Kadınlar ve Çocukların Maaş Hakları
Eşi vefat eden kadınlar, bazı şartlara bağlı olarak hem dul maaşı hem de kendi emekli maaşlarını alabilirler. Bu maaşların oranları, kişinin geliri olup olmamasına göre değişmektedir.
Çifte Maaşın Şartları
Kocasını kaybeden bir kadına, kocasının sigorta süresi uygunsa, geliri olup olmadığına bakılmaksızın dul maaşı bağlanır. Yetim kalan kız çocuklarına, evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece maaş ödenir. Erkek çocuklara ise yalnızca öğrenci oldukları sürece (25 yaşına kadar) maaş verilir.
Ancak, bir kadın hem ölen kocasından hem de babasından iki maaş alabilir mi? 2008 yılı öncesinde bu durum mümkündü, ancak sonrasında sınırlandırıldı.
Çifte Maaş Akmak İçin Prim Şartları
Dul maaşı almak için, 1 Ekim 2008 sonrası Bağ-Kurlu ve Emekli Sandığı’na bağlı olanlar için 1800 gün, SSK’lı olanlar içinse 900 gün prim ödeme şartı aranır. Yetim maaşı alacak kişiler için de tek bir gelir koşulu aranıyordu. Ancak, Yargıtay bir kararında hem anneden hem de babadan yetim maaşı alınabileceğine hükmetti.
Kadınların ve Çocukların Maaş Hakkı
Emekli bir kadın, hem kendi emekli maaşını hem de dul maaşını alabilir. Çalışarak da bu maaşları alabilir ve emekli olabilir. Kız çocukları, çalışmıyorlarsa hem anne hem de babalarından maaş alabilir. Ancak, SSK ya da Bağ-Kur’da çalışmaları durumunda maaş kesilir. Memur olurlarsa Emekli Sandığı’ndan bağlanan maaş kesilir.
1 Ekim 2008 sonrasında, yetim kız çocukları, ölen anne ve babalarından iki maaş alabilir. Yüksek olan maaşın tamamı, diğerinin ise yarısı verilir. Ancak, evlilik durumunda maaşlar kesilir.