GÜNDEM – Cinsiyet değiştiren Rüzgar Erkoçlar’ın operasyonuyla ilgili VATAN’a açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Çulha, SGK’nın masrafları karşılamadığını belirtmişti.
Kamuoyunun artık yakından tanıdığı Erkoçlar’ın yararlanamadığı imkândan bundan böyle cinsiyet değişikliği ameliyatı olacak kişiler yararlanabilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tüm eğitim ve araştırma hastanelerine gönderdiği bir yazıda cinsiyet geçişiyle ilgili masrafların SGK güvencesinde olduğunu belirtiliyor.
Kaos GL’nin haberine göre belgede, cinsiyet geçiş ameliyatlarının protezler dâhil tüm masraflarının SGK güvencesinde olduğu ifade ediliyor. Ayrıca geçiş sürecinde teşhisten itibaren en az 1 yıl Psikiyatri Takibi olması, takibin arından ise Endokrinoloji ve Metabolizma, Üroloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri ve Rekonstrüktif Cerrahi branş uzmanlarının tamamının bulunduğu sağlık kurulu raporuna Tıbbı Genetik Uzmanı’ndan alınan görüş yazısının eklenmesi gerektiği belirtiliyor.
“Her isteyen cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiremez.” diyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel; “cinsiyet değiştirme ameliyatının bir tıbbi zorunluluk olduğu yönünde sağlık kurulu raporu varsa bu bir hastalık olarak kabul edilir ve tedavisi genel sağlık sigortası kapsamında SGK tarafından karşılanmak zorundadır.”Tezel, “Bu kişinin tüm tedavi giderlerini kamu hastanelerinde tedavi olması halinde SGK öder. Eğer SGK ile sözleşmeli özel hastanelere giderse ameliyat parasını yine SGK öder ama ilaveten kişi kendisi de hastanenin sınıfına göre yüzde 30-70 oranında ödeme yapar. Bu konunun emeklilik boyutu da var. Kendisi kadın sıfatını taşıyacağı için 5 yıl erken emeklilik hakkı kazanacak ve emekli olacak” dedi.
İstanbul’da görevli bir erkek öğretmen Çapa Tıp Fakültesi’nde 2.5 sene tedavi gördü. Hastaneden ‘kadın olabilir’, mahkemeden ‘ameliyat olabilir’ kararı aldı. Ve kadın olabilmek için özel bir klinikte ameliyat masasına yattı. Ardından da 10 bin TL ameliyat bedelini Sosyal Sigortalar Kurumu’nun karşılaması için Valiliğin İnsan Hakları Masası’na başvurdu.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde İstanbul’da görev yapan 34 yaşındaki İngilizce öğretmeni, cinsel kimliği nedeniyle sık sık geçici olarak farklı yerlere atanarak geri hizmette görevlendirildi. Son olarak bir öğretmenevinde görev yapan öğretmen 2008’de cinsiyet değiştirmek için mahkemeye başvurdu. Mahkemenin yönlendirmesiyle de 2.5 yıl boyunca Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hormonal ve psikolojik tedavi gördü. Tedavisinin sonunda hastaneden fiziksel ve duygusal erkeklik bulgularının tamamen yok olduğunu anlatan, ‘kadın olabilir’ yönünde heyet raporu aldı. Yeniden adliyenin yolunu tutan öğretmen, ameliyat için mahkeme kararı aldı.
Cinsiyet değiştirme ameliyatlarında prosedür şöyle işliyor: “Cinsiyet değiştirmek isteyenin 18 yaşından büyük olması ve evli olmaması gerekiyor. Cinsiyet değiştirmek istiyen kişi önce mahkemeye müracaat ediyor. Mahkeme kişiyi tam teşekküllü hastaneye sevk ediyor. Hastane bir yıl boyunca psikolojik ve hormonal tedavi uyguluyor. Tedaviden sonuç alınamazsa mahkeme ameliyata karar veriyor. Operasyon tıbbi gereklilik sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Genel Sağlık Sigortası kapsamında. Ameliyat sonrasında mahkeme nüfustan değişikliği kaydetmesini istiyor. Cinsiyeti değişen kişi, erkeklikten kadınlığa geçmişse daha erken emekli oluyor, kadınlıktan erkekliğe geçmişse daha geç emekli oluyor.
