Kamuda son sürat yağma Son dönemde birbiri ardında özelleştirme kararlarına imza atan Erdoğan; bu kez 10 ayrı kentte Sümer Holding, TÜRKŞEKER, TEKEL’e ait çok sayıda taşınmazın imar planının ticaret alanı olarak değiştirilmesine karar verdi.
EKONOMİ – Kamuda son sürat yağma İktidara geldiği 2002 yılından bu yana 62 milyar dolarlık özelleştirme kararına imza atan AKP; ekonomide yaşanan kötü gidişi yeni özelleştirmelerle aşmak istiyor. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karara göre, 10 ayrı kentte daha taşınmaz satışları gerçekleştirilecek.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı son özelleştirme kararlarına göre, İzmir, Muğla, Tekirdağ, Bursa, Sakarya, Urfa, Kırklareli, Manisa, Adana ve Ankara’da çok sayıda kamu taşınmazı satışa çıkarılıyor. Kamu arazilerinin imar planlarını “ticaret, turizm ve konut alanı” olarak değiştiren Saray, “Her türlü tasarruf” için de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) yetki verdi. Taşınmazları özelleştirme kapsamına alınan kurumlar ise Sümer Holding, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), TÜRKŞEKER ve TEKEL oldu. Hazine’ye ait bazı araziler de satışa çıkartıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan karar kapsamında, imar planları değiştirilen ve özelleştirme kapsamına alınan kamu taşınmazları şunlar:
Mülkiyeti TEKEL’e ait Muğla Datça İskele Mahallesi’ndeki altı parsel arazide imar planı değişikliği yapıldı. Arazi, “Ticaret alanı, park, teknik altyapı alanı ve yaya yolu” olarak belirlendi. “Karar gerekliliklerinin yerine getirilmesi” için ÖİB yetkili kılındı.
Mülkiyeti TTA Gayrimenkul’e ait Şanlıurfa Karaköprü’deki arazinin imar planı, “Gelişme konut alanı” olarak değiştirildi.
Mülkiyeti Hazine’ye ait Tekirdağ Kumbağ’da denize sıfır, yedi dönüm arazinin imar planı, “Turizm tesis alanı” olarak değiştirildi.
Ay başında altı ayrı kentteki taşınmazı özelleştirilen TÜRKŞEKER’in Ankara Beypazarı’ndaki sekiz parseldeki arazilerinin de imar planları “Gelişme konut alanı” olarak değiştirildi, satış için ÖİB yetkili kılındı.
Hazine adına kayıtlı İzmir Bornova’daki bir parselde bulunan arazinin imar planı, “Gelişme konut alanı, park ve yol” olarak değiştirildi.
Sümer Holding’e ait Manisa Akhisar’daki 11 parselin imar planı değiştirildi. Arazilere, ticaret alanı, gelişme konut alanı, cami, teknik okul yapılabilecek.
Sakarya’da Hazine arazisinin imar planı değiştirildi. Arazi, “Ticaret, konut, belediye hizmet alanı, demiryolları koruma kuşağı” olarak belirlendi.
Mülkiyeti EÜAŞ adına kayıtlı Bursa Orhaneli ve Kırklareli Lüleburgaz’daki taşınmazlar ve lojmanlar da özelleştirme kapsamına alınan kamu malları oldu. Taşınmazların, satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun hukuki tasarruflar ile işletme hakkının verilmesi yöntemlerinden biri ya da birkaçının birlikte uygulanarak özelleştirilmesine karar verildi. Sürecin en geç 2025 yılının sonunda tamamlanması hüküm altına alındı.
Adana’da iki parselde yer alan Hazine arazisinin de ÖİB tarafından satışına karar verildi. Taşınmazların imar planı, “Konut, turizm ve ticaret alanı” olarak değiştirildi.
Döviz kurundaki yüksek artış, ekonomik buhran ve gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle yaşanan yıkımdan çıkış için birbiri ardında özelleştirme kararlarına imza atan Saray, Mart ayı başında TÜRKŞEKER’a ait altı ayrı kentte 108 bin metrekarelik taşınmazı, 51 milyon TL bedel karşılığında özel kişi ve şirketlere devretti. 9 Mart Çarşamba günü bir başka özelleştirme kararına imza atan Erdoğan, EÜAŞ’ın Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim A ve B santrallerini özelleştirme kapsamına aldı. Aynı gün, İstanbul Ankara, Ağrı, Erzincan, Balıkesir, Kırşehir ve Yozgat’ta TÜRKŞEKER, TEKEL ve Hazine’ye ait çok sayıda arazi de imar planları değiştirilerek özelleştirme kapsamına alındı.
Birgün