enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

‘KALÇA ÇIKIĞI ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR’

‘KALÇA ÇIKIĞI ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR’
27.04.2019 13:16
417
A+
A-

Doruk Sağlık Grubu hekimlerinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, çocuklarda önemli ortopedik sorunlardan biri olan ve güncelliğini hala koruyan ‘Gelişimsel Kalça Çıkığı ve tedavisi’ ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Kalça çıkığı önlenebilir bir hastalıktır” dedi.

Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi’nde düzenlenen organizasyonda farklı illerden ve Bursa’dan gelen hastalarıyla da buluşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bebeğin kalçasındaki gelişim bozukluğu eğer erken teşhis edilir ve uygun tedavisi yapılırsa bir kişiyi hayat boyunca sakatlıktan kurtarmış oluruz. Kalça çıkığı önlenebilir bir hastalıktır. Bizler de, sizlerin bize emanet ettiğiniz biricik yavrularınızın tedavisi için elimizden gelen tüm çabamızı gösteriyoruz” diye konuştu.

“Bebeğin kalçasındaki çıkık doğum esnasında bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir”

Hastalık hakkında bilgilendirmelerde de bulunan Açıkgöz, “Bu hastalıkta, kalça ekleminde gelişme geriliği, gelişme bozukluğu ve çıkık vardır. Çıkık doğum esnasında bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Hastalık sebebi olarak ligamentöz, laksite, genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyon gibi pozisyon gibi mekanik faktörler ve başka bazı çevresel faktörler vardır. Hastalığın risk grubunu ise şöyle sıralayabiliriz; anne veya babada kalça çıkığı varsa, yakın akraba evliliğinden olan çocuklarda, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık olan bebeklerde, ikiz veya daha çoğul gebeliklerde bu rahatsızlığı görülme oranı fazladır” ifadelerini kullandı.

“Erken tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden oluyor”

Kalça çıkığı hastalığının tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olduğunu belirten Açıkgöz, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti; “Ailelerin, özellikle risk grubu altında olan bebeklerini risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri kalça ultrasonografik  taraması yaptırmaları gereklidir. Hastalığın belirtilerini; bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşudur.”

Tedavisi tamamlanmış bebeklerin protezleri çıkartıldı

Açıkgöz, hastalığın tedavisinde bandaj tatbiki, çeşitli ortez ve atellerin uygulanması ile alçılamalar ve çeşitli ameliyat yöntemleri kullanıldığını sözlerine ekledi. Toplantıda ayrıca, tedavisi tamamlanmış bebeklerin protezleri çıkartıldı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.