Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, il genelinde görev yapan aile hekimlerine yönelik kronik hastalıklar izlem eğitimlerine başladı.
Sağlık Bakanlığı’nca başlatılan ve 2019 yılından itibaren uygulanacak program kapsamında Bursa’da aile hekimlerine yönelik olarak ‘Kronik Hastalıklar İzlem Eğitimleri’ başladı. İl Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen ilk eğitime yaklaşık 100 aile hekimi katıldı. Eğitimin ilk bölümünde teorik, ikinci bölümünde ise interaktif vaka tartışmaları yapıldı.
AİLE HEKİMLERİ KRONİK HASTALIKLARI YAKIN TAKİP ALTINA ALACAK!
Eğitimde konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, kasım ayına kadar tüm aile hekimlerine eğitim verileceği bilgisini verdi. Bu tarz hizmet içi programların kronik hastalıklar ile mücadelenin aile hekimlerince yürütülmesi açısından oldukça önemli olduğunu belirten Dr. Akan, “Eğitimler tamamlanınca aile hekimlerimiz vatandaşlarımıza kronik hastalıklarla ilgili sağlık muayeneleri gerçekleştirecek. Aile hekimlerimiz bölgelerindeki, 18 yaş üstü her bireyin yılda en az bir kere tansiyonunun ölçümü, 40 yaş üstündeki bireylere kardiyovasküler risk değerlendirmesi ve 45 yaş üstü kişilere kan şekeri ölçümü gibi takip muayeneleri düzenleyecektir. Bu sayede bulaşıcı olmayan hastalıkların erken teşhis edilmesi sağlanarak, hastalıkların semptom ve bulgularının kontrol altına alınması sağlanacaktır” dedi.
Etkin Takip Yapılacak
Bundan sonraki süreçte kronik hastalıklarla mücadelenin ön plana çıkacağını vurgulayan Dr. Akan, “Eğer biz obezitenin, hipertansiyonun, kardiyovasküler hastalıkların, diyabetin takibini birinci basamakta etkin bir şekilde yapabilirsek, vatandaşlarımızı da hastalıklardan koruruz. Bu hastalıkların takibi siz aile hekimlerimizin de gayretiyle tedavi aşamasına gelmeden koruyucu sağlık hizmetleri çerçevesinde yapılması önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
Sağlıklı Hayat Merkezleri Önem Arz Ediyor
Sağlıklı hayat merkezlerinin kronik hastalıklarla etkin mücadelede oldukça önem arz eden merkezler olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Sağlıklı hayat merkezleri her türlü kronik hastalığın takibinin yapılabileceği ölçüde dizayn edildi. Bakanlığımızın birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik yaptığı bütün çalışmaların özeti niteliğindedir. Siz aile hekimlerimizin isteyip de yapamadığı birçok hizmeti buralarda vermek mümkün. Aile hekimlerimizin, bu merkezlerdeki sorumlu hekim ve diyetisyenler ile koordineli bir şekilde çalışarak hasta takiplerini efektif bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
AİLE HEKİMLERİNE KRONİK HASTALIKLARLA MÜCADELE EĞİTİMLERİ VERİLİYOR…