enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Kaybeden dar gelirli olacak

Kaybeden dar gelirli olacak
26.06.2024 05:30
11
A+
A-

Akaryakıt Zammı ile Enflasyon Oyunu: Dar Gelirlilerin Aleyhine Bir Hamle

Enflasyonun kontrol altına alınması amacıyla ücretleri bastıran hükümet, şimdi de akaryakıt zammı ile dar gelirlileri cezalandırdı. Memurların ve emeklilerin temmuz ayındaki zammını düşürmek için, benzin ve motorin zammı tam 5 gün ertelendi. Normalde 20 Haziran’da geçerli olması gereken akaryakıt zammı, 25 Haziran Salı gününe kaydırıldı. Akaryakıt fiyatlarının tüketici fiyat endeksine (TÜFE) gün ağırlıklı etkisinden dolayı, ertelenen zammın haziran enflasyonuna etkisi kısmen azaldı. Bu manevrayla TÜFE’nin biraz daha düşük çıkabileceği, dar gelirlilerin ceplerine biraz daha az para girebileceği konuşuluyor.

Ancak akaryakıt zammını geciktirme oyununun asıl kazananı hükümet olacak. Zira zam sadece 1 TL az yapıldığında memur ve emeklilerin ceplerine yıllık 240 milyon TL, 10 TL az yapıldığında ise 2,4 milyar TL daha az para girecek.

Gizli Zam Hesabı

Enflasyonda sürpriz olmazsa temmuz ayında memur ve memur emeklilerine %20,3, işçi emeklilerine ise %25,8 civarında zam yapılacak. Zamma %20,3 uygulanması ile %20,4 uygulanması arasındaki fark, yani 0,1 puanlık fark, örneğin 20 bin TL’lik bir emekli maaşında aylık 20 TL, yıllık 240 TL fark oluşturacak. Öte yandan hükümet bu fark sayesinde maaş faturasını milyarlarca lira düşürmüş olacak.

Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilere her ay ortalama 200 milyar TL maaş ödüyor. Enflasyon 0,1 puan yüksek çıkarsa SGK’nın maaş yükü aylık 200 milyon TL, yıllık 2,4 milyar TL artış gösterecek. Benzer şekilde, devlet memurlarının maaş ve primleri için bütçeden her ay ortalama 250 milyar TL ödeniyor. Enflasyon 0,1 puan yükseldiğinde devlet personel giderleri aylık 250 milyon TL, yıllık 3 milyar TL artacak.

Enflasyon %3 Yerine %2,99 Olursa

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eski Başkanı Birol Aydemir, TÜİK’in ayın 24’üne kadar yapılan zamları enflasyona yansıttığını, sonraki zamları ise sonraki aya devrettiğini belirterek, “Zammı, tam da haziran ayının enflasyon hesabının bittiği zamana denk getirdiler. Maaş zammını tabii ki düşürür ama çok büyük bir etkisi olmaz. Sanırım TÜFE psikolojik bir sınıra geldi, onu aşmasın diye böyle yaptılar. Acaba enflasyon %3 çıkacaktı da %2,99 olsun diye mi bu yola başvuruldu diye düşünüyor insan” şeklinde konuştu.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.