Bursa eğitim camiası, kısa adı NİLVAK olarak bilinen Nilüfer Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Vakfına ait olan özel okulların satışı ile sarsıldı. Şok olay, mahalli seçimlerde CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Mustafa Bozbey’in hem Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimleri kaybetmesi hem de Nilüfer Belediye Başkanlığı koltuğundan olması üzerine vakıf gelirlerinde meydana geldiği ileri sürülen düşmeden kaynaklandığı iddia ediliyor. 2016 yılında kurulan NİLVAK okulları, 3 yıl eğitim ve öğretim sürecine güçlükle dayandı şeklinde yorumlar yapılırken, bazı öğrenci velileri şok gibi gelen bu olaya tepki gösteriyorlar. Çocuklarının çağdaş ve modern bir eğitim yapabilme düşüncesiyle, bizzat Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e olan güven duygularıyla hareket ederek NİLVAK okullarına kayıt ettirdiklerini öne sürerek, “bizlerin inancının kötüye kullanıldığını düşünüyoruz. Sayın başkan, okullara öğrencilerimizi kayıt ettirirken, reklamlara çıkıp, ben her şeye kefilim diye açıklamalar yapıyordu. Şimdi ise okulları satmışlar. Ortalıkta gözükmüyorlar. Bizimle iletişime bile geçmediler. Okulları satacaklarını bizlere bildirmediler. Çok ani oldu. Bizler, belki bu olaydan haberdar olsa idik, çocuklarımızın okullarını başka bir eğitim kurumuna alır, böylelikle okulların açılmasına birkaç günü kala şok olmaktan, şok olaylarla karşılaşmaktan kendimizi kurtarabilirdik” diye dert yanıyorlar.
TABELA DEĞİŞTİ
Okul kayıtlarının öncesinde yaşanılan bu olay, Bursa eğitim camiasına bomba gibi düştü. Asal Koleji NİLVAK’ın Beşevler Konak Mahallesi’nde bulunan okul tabelasını indirip, yerine kendi tabelasını astı. Öğrenci velileri, olayı öğrenince neye uğradıklarını şaşırdılar. Eğitim camiasına büyük iddialarla giren NİLVAK ve onun başkanı Mustafa Bozbey’in, böylesine ani bir kararla, okulları satması ise pek çok kişi tarafından “hoş bir hareket değil” yakıştırmasıyla karşılık buldu. Bazı öğrenci velileri ise “Bu konu ticari bir olay. NİLVAK, gelir-gider hesabı yaparak okulları kapatma kararı almış olabilir. Satabilir. Konuyu Bozbey ve Ailesinin üzerine yıkmak doğru değil” şeklinde düşünce belirtiyorlar.
AİLE VAKFI
Bursa’da Nilüfer ilçesinde CHP’den 20 yıl aralıksız belediye başkanlığı yapan Mustafa Bozbey’in başkanlığını yaptığı Vakıf, Belediye Vakfı olarak tanınıyordu. Bozbey, “Bu vakıf aile vakfımızdır” dediği zaman, pek çok kişinin şimşeklerini üzerine çekmişti. Şimdi de okulların satılmasıyla ortada kalan öğrenci velileri, “biz kimlere güvenip bunca sene oy verip, başımıza başkan seçmişiz. Koltuk, gitti, beylik bitti. Şimdi olayları çok iyi anlamaya başladık” diye dert yanıyorlar. Nilvak Eğitim kurumlarının işe başlamı ve öğrenci toplamasıyla ilgili olarak kamuoyuna yansıyan kesimleri şöyle idi;
HAKKINDA
NİLVAK Özel Eğitim Kurumu: ”Eğitim, kültür, sanat, spor ve akademik başarı” misyonu ile öğretim çizgisini belirleyen okulumuz; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda dünya insanları yetiştirmeyi amaçlıyor. İngilizcenin artık hayatın vazgeçilmez bir şartı olduğunu bilen, sanat ve sporun modern dünya insanının olmazsa olmazı olduğunun farkında olan okulumuz tüm Bursa ve Türkiye’nin bu alandaki boşluğunu dolduracaktır. Kuruluş Tarihi Eylül 2016. Özel Eğitim Kurumu: Anaokulu, İlkokul, Ortaokul.
