enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Bursa
7°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Advert

Kalp hastalığı olanlar: Bu takviyeden uzak durun!

Kalp hastalığı olanlar: Bu takviyeden uzak durun!
07.11.2024 14:22
8
A+
A-

Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri sağlık için hayati önem taşır ve belirli hastalıkları önleyebilir. Omega-3’ler öncelikle balıklarda bulunur ve besinler yoluyla alınabilir. Yeterli Omega-3 alamıyorsanız, takviyelere başvurabilirsiniz. Ancak dikkatli olun, bu takviyeler herkes için uygun değildir, özellikle kalp hastalığı olanlar için.

Omega-3 Kullanmaktan Kaçınmanız Gereken Durumlar

Kalp rahatsızlığı olan kişiler, ek Omega-3 almadan önce doktorlarına danışmalıdır. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, bu ilacı almanın daha önce kalp hastalığı olan kişilerde atriyal fibrilasyon riskini artırdığını bildirmiştir. Omega-3, felçlere yol açabilecek bir kardiyak aritmidir. Araştırma, bu sağlık sorunları riskinin günde 4 gram Omega-3 takviyesi alanlarda en yüksek olduğunu göstermiştir.

“Fazla doz, kanama eğiliminde artışa ve daha da önemlisi kalp hastalığı olanlarda kardiyak aritmilere yol açabilir. İkinci uyarı çok ciddi alınmalıdır” diyor Dr. Riedl. Tüketici danışma merkezi ayrıca aşırı dozun kanın pıhtılaşma süresini uzatabileceğini ve bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini belirtmektedir.

Günlük Omega-3 Miktarı

Reçetesiz Omega-3 takviyeleri, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) oranlarında farklılık gösterdiğinden kesin bir dozaj önerisi vermek zordur. “Omega-3 yağ asitleri sadece düşük dozlarda alınmalıdır. Her zaman önce kan Omega-3 düzeyinin belirlenmesini öneririm. Vücudun ihtiyacını yansıtır. Normal ise takviye almaktan çekinirim” diye açıklıyor Dahiliye Uzmanı, Beslenme Uzmanı ve Diyabet Uzmanı Dr. Matthias Riedl.

Prensip olarak haftada iki kez uskumru, ringa balığı, sardalya veya somon gibi yağlı deniz balıklarını yiyerek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri ayrıca keten tohumu, ceviz, kolza tohumu ve soya fasulyesi yağında da bulunur. Ancak vejetaryen besleniyorsanız veya balık yemiyorsanız bu miktarı diyetinizden alamıyorsanız Omega-3 takviyeleri kullanabilirsiniz.

Özellikle hamile ve emziren kadınların ek olarak Omega-3 almaları önerilir, çünkü bunlar çocuğun beyin gelişimine fayda sağlar. Çocuklara ve gençlere de yeterli miktarda sağlanmalıdır. Burada geçerli olan şudur: Besin takviyesi almadan önce bir doktora danışın.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.