enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Latin Alfabesini ilk olarak Abdülhamit başlattı

Latin Alfabesini ilk olarak Abdülhamit başlattı
28.11.2019 14:58
298
A+
A-

Yusuf Halaçoğlu: Osmanlıca diye bir dil yok. Eski Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ‘Osmanlıca’ diye bir dil olmadığını, bunun adına ‘Osmanlı dönemi Türkçesi’ denilebileceğini söyledi.

Latin Alfabesini ilk olarak Abdülhamit başlattı. Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Osmanlıca diye bir dil olmadığını, bunun adına ‘Osmanlı dönemi Türkçesi’ denilebileceğini söyledi. Latin Alfabesini ilk olarak Abdülhamit başlattı. Şu anda Latin alfabesiyle Türkçe yazıldığını aktaran Prof. Dr. Halaçoğlu, “Aslında değişen bir şey yok. Sadece Osmanlı dilinde Türkçenin içerisine fazlaca Arapça ve Farsça girmiştir” dedi.

Osmanlılar tarafından bu dillerden çok fazla kelimeler kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Halaçoğlu, “Bugün bunu okuyup anlamak kolay değil. İsteyenin istediği kadar öğrenmesine karşı değilim. Ona herhangi bir engel yok. Zaten üniversitelerde öğretiliyor. Tek problem lise öğrencilerine bu ne kadar yararlı olacak, ne işlerine yarayacak?” diye konuştu.

BUNLARLA UĞRAŞMAYALIM

Osmanlı döneminde 500- 600 yıl Arap harfleriyle yazı yazıldığını, ancak okuma yazmanın zor olduğu görülerek Abdülhamit döneminde Latin alfabesine dönüş çabaları gösterildiğini aktaran Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, şöyle dedi:”Telgraf Latin alfabesiyle yapılmış ama Fransız aksanıyla yazılmış. Osmanlılar Latin harfleriyle Türkçe yazmışlar, denemişler ama geçememişler. Atatürk bunu kolaylaştırmak için bir anda ‘Latin alfabesine geçiyoruz’ demiş. Bunun sebebi de Osmanlı döneminde 600 senelik bir imparatorlukta okuma yazma oranı yüzde 10’u bulmuyordu. Anadolu’da daha da düşüktü. Yüzde 5’lerin altındaydı. Nüfus kayıtlarına baktığınızda da bunu görüyorsunuz, yazıyor. Ben diyorum ki bunlarla uğraşmayalım. Gençlerimizi güncel bilgilerle dolduralım.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.