ÖZEL NİLÜFER VAKFI OKULLARI
Özel Nilüfer Vakfı Okulları 2016 Eylül ayında Karaman Kampüsü ile eğitim-öğretim hayatına başladı.
Artık sözcüğün tam anlamıyla yeniyi ortaya koymak ve ticari kaygılardan tamamen uzak anlayışla temel felsefesini kuran okulumuzun önceliği ‘’Global Citizen Academy’’ olarak vurguladığımız ‘’dünya insanları okulu’’ olabilmek. Yani iddiaları değil hayatın gerçeklerini yapmak. Esasında bu durum hiç de velilerin karşılaştığı ya da düşündüğü gibi zor değil. Tüm özel okullar konuya veliler ve öğrenciler ne istiyor düşüncesi ile yaklaşıyorlar. Doğal olarak da yüzeydekileri görebiliyor, gösterebiliyorlar. Veliler de kendilerine dayatılanları ‘işte istememiz gerekenler bunlar’ diye düşünüyorlar.
PEKİ, NEDİR BU DAYATILAN SİSTEMİN ASLI?
Akademik başarı, biraz yabancı dil, biraz da sosyallik yanında da sosyal çevre. İşte buyurun mutlu anne-babalar! Kimse; ‘ Benim çocuğum neden bir yabancı dil konuşamıyor?’, ‘Neden herhangi bir müzik aleti çalamıyor?’, ‘Neden bir spor dalına ilgisi yok?’, ‘ Neden kitap okumuyor?’ gibi çağdaş dünya ebeveyninin sorgulaması gerekenleri sormuyor. Daha da önemlisi ‘’Benim çocuğum bu okulda nasıl bir birey olarak yetişecek?’’ endişesini taşımıyor. Özel Nilüfer Vakfı Okulları olarak biz iddia ediyor ve diyoruz ki: Modern dünya insanı; kendi kültürünü özümsemiş, ulusal değerlerinin farkında olan, Cumhuriyetin anlamını içine sindirmiş bireydir. Sadece sözünde değil özünde de, kalbinde de bu değerleri hissedendir. Buradan da evrensel kültüre açılan, evrensel değerlerle özündeki değerleri sentez yapabilendir. Gelişerek değişen; değişirken gelişebilendir. İşte bu modern insan; en az bir yabancı dil bilir. Mutlaka bir müzik aleti ile haşır neşirdir. Kesinlikle sporu hayatının vazgeçilmezleri arasına koymuştur. Okumayı ödev olarak ya da “kitap kurdu” olmak için değil; insan olmanın gereği olarak zaten uyguluyordur. Bunlar da tam olarak işte bizim aradığımız cevapların yalnızca bazıları.
Tabi ki akademik kaygılar ülkemizin olduğu gibi bizim de önemsediğimiz bir konu. Ama sınavlar insanları değil; insanlar sınavları yener. Öyle ise zaten başka türlüsü olamayacak bir konuda ahkam kesmek de gereksiz laf kalabalığından başka bir şey olmasa gerek. Özel Nilüfer Vakfı Okulları’nın, eğitim-öğretim felsefesinin temeline ‘’Dünya Vatandaşı’’ ifadesini koymasının doğal olarak nedeni Nilüfer Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’nın on altı yıldır yani kurulduğu günden beri bu felsefe çerçevesinde yaşamlar şekillendiriyor olmasıdır. Özel Nilüfer Vakfı Okulları bir hayal kurmuyor; zaten yaşadığı, hissettiği, bildiği, kuruluşunun özündeki felsefeyi öğretmeyi, yaşamayı, yaşatmayı, yaşattırmayı iddia ediyor. Bundan 16 yıl önce, 2000 yılında, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurt sevgisi ona verilen hizmetle ölçülür” sözünün de yol göstericiliğinde, doğup büyüdüğüm ve yurttaşlarımızın güveniyle “kent yöneticisi” olarak seçildiğim Nilüfer’e daha fazla yarar sağlamak amacıyla Nilüfer Vakfı’nı kurduk. Nilüfer Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Vakfı, Atatürk İlke ve İnkılapları ışığında, öncelikle Nilüfer halkına yönelik olmak üzere her türlü sosyal, kültürel, eğitsel, sportif ve sanatsal konularda etkinliklerde bulunarak, vakıf gelirlerini aydınlık bir geleceğin inşaasında olmazsa olmaz bir gereklilik olan eğitim konusunda değerlendiriyor, aynı zamanda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın da ellerinden tutmaya, onların maddi ve manevi anlamda yanlarında olmaya özen gösteriyoruz.
