Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi’nde düzenlenen organizasyonda farklı illerden ve Bursa’dan gelen hastalarıyla da buluşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bebeğin kalçasındaki gelişim bozukluğu eğer erken teşhis edilir ve uygun tedavisi yapılırsa bir kişiyi hayat boyunca sakatlıktan kurtarmış oluruz. Kalça çıkığı önlenebilir bir hastalıktır. Bizler de, sizlerin bize emanet ettiğiniz biricik yavrularınızın tedavisi için elimizden gelen tüm çabamızı gösteriyoruz” diye konuştu.
“Bebeğin kalçasındaki çıkık doğum esnasında bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir”
Hastalık hakkında bilgilendirmelerde de bulunan Açıkgöz, “Bu hastalıkta, kalça ekleminde gelişme geriliği, gelişme bozukluğu ve çıkık vardır. Çıkık doğum esnasında bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Hastalık sebebi olarak ligamentöz, laksite, genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyon gibi pozisyon gibi mekanik faktörler ve başka bazı çevresel faktörler vardır. Hastalığın risk grubunu ise şöyle sıralayabiliriz; anne veya babada kalça çıkığı varsa, yakın akraba evliliğinden olan çocuklarda, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık olan bebeklerde, ikiz veya daha çoğul gebeliklerde bu rahatsızlığı görülme oranı fazladır” ifadelerini kullandı.
“Erken tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden oluyor”
Kalça çıkığı hastalığının tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olduğunu belirten Açıkgöz, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti; “Ailelerin, özellikle risk grubu altında olan bebeklerini risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri kalça ultrasonografik taraması yaptırmaları gereklidir. Hastalığın belirtilerini; bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşudur.”
Tedavisi tamamlanmış bebeklerin protezleri çıkartıldı
Açıkgöz, hastalığın tedavisinde bandaj tatbiki, çeşitli ortez ve atellerin uygulanması ile alçılamalar ve çeşitli ameliyat yöntemleri kullanıldığını sözlerine ekledi. Toplantıda ayrıca, tedavisi tamamlanmış bebeklerin protezleri çıkartıldı.