpma olaylarından kalan malzemelerden kaynaklanabilir.

MaQuls Görevi

Bu bulgular, Mars’ın jeolojik tarihi ve iç yapısı hakkında yeni bir perspektif sunuyor. Araştırmacılar, daha fazla veri toplamak için Mars Kuantum Yerçekimi (MaQuls) adlı yeni bir görev öneriyor. İki uyduyla gerçekleştirilecek bu görev, Mars’ın yerçekimi alanını daha ayrıntılı olarak inceleyecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.