Kodsuz Uygulama Fırsatı. 2001 yılında Endüstri Mühendisi olan Yağmur Melih Gürtunca ve Ertan Yılmaz’ın ortaklığı ile yenilikçi ve dünya standartlarında yazılım geliştirme misyonu ile kurulan Yalın Yazılım; ilk yıllarında özellikle KOBİ’lere odaklandı. Bursa’da tekstil sektörünün kendine özel çözümlerini kapsayan uygulamalar üzerine yoğunlaşan şirket; ardından otomotiv, elektronik, mobilya ve diğer imalat gruplarına da yöneldi. İlk 8 yılda tümüyle kendi kurumsal kaynak planlaması yazılımı olan IBS (Integrated Business System)’yi geliştirmek suretiyle 150’den fazla firma ve 2 binin üzerinde kullanıcıya hizmet veren Yalın Yazılım’ın başarı hikayesi; ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne AR-GE projesiyle taşınmaları ile başlamış oldu.
Müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik istekleri doğrultusunda; ‘Aranan Tek Tuş Bulundu’ sloganı ile IPS (Intelligent Planning & Scheduling) – İleri Planlama ve Çizelgeleme Sistemi yazılımını geliştirdiklerini belirten Yağmur Melih Gürtunca; “Yapay Zeka algoritmaları kullanarak milyonlarca alternatif planlama-çizelgeleme seçeneğinden, kullanıcı firmanın başarmak istediği hedeflerine en uygun çözümü; çok kısa sürede bulma yeteneğine sahip IPS ürünümüzle üretim sektöründe sadece KOBİ’ler için değil orta ve büyük işletmeler için de bir ilki gerçekleştirdik. Bu, şirket olarak ilk TÜBİTAK 1507 projemizdi ve takip eden yıllarda her biri ayrı bir yenilikçi ürün çıktısı ile sonuçlanan 6 TÜBİTAK-TEYDEB projesini başarıyla tamamladık” dedi.
“Şirket içinde gerçekleştirdiğimiz bir beyin fırtınası çalışmasında; kendi müşterilerimizin ve genel olarak pazarın beklentisinin çok kolay ve hızlı bir şekilde, kullanıcıların yazılımcıya ihtiyaç duymaksızın özel uygulamalarını kendilerinin geliştirebildikleri bir ortam ihtiyacı olduğunu saptadık ve kodsuz uygulama geliştirme platformuna odaklanmaya karar verdik. Bir TEYDEB 1501 programı çerçevesinde konunun uzmanı akademik danışmanlarımız ile birlikte çalışarak GENEU – Kodsuz Uygulama Tasarım Platformu projemizi hazırladık. 2 TEYDEB 1501 projesi sonucunda GENEU (No-Code Application Design Platform) ürünümüz kullanıma hazır hale geldi.
GENEU, KOBİ’lerin uygulama bileşenlerini sürükleyip bırakmasına; birbirine bağlamasına ve bir mobil veya web uygulaması oluşturmasına olanak tanıyan görsel bir entegre geliştirme ortamıdır. GENEU Geliştiricisi profesyonel bir geliştirici değildir; çalışmasını kolaylaştıracak kendi programlarını oluşturan “amatör” bir son kullanıcıdır. Bu modüler yaklaşım; işletme analistlerine, ofis yöneticilerine, küçük işletme sahiplerine ve yazılım geliştiricisi olmayan diğer kişilere hızlı bir şekilde uygulama geliştirip test etmelerini sağlar. Kodsuz uygulama geliştirme yazılımı geleneksel BT modelini bozar. Bir uygulamanın neye benzemesi gerektiğini geliştiren geliştiriciler yerine; sürecin aktif bir parçası olabilecek yöneticiler düşünebilir. Excel tablolarında veya panolardaki kontrol listelerinde kullanılanların çoğu artık bulut tabanlı uygulamalarda yapılabilir. KOBİ’ler, BT departmanlarına ve BT çalışanlarına gelen baskıyı hafifleterek, ihtiyaçlarına uygun kendi web veya mobil uygulamalarını oluşturabilirler.”
Kodsuz uygulama tasarım yazılımının; şirketlerdeki birçok personelin dijital dönüşümün bir parçası olarak tüm araç ve prosedürlere sahip güvenli, ölçeklenebilir bir ortamda sağlam uygulamalar oluşturabilen “geliştiriciler” olmalarını sağlayacağına dikkati çeken Gürtunca sözlerini şöyle tamamladı:
“Eğitim ve pazarlama sektörü, üreticiler, hızla büyüyen ağ ortamlarının sahipleri, eğitim kurumları ve diğer birçok iş alanı bu gelişmeden olumlu etkilenecek ve yeni iş alanları genişleyecektir. Gelişmekte olan bir pazarda, yazılım dışında kalan kullanıcılar ve firmalar kolay, hızlı ve sahaya özgü bilgileriyle kendi uygulamalarını oluşturma becerisi açısından çok özel bir konuma sahiptir ve geliştirdikleri uygulamaları satarak gelir elde edebileceklerdir.”