enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3599
EURO
37,0275
ALTIN
2.967,34
BIST
9.101,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
19°C
Bursa
19°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C
Advert

Marmaris’te ‘talan’a Danıştay freni

Marmaris’te ‘talan’a Danıştay freni
12.06.2024 22:10
47
A+
A-

Marmaris’te ‘talan’a Danıştay freni Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük koyunda Sinpaş GYO’nun inşa ettiği otelle ilgili Danıştay, yerel mahkemenin şirket lehine kararını bozarak ‘bilimsel’ bilirkişi raporu istedi.

Marmaris’te ‘talan’a Danıştay freni

Marmaris’te ‘talan’a Danıştay freni

EKONOMİ – Marmaris’te ‘talan’a Danıştay freni Valiliğinin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, çevrecilerin açtığı dava üzerine mahkemeye sunulan bilirkişi raporu sayesinde iptal edilmişti. Söz konusu bilirkişi raporunda şöyle deniyordu: “Dava konusu parselin bulunduğu alan doğal ve ekolojik değeri yüksek alanlardır. Bu alanları tehdit edici yönde ve tahribata açacak yapılaşma kararları getirilmemelidir ve koruma-kullanma dengesi gözetilmesi gereklidir. Ancak keşif sırasında çekilen fotoğraflardan da görüleceği üzere doğa ve ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir.”

Büyükşehir belediyesinin “Kanalizasyon ve su alt yapısı yok” demesine rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sinpaş’a ‘ÇED olumlu‘ kararı verdi. Hem belediye hem çevreciler bu kararın iptali için dört farklı açmıştı. Belediyenin açtığı dava sürecinde yeni bilirkişi raporu hazırlanmıştı. Çevrecilerin avukatları, söz konusu yeni raporun, ‘şirketin ÇED raporunun bir kopyası olduğunu’ belirterek bilirkişileri ‘tarafsız olmamak’la suçlamıştı.

Muğla 2’inci İdare Mahkemesi ‘şaibeli’ raporu baz alarak otelle ilgili ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline ilişkin davayı reddetmişti.

Çevreciler konuyu Danıştay’a taşıdı. Danıştay 4’üncü Dairesi çevrecilerin itirazını haklı bularak yerel mahkemenin kararını bozdu.

Danıştay’ın kararında şöyle denildi: “Yüzeysel değerlendirmeyle değil gerçekçi, bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı.”

Ne olmuştu?

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılbük mevkiinde 1988’de Hattat ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlamıştı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilememişti. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durmuştu.

Otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satılmıştı.

Sinpaş Holding, 2010 başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurmuştu. Belediyeyse imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti.

Muğla valiliğiyse Kızılbük Wellness Resort adıyla devam eden inşaat için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararını vermişti.

Kaynak: Diken

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.