Omega-3 yağ asitleri sağlık için hayati önem taşır ve belirli hastalıkları önleyebilir. Omega-3’ler öncelikle balıklarda bulunur ve besinler yoluyla alınabilir. Yeterli Omega-3 alamıyorsanız, takviyelere başvurabilirsiniz. Ancak dikkatli olun, bu takviyeler herkes için uygun değildir, özellikle kalp hastalığı olanlar için.
Kalp rahatsızlığı olan kişiler, ek Omega-3 almadan önce doktorlarına danışmalıdır. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, bu ilacı almanın daha önce kalp hastalığı olan kişilerde atriyal fibrilasyon riskini artırdığını bildirmiştir. Omega-3, felçlere yol açabilecek bir kardiyak aritmidir. Araştırma, bu sağlık sorunları riskinin günde 4 gram Omega-3 takviyesi alanlarda en yüksek olduğunu göstermiştir.
“Fazla doz, kanama eğiliminde artışa ve daha da önemlisi kalp hastalığı olanlarda kardiyak aritmilere yol açabilir. İkinci uyarı çok ciddi alınmalıdır” diyor Dr. Riedl. Tüketici danışma merkezi ayrıca aşırı dozun kanın pıhtılaşma süresini uzatabileceğini ve bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini belirtmektedir.
Reçetesiz Omega-3 takviyeleri, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) oranlarında farklılık gösterdiğinden kesin bir dozaj önerisi vermek zordur. “Omega-3 yağ asitleri sadece düşük dozlarda alınmalıdır. Her zaman önce kan Omega-3 düzeyinin belirlenmesini öneririm. Vücudun ihtiyacını yansıtır. Normal ise takviye almaktan çekinirim” diye açıklıyor Dahiliye Uzmanı, Beslenme Uzmanı ve Diyabet Uzmanı Dr. Matthias Riedl.
Prensip olarak haftada iki kez uskumru, ringa balığı, sardalya veya somon gibi yağlı deniz balıklarını yiyerek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri ayrıca keten tohumu, ceviz, kolza tohumu ve soya fasulyesi yağında da bulunur. Ancak vejetaryen besleniyorsanız veya balık yemiyorsanız bu miktarı diyetinizden alamıyorsanız Omega-3 takviyeleri kullanabilirsiniz.
Özellikle hamile ve emziren kadınların ek olarak Omega-3 almaları önerilir, çünkü bunlar çocuğun beyin gelişimine fayda sağlar. Çocuklara ve gençlere de yeterli miktarda sağlanmalıdır. Burada geçerli olan şudur: Besin takviyesi almadan önce bir doktora danışın.