Kentin zirvesinde gündem: ‘afet riski’ – Video. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, gerek afetin yaşanmaması, gerekse afet sonrası sürecin daha sağlıklı şekilde yürütülmesi adına atılacak her hamlenin önemli olduğunu belirterek, yakın zamanda tüm ilçeleri kapsayacak şekilde kaçak yapıyla mücadele konusunda hazırlanacak raporu Bursa Valisi Yakup Canbolat’a sunacaklarını belirtti.
BURSA – Kentin zirvesinde gündem; ‘afet riski’ Bursa Valiliği koordinesinde İl AFAD Müdürlüğü tarafından çok paydaşlı bir yaklaşımla Bursa’nın afet rizikolarini tespit ederek azaltmak amacı ile hazırlanacak İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) üst düzey hazırlık toplantısı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Toplantıya; Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları, üniversite rektörleri, askeri ve mülki amirler, akademik ve meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektör kuruluşlarının, ticaret ve sanayi odaları temsilcileri katıldı. Bursa Valiliği’nin başkanlık edeceği ve Bursa AFAD’ın sekretaryasını yürüteceği İRAP için çalışmalar, tüm kurum ve kuruluşların katılımı ile Eylül ayına kadar sürdürülecek.
AFAD tarafından hazırlanan İRAP tanıtım videosuyla başlayan toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisinde yaşadıklarına dikkat çekti. Dönem dönem ülke olarak farklı afetlerle karşı karşıya kaldıklarını ve mücadele ettiklerini dile getiren Başkan Aktaş, en son Bursa özelinde Kestel Narlıdere’de sel afeti yaşandığını hatırlattı. Bölgeye vardıklarında tahmin edemeyecekleri bir manzarayla karşılaştıklarını anlatan Başkan Aktaş, bu süreçlerin daha sağlıklı sevk ve idaresiyle alakalı konunun bütün taraflarının bir araya gelmesi ile bir yol haritasının belirleneceğini dile getirdi.
İçişleri Bakanlığı’nın önceden çeşitli şehirlerde yapılan ve bu sene içinde Bursa’yı da kapsayarak devam ettirilecek olan İRAP’ın hayırlı olmasını dileyen Başkan Aktaş; “Gerek afetin yaşanmaması, gerekse afet sonrası sürecin daha sağlıklı şekilde yürütülmesi adına atılacak her bir hamlenin önemini biliyoruz. Bursa olarak hızlı büyüyen bir şehiriz. Sanayileşme, konutlaşma, altyapı ve üstyapı yaptığı yatırımlarla ilgili konuların doğru irdelenmesi gerekmektedir. Bu konu; yalnızca şehir yöneticilerini değil, şehirde yaşamakta olan her bir bireyi ilgilendiriyor. Yakın zamanda tüm ilçeleri kapsayacak şekilde kaçak yapıyla mücadele konusunda bir rapor hazırlayarak Vali Yakup Canbolat’a sunacağız. Bugün; bu konu da adımlarımızı sağlam atmazsak bir gün çok geç kalmış oluruz. Hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Bu bilincin oluşması için toplantını yararlı olacağına inanıyorum” dedi.
Bursa Valisi Yakup Canbolat ise, dünyada ve Türkiye’de son senelerde afetlerin oluşum sıklığının giderek artmasıyla kayıpların ve hasarın da aynı oranda arttığına dikkat çekti. 20’nci yüzyılın başından bu yana meydana gelen doğal afetler neticesinde 87 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 210 binin üstünde insanın ciddi anlamda yaralandığını aktaran Vali Canbolat, afetler neticesinde 651 bin konut ve işyerinin yıkıldığını ya da ağır hasar aldığını anlattı. Afet tehlikesinin ne zaman ve hangi büyüklükte olacağının tahmin edilememesi nedeniyle rizikolarin azaltılmasına yönelik tedbirlerin alınması gerekli olduğuni belirten Canbolat, her çeşit afetle etkin ve etkili mücadele edebilmek için risk odaklı bir yönetim anlayışı benimsenmesi gerekli olduğunin altını çizdi.
İçişleri Bakanlığı’nın öncülüğünde; 2021 senesinin ‘Türkiye Afet Eğitim Yılı’ olarak belirlendiğini söyleyen Canbolat, her çeşit afet için hızlı, etkili ve ayrıntılı müdahale organizasyonunu oluşturan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hakkında da bilgi verdi. Çalışmaları Eylül ayına kadar devam edecek olan İRAP’ın startını da verdiklerini dile getiren Canbolat; “İRAP ile ilimizin afet rizikolarini belirleyecek, rizikolari analiz edecek, tehlikenin vereceği zararları önlemek amacı ile neler yapılması gerekli olduğu tüm kurumlar tarafından belirlenecek. Başarıya ulaşmak için tüm kurum ve kuruluşların katkı koyması gerekir. Afetlerden en fazla etkilenecek şehirlerden biri de Bursa’dır. Beklentim, Bursa’nın afet check-up’ı olan bu plana, gerekli olan desteğin en üst seviyede verilmesidir. Eylül ayında Bursa için iyi çalışılmış, realist ve uygulaması yapılabilen İRAP elimizde olacaktır. Riskleri biz yönetemezsek, rizikolar bizi yönetecektir” ifadelerini kullandı.
Toplantı; İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Yalçın Mumcu’nun ‘Bursa’daki afet çalışmaları’ ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Özgün Ünver’in ‘Bursa’nın afetselliği ve İRAP hakkında bilgilendirme’ sunumlarıyla sona erdi.