Giriş
50 yaşındaki Gülsüm Yakışan, şubat ayında eşinin kullandığı araçtan inerken arkadan gelen bir aracın çarpması sonucu başını kapıya çarptı. Konya’daki bir üniversite hastanesine kaldırıldı ve kafa travması şüphesiyle yapılan tetkiklerde kafatasında daha önce olduğu düşünülen bir tümör tespit edildi. Tümör, Konya’da özel bir hastanenin Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Kalkan tarafından başarılı bir şekilde ameliyatla alındı.
Vakadan Tespitler
Prof. Dr. Erdal Kalkan’a göre hasta, kazaya bağlı herhangi bir sağlık sorunu yaşamadı ancak beyninin ön tarafında burun boşluğuna doğru uzanan yumurta büyüklüğünde bir kitle tespit edildi. Bu kitle, kafatası kemiklerini eriterek burun boşluğuna doğru büyüyordu. Bu tür tümörler genellikle iyi huylu olsa da zamanla kötü huyluya dönüşebilirler. Tümör, tek seansta tam olarak çıkarıldı ve yapılan incelemelerde yara iyileşmesi sonrası ortaya çıkan bir doku türü olduğu belirlendi.
Kafa Travmasının Gizli Riskleri
Yakışan’la yapılan görüşmelerde çocukluk çağında balkondan düşme sonucu kafa travması geçirdiği öğrenildi. Kafa travmalarından sonra nadir de olsa bu tür durumlarla karşılaşılabiliniyor. Bu tümörün, bir travma sonrası yavaş büyüyen bir granülasyon dokusu olduğu gözlemlendi. Bu, çok nadir görülen bir vakadır ve bir kafa travmasına maruz kalındığında uzun dönem kontrollerinin yapılmasının önemini vurgulamaktadır.
Hastanın Durumu
Yakışan, şu anda hiçbir sorunu bulunmuyor. Kalkan, “Bu kitle fark edilmeseydi, hasta epileptik nöbet geçirebilirdi, burnundan beyin omurilik sıvısı gelebilirdi. Kitlenin büyümesiyle kısmi felç, görme bozukluğu gibi problemler yaşanabilirdi.” açıklamasında bulundu.
Sonuç
Gülsüm Yakışan’ın durumu, kafa travmalarının gizli risklerine dikkat çekmektedir. Nadir de olsa, bir kafa travması sonrası aylar veya yıllar sonra tümörler gelişebilir. Uzun dönem kontrolleri, bu gizli risklerin erken tespit edilmesine ve gerekli tedavilerin uygulanmasına olanak tanır.