enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
7°C
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Advert

M çiçeği nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

M çiçeği nasıl bulaşır, tedavisi var mı?
21.08.2024 08:55
10
A+
A-

Maymun Çiçeği: Dünyayı Tehdit Eden Bir Hastalık

Maymun çiçeği, artık sadece Afrika’da değil, tüm dünyada bir endişe kaynağı haline geldi. Bu yıl başından beri 16.700’den fazla doğrulanmış veya şüpheli vakayla 570’ten fazla ölüm meydana geldi. Türkiye’de şu ana kadar maymun çiçeği vakası tespit edilmemiş olsa da endişe devam ediyor.

Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği, cilt döküntüsü, kabuklar veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Ayrıca uzun süreli, yakın temas veya cinsel temas sırasında da yayılabilir. Hastalığı taşıyan bir kişi, belirtiler başlar başlamaz bulaştırıcı hale gelir ve döküntü tamamen iyileşip temiz ve sağlam bir cilt görünümü oluşana kadar bu özelliğini korur. Ancak hiçbir belirti göstermeyen kişilerin virüsü bulaştırabileceğine dair bir kanıt yoktur.

Cinsel Yolla Bulaşma

Maymun çiçeği, cinsel yolla bulaşabilen bir hastalıktır. Cinsel ilişki, virüsün yayılma yollarından biri olsa da geçmişte salgınlar daha çok enfekte hayvanlarla veya hayvan ürünleriyle doğrudan temas sonucu meydana gelmiştir. Günümüzdeki salgında ise virüs esas olarak yakın temas yoluyla bulaşıyor. Cinsel temas sırasında lezyonlarla temas veya solunum sekresyonları ile yakın temas, virüsün bulaşmasına neden olabilir. Ancak cinsel ilişki olmaksızın maymun çiçeği taşıyan biriyle uzun süreli ve yakın cilt temasında bulunmak da bulaşmaya yol açabilir.

Tedavi Var mı?

Maymun çiçeği için özel bir tedavi yoktur. Ancak çiçek hastalığı için kullanılan antiviral ilaçlar, maymun çiçeği tedavisinde de kullanılabilir ancak etkinlikleri tam olarak kanıtlanmamıştır.

Belirtiler

Maymun çiçeği belirtileri arasında yüz, eller, ayaklar ve vücudun diğer bölgelerinde görünen döküntüler bulunur. Belirtiler, virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabilir. Diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Baş, sırt ve kas ağrısı
  • Lenf bezlerinde şişlik
  • Yorgunluk
  • Üşüme
  • Titreme

Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir.

Türkiye’de Durum

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün maymun çiçeğinin “uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu” ilan ettiğini belirtti. Ancak Türkiye’de henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmuyor. Bakanlık gerekli çalışmaları yürütüyor ve süreci takip ediyor.

Türkiye’de maymun çiçeği vakası ilk kez 2022 yılında görülmüştü. Bağışıklık sistemi yetersizliği olan bir hastanın tecrit edildiği bildirilmişti.

Maymun Çiçeği Nedir?

Maymun çiçeği, insanları ve hayvanları etkileyen viral bir enfeksiyondur. İlk olarak 1958’de maymunlarda görülmüştür. İnsanlarda ilk vaka ise 1970’te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edilmiştir. Virüs, başlangıçta sadece hayvanlardan insanlara bulaşıyordu, ancak artık insandan insana da bulaşabiliyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.