Dayanışmanın önemine inanan bir vakıf olarak biliyoruz ki, toplumun tüm yaraları el ele verilerek, kenetlenerek sarılabilir. Nilüfer Vakfı olarak, ihtiyaç sahiplerinin sorunlarını çözmeyi sorumluluğumuz olarak belirlerken, üniversite öğrencilerine verdiğimiz burslar da odaklandığımız “eğitim” konusunu güçlendiriyor. Öğrenci bursları ile dar gelirli çocukların eğitimlerini sürdürülebilir kılmak öncelikli hedefimizdir. Geride bıraktığımız 16 yılda, sosyal ve kültürel alandaki etkinliklerimizi geliştirirken, Kreş ve Gündüz Bakım evlerimiz ve Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi’miz dışında da Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı kalarak eğitimin her alanında var olmaya, yeni eğitim merkezleri kurarak, sürekli yenilenmeye, gelişmeye ve hep bir adım önde olmaya çalıştık. Çağdaş Türkiye’nin aydınlık gençlerini yetiştirmeye yönelik hedeflerimiz doğrultusunda şimdi “Nilüfer Vakfı Ailesi” olarak kocaman bir adım daha atıyoruz. Önümüzdeki eğitim-öğretim dönemi, Bursa ve Nilüferliler için, Özel Nilüfer Vakfı Okulları’nın açılmasıyla daha da özel olacak. Çocuklarımızı, gençlerimizi anaokulundan itibaren, yalnızca akademik olarak değil, aynı zamanda kişiliğini güçlendiren, birey olmasının önünü açan, sosyal ortamlarla buluşturan bir anlayışla yetiştirecek olan Özel Nilüfer Vakfı Okulları, inanıyorum ki büyük bir gereksinimi giderecek. 1999’da kent yöneticisi olarak göreve başladığım Nilüfer’de daha ilk günlerden itibaren vurgulamakta olduğum, anaokulundan itibaren her çocuğun en az bir müzik aleti çalabilmesi, güzel sanatların bir dalıyla ilgilenmesi ve mutlaka bir spor dalını yapması yönündeki dileğim, bu okul çatısı altında gerçekleştirmeye çalışacağımız en önemli hedeflerden biri olacak.
İnanıyorum ki, Özel Nilüfer Vakfı Okulları hem ailelerimiz hem de gelecek nesillerimizin çatısı altında olmaktan gurur duyacakları bir kurum olacaktır. Ben şimdiden, Özel Nilüfer Vakfı Okulları çatısı altında, çağdaş koşullar ve bilimin ışığında eğitim gören tüm çocuklarımızı ve gençlerimizi, ailelerini, tüm yurttaşlarımızı saygıyla selamlıyor, aydınlık günler diliyorum.
MUSTAFA BOZBEY
Nilüfer Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Vakfı (NİLVAK) Yönetim Kurulu Başkanı. Asal koleji, eski ismiyle Hatem Okulları… NİLVAK Koleji ve okullarını satın alan ASAL Koleji ise okulun tabelasını indirip, yerine kendi tabelasını astıktan sonra yeni öğrenci kayıtlarına başladı. İnternet sitesinde ise okulun vizyonu şöyle yazılı: Milli ve manevi değerlerini bilen Türkiye’nin geleceğinde etkin rol alabilecek, öğrenmeye açık, hayal eden, sosyalleşerek keşfeden, hedefleri olan, düşünen, üreten, yeniliklere açık ve idealleri doğrultusunda çalışmaktan kaçmayan, kendisiyle barışık, mutlu, öz güveni tam ve cesaretli, kendini doğru ifade edebilen ve problem çözme becerisi olan bireyler yetiştirmektedir.
Bursa Haber Gazetesi – Murat Doruk