EKONOMİ – Koza kazandıkça doğa kaybediyor AKP’nin 15 Temmuz’dan sonra satmadığı nadir şirketlerden olan Koza Altın’ın projeleri hız kesmiyor. Karadeniz’i siyanür cehennemine çevirmekte kararlı Koza, son olarak Giresun’da iki farklı altın madeni açmak için başvuru yaptı. Koza’nın Aralık 2022’den bu yana 16’ncı maden projesi oldu. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaşan Koza sadece Giresun’da son 6 ayda 7 maden projesi için başvuru yaptı. Bölgede çıkardığı cevheri ise Gümüşhane’de bulunan Mastra Altın Madeni’nde siyanürle ayrıştırma yapıyor. 2017 yılında faaliyete başlayan maden ocağı saate 56 ton altın ve gümüş siyanürle zenginleştirilerek üretim yapıyor. Son olarak şirket, geçen şubat ayında 2 milyon metreküp büyüklüğündeki tehlikeli kimyasal atık deposunun kapasitesini 5 milyon metreküpe yükseltti.
Koza Altın İşletmeleri’nin sahibi firari Akın İpek’in FETÖ’den hüküm giymesi üzerine 2015 yılında şirkete kayyum atandı. İktidarın desteğiyle her geçen gün büyüyen Koza Altın, 2022 yılında 4,1 milyar TL net kâr sağladı. Şirketin, önceki sene kârı 3 milyar TL olarak açıklanmıştı.
Şirket proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre toplamda maden ocağı için 2 milyon 800 bin TL harcayacak. Neredeyse tüm projelerini 25 hektar altında gösteren şirket çevresel etki değerlendirme (ÇED) yönetmeliğinin arkasında dolanıyor. Son olarak Giresun Dereli ilçesinde birbirine yakın yerde iki ayrı başvuru yapan şirket, iki altın madenini de 25 hektarın altında gösterdi.
Proje dosyalarında yer alan bilgilere göre ilk projenin büyüklüğü 21,44 hektar, diğer maden ocağının ise 13,14 hektar belirlendi. Ormanlık alanlarda planlanan maden ocaklarının toplam büyüklüğü ise yaklaşık 49 futbol sahasına denk geliyor. Ağaçları peyder pey keseceğini belirten şirket, kaç adet ağacın katledileceğine ilişkin bilgi vermedi.
Ormanlık alanı katledecek proje aynı zamanda yerleşim yerlerinin de yakınında. Pınarlar Köyü ve Ulucan Yaylası yeni maden projelerine ortalama uzaklığı 100 metre. Yerleşim yerlerinin dibine yapılan ve açık ocak yöntemiyle işletilecek madenlerde yılda toplam 531 patlatma yapılacak.
Yılda yaklaşık 143 bin ton cevher üretimi yapılacak maden ocaklarından çıkarılan madenler Gümüşhane’de bulunan Mastra Altın Madeni’ne taşınacak. Masra Altın Madeni’ni adeta siyanür merkezine çeviren Koza, çevre illerde açtığı maden ocakların çıkarılan cevheri buraya taşıyarak siyanürle ayrıştırma yapıyor. Şirket yakın zamanda Giresun’un yanı sıra Trabzon ve Gümüşhane’de de altın madeni açmak için başvuru yapmıştı.
Kaynak: Birgün