Kemal Sunal: Türk Sinemasının Sevilen Yüzü
Erken Yaşam
Kemal Sunal, 11 Kasım 1944’te İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan İlkokulu ve Vefa Lisesi’ni tamamlayan Sunal, üniversiteyi yarım bıraktıktan sonra Emayetaş Fabrikası’nda çalıştı.
Tiyatro ve Sinemaya Giriş
Sunal, lise yıllarında tiyatroya ilgi duymaya başladı ve okul müsamerelerinde rol aldı. Vefa Lisesi’ndeki felsefe hocasının aracılığıyla tiyatrocu Müşfik Kenter ile tanıştı ve Kenterler Tiyatrosu’nda uzun yıllar oyunculuk yaptı.
Beyaz Perdenin Yıldızı
Ertem Eğilmez tarafından beğenilen Sunal, 1973’te “Tatlı Dillim” filmiyle sinemaya adım attı. Rıfat Ilgaz’ın “Hababam Sınıfı” eserinden uyarlanan filmdeki “İnek Şaban” karakteriyle ün kazandı. Özgün fiziği ve canlandırdığı tiplerin halkın ilgisini çekmesiyle kısa sürede Türkiye’nin en sevilen oyuncularından biri oldu.
Özel Hayat
Sunal, özel hayatını “çok az konuşan, çok soğuk bir adamım” olarak tanımladı. 1974’te Gül Sunal ile evlendi ve Ali ve Ezo adında iki çocuğu oldu.
Son Yıllar
1990’lı yıllarda filmleri sürekli olarak televizyonlarda yayınlandı ve “Süt Kardeşler”, “Tosun Paşa”, “Salako” gibi filmleri Türk sinemasının en çok izlenen filmleri arasındaydı.
Ölümü
Sunal, 3 Temmuz 2000’de bir film çekimine giderken bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.