enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Kültür değerleri delik deşik edilmiş

Kültür değerleri delik deşik edilmiş
21.06.2024 10:26
19
A+
A-

Doğa Harikası Serençay Kanyonu’nda Tarihi Eserlere Büyük Zarar

Burdur kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Serençay Kanyonu, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla öne çıkıyor. Ancak son zamanlarda, kanyonun iki kıyı kenarının en yükseğe ulaştığı bölümdeki dini amaçlı mekanlar ve oyma mezar yapılarına ciddi ölçüde zarar verildiği ortaya çıktı.

Özgür Rotalar Dağcılık ve Doğa Sporları (ÖRDOS) grubu üyeleri tarafından bölgede yapılan doğa yürüyüşü sırasında, milattan sonra 4 ila 6’ncı yüzyıl arasında tarihlenen bu eserlerin tahrip edildiği ve çeşitli yazı ve şekillerle kirletildiği tespit edildi.

Geç Roma veya Erken Hristiyanlık devirlerine ait olduğu düşünülen kaya mezarları ve dini mekanlarda oluşan tahribat, büyük endişe yarattı. ÖRDOS grubu kurucularından Metin Atasayar, bölgenin muhteşem bir kültür değeri olduğunu vurguladı. “Kontrollü bir şekilde turizme açılması gereken bu yer, çok sayıda kaya mezarı ve mağara içeriyor. Ancak maalesef korumasız olması, çöp atılması ve duvarlara yazı yazılması gibi olumsuzluklara yol açmış” dedi.

ÖRDOS grubu üyelerinden Veli İşleyen ise, “Tarihi yerlerin korunması için yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. Maalesef defineciler zarar vermiş ve köstebek yuvası gibi olmuş. Umarız bu eserlerin koruma altına alınması için çabalarımız sonuç verir” diye konuştu.

Serençay Kanyonu’ndaki tarihi kalıntıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. Bu eşsiz kültür mirasının tahrip edilmesi karşısında duyarlılık göstermek ve yetkililere bu konuda baskı yapmak, tarihi eserlerimizin korunması için hayati bir adım olacaktır.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.