Burdur kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Serençay Kanyonu, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla öne çıkıyor. Ancak son zamanlarda, kanyonun iki kıyı kenarının en yükseğe ulaştığı bölümdeki dini amaçlı mekanlar ve oyma mezar yapılarına ciddi ölçüde zarar verildiği ortaya çıktı.
Özgür Rotalar Dağcılık ve Doğa Sporları (ÖRDOS) grubu üyeleri tarafından bölgede yapılan doğa yürüyüşü sırasında, milattan sonra 4 ila 6’ncı yüzyıl arasında tarihlenen bu eserlerin tahrip edildiği ve çeşitli yazı ve şekillerle kirletildiği tespit edildi.
Geç Roma veya Erken Hristiyanlık devirlerine ait olduğu düşünülen kaya mezarları ve dini mekanlarda oluşan tahribat, büyük endişe yarattı. ÖRDOS grubu kurucularından Metin Atasayar, bölgenin muhteşem bir kültür değeri olduğunu vurguladı. “Kontrollü bir şekilde turizme açılması gereken bu yer, çok sayıda kaya mezarı ve mağara içeriyor. Ancak maalesef korumasız olması, çöp atılması ve duvarlara yazı yazılması gibi olumsuzluklara yol açmış” dedi.
ÖRDOS grubu üyelerinden Veli İşleyen ise, “Tarihi yerlerin korunması için yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. Maalesef defineciler zarar vermiş ve köstebek yuvası gibi olmuş. Umarız bu eserlerin koruma altına alınması için çabalarımız sonuç verir” diye konuştu.
Serençay Kanyonu’ndaki tarihi kalıntıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. Bu eşsiz kültür mirasının tahrip edilmesi karşısında duyarlılık göstermek ve yetkililere bu konuda baskı yapmak, tarihi eserlerimizin korunması için hayati bir adım olacaktır.