Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dövmeli bireylerin, dövmesiz kişilere kıyasla lenfoma geliştirme riskinin %21 daha yüksek olduğunu ortaya çıkaran çığır açan bir araştırmaya imza attılar. Bu araştırma, dövmeler ile lenfoma arasındaki potansiyel bağlantıyı araştıran ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.
Lund Üniversitesi ekibi, 2007-2017 yılları arasında İsveç’te lenfoma teşhisi konan 20-60 yaş arası 1.398 kişi ile kansersiz kişileri karşılaştırdı. Katılımcılar, yaşam tarzları ve dövmeleriyle ilgili kapsamlı anketler doldurdu.
eClinicalMedicine dergisinde yayınlanan bulgular, dövme yaptırdıktan sonraki ilk iki yılda lenfoma riskinin en yüksek seviyede olduğunu, ardından azaldığını ancak 11 yıl sonra tekrar yükseldiğini gösterdi. Araştırmacılar, daha büyük dövmelerin riski artırmasını beklerken, böyle bir korelasyon tespit edilemedi.
“Dövmelerin, boyutuna bakılmaksızın vücutta kronik bir inflamasyonu tetiklediği ve bu iltihabın da kansere yol açabileceği düşünülüyor.” dedi epidemiyoloji alanında doçent olan baş araştırmacı Dr. Christel Nielsen.
Dr. Nielsen, dövme mürekkebinin cilde enjekte edildiğinde vücudun bunu yabancı bir madde olarak algıladığını ve bağışıklık sisteminin devreye girdiğini açıkladı. Bu nedenle dövme yapıldıktan sonra çevre bölge bir süre ağrılı ve iltihaplı hale geliyor.
Dr. Nielsen, dövme mürekkebinin kanserojenler olarak bilinen ağır metaller gibi maddeler içerebileceğine dikkat çekti. Lenf düğümlerindeki hücreler bu maddelere karşı özellikle hassastır.
İsveçli araştırmacılar, bulgularının dövmelerin doğrudan lenfomaya neden olduğunu kanıtlamadığını ancak dövmeli bireylerde lenfoma riskinin arttığını vurguladı. Bu, dövmelerin uzun vadeli sağlık etkileri hakkında daha fazla araştırmanın gerekliliğini ortaya koyuyor. Ekip şu anda dövmelerin cilt kanseri de dahil olmak üzere diğer hastalıkların riskini artırıp artırmadığını araştırıyor.