CİNSİYET değiştirme ameliyatına bir sağlık kurulu karar verdiği için bunu bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, öğretmenin ameliyat parasının SGK’nın ödemek zorunda olduğunu söyledi. “Her isteyen cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiremez. Bunun bir hastalık olduğunun tespiti gerekir” diyen Tezel şunları kaydetti; “Geçireceği cinsiyet değiştirme ameliyatının bir tıbbi zorunluluk olduğu yönünde sağlık kurulu raporu varsa bu bir hastalık olarak kabul edilir ve tedavisi genel sağlık sigortası kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmak zorundadır.” Tezel, “Bu kişinin tüm tedavi giderlerini kamu hastanelerinde tedavi olması halinde SGK öder. Eğer SGK ile sözleşmeli özel hastanelere giderse ameliyat parasını yine SGK öder ama ilaveten kişi kendisi de hastanenin sınıfına göre yüzde 30-70 oranında ödeme yapar. Bu konunun emeklilik boyutu da var. Kendisi kadın sıfatını taşıyacağı için 5 yıl erken emeklilik hakkı kazanacak ve emekli olacak” dedi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60. ve 61. maddeleri üç şeyi yasaklıyor;
1) Güzelleşmek ve zayıflamak için yapılan operasyon ve ameliyatlar
2) Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmeti olarak ruhsatlandırmadığı hizmetler (Örneğin yurtdışından biri geliyor. ‘Bende manyetik güç var, elle tedavi edebiliyorum’ diyor)
3) Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’ye gelmeden önce var olan kronik hastalıkları hariç olmak üzere tüm sağlık hizmetleri.
SGK’da olağanüstü hallerde yapılan sağlık yardımları
1-Tüp bebek uygulaması
2-İktidarsız erkeklere çubuk takılması
3-Erkeklik organı büyütme
4-Cinsiyet değiştirme operasyonu
Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eşcinsellik ve evlilik dışı ilişkiyle ilgili açıklamalarına ilişkin tartışmalar devam ederken AKP’den daha önce bu konuya ilişkin yapılan açıklamalar da tekrar gündeme geldi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ramazan ayının ilk Cuma günü verdiği hutbede LGBTİ ile ilgili sarf ettiği sözler tartışmalara neden oldu.
Tartışmaların ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan da Erbaş’a destek geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İlahi hükmü dile getiren Ali Erbaş yalnız değildir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan AKP’de LGBTİ’ye yönelik açıklamalarda tekrar gündeme geldi.
09/10/2002 yılında Recep Tayyip Erdoğan eşcinsellerin hak ihlali yaşadıkları ve kendi yönetimlerinde herhangi bir ayrıma maruz kalmayacaklarını taahhüt etti.
08/04/2007 yılında AKP hükümetinin onayı ile LGBT Öğrenci Derneği kuruldu.
31/05/2007 yılında İstanbul’da 170 yataklı LGBT oteli açıldı.
29/11/2011 yılında 6251 sayılı LGBT yasası çıkarıldı.
05/04/2013 yılında LGBT kurumsal olarak sosyal medya platformlarında yerlerini aldılar.
02/05/2013 AKP iktidarının onayı ile MEŞCİD (Müslüman Eşcinseller Derneği) kuruldu.
19/09/2014 yılında ETCEP (Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği) AKP iktidarının onayı ile yürürlüğe girdi.
28/06/2015 yılında AKP iktidarının izni ile LGBT onur yürüyüşleri başladı.
23/10/2015 yılında AKP iktidarının onayı ile Türkiye’de LGBT dernek sayısı 22 oldu.
AKP’li eşcinseller Erdoğan’ın önünde bayrak açmıştı
“AK Parti LGBT Bireyleri” adıyla kurulan grup üyeleri Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan’ın İstanbul mitingine katıldı. Grup üyeleri Twitter hesaplarından Erdoğan’ın önünde açtıkları ‘gökkuşağı’ bayrağının fotoğraflarını yayınladılar.
Başbakan Erdoğan’ın Maltepe’de düzenlediği İstanbul mitinginde bir ilk yaşandı. LGBTİ üyeleri mitinge katılarak bayrak açtılar.
AKLGBTİ adlı Twitter hesabından miting fotoğraflarını paylaşan grup, “Eşcinseller Tayyip Erdoğan’ın yanında. Mitinglerdeyiz, alışın her yerdeyiz” notunu düştü.
Bu cennet Türkiye’de!
Twitter’daki hesabından “ön saflarda gökkuşağı bayrağını dalgalandırdım. Muhtemelen Başbakanımız da görmüştür” yazan bir grup üyesine fotoğraflarla ilgili olarak destek mesajları gelirken, “Ak partili kardeşlerim bu saçmalığa tepkinizi koyun” diyen bir Twitter kullanıcısı da bu paylaşımlara tepki gösterdi.