EKONOMİ – Kaba inşaata önce iskan sonra ruhsat! MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Gökçebel Mahallesi Kızılburun mevkiinde yapımına 2002 yılında başlanan villa projesi kaba inşaat aşamasında durdu. Uzunca bir süre çivi dahi çakılmayan projenin 2014 yılında kat mülkiyetleri kuruldu. Davut Han Çağlar’a ait olan arazide yapılan 22 villaya Ahmet Aras döneminde adeta piyango vurdu. 2022 yılında ruhsatı verilen projenin önündeki son engel de kalkmış oldu. Yeşilyurt İnşaat tarafından yapılan projeye 20 yıl sonra ruhsat verilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.
Davut Han Çağlar, 2002 yılında Bodrum Gökçebel Mahallesi Kızılburun mevkiinde bulunan 13 bin metrekarelik arazi üzerinde 22 villa yapımına start verdi. Denize yakınlığıyla iştah kabartan proje daha inşaat halindeyken Bodrum Belediyesi tarafından mühürlendi. Bir süre sonra ise yıkımına karar verildi. Uzunca bir süre inşaata çivi çaktırmayan belediye, bir süre sonra inşaatın devamına izin verdi. Projenin kat mülkiyetleri 16 Ekim 2014 tarihinde Yalçın Yeşilyurt adına kuruldu. Ancak tapuya imar aykırılığından dolayı şerh de düşüldü.
İstanbul’da bir çok önemli projeyi hayata geçiren Yeşilyurt İnşaat, projeye 2014 yılında yeniden start verdi. Bir süre sonra proje dışı yapılaşma nedeniyle inşaat yine durduruldu. Neredeyse sekiz yıl boyunca bir durdurulup bir başlayan projeye Ahmet Aras döneminde adeta piyango vurdu. 2014 yılında kat mülkiyetleri kurulan projenin ruhsatı da 7 Mart 2022 tarihinde verildi. Ancak yine proje haricinde yapılaşma nedeniyle inşaata cezalar kesildi. İnşaatın bir başlayıp bir durması mal sahibi ile müteahhit firmayı da karşı karşıya getirdi. Davut Han Çağlar, projeyi başka bir firmaya bitirmek için girişimlerde başlasa da başarılı olamadı.
Bodrum Belediyesi, yıllardır bir başlayıp bir durdurulan projeyle ilgili ilginç bir açıklamada bulundu. Belediye’den MedyaRadar’a yapılan yazılı açıklamada, ‘’Burası İçişleri Bakanlığı müfettiş incelemesine konu olan bir yer. Yapı ruhsatı ve iskanı eski mevcut yapılara verildi. Güçlendirme ruhsatı alınıyor ancak ilgisi yapıları güçlendirirken yıkıp yeniden yapmaya başlıyor, Bu aşamada yapı kontrol müdürlüğü gerekli incelemelerini yapıp yasal işlemleri gerçekleştiriyor, İskan verildiği iddiası doğru değil’’ ifadelerine yer verildi. Projeyi yapan Yeşilyurt İnşaat’tan ise, ‘Projeye önümüzdeki günlerde başlayacağız. Bir sorun gözükmüyor’’ açıklaması geldi.
Eski adıyla iskân, günümüzdeki tabiriyle “yapı kullanma izin belgesi” bir taşınmazın belediyeye tasdik ettirilmiş projeye uygun yapılması durumunda oturma izni verildiğini gösteren belgedir. Ruhsata tabi yapılarda yapının tamamen bitmesi durumunda tamamının ya da kısmen kullanımı mümkün kısımlarının bitmesi durumunda bu kısımların kullanımı için inşaat ruhsatını veren belediye ya da valiliğe başvurularak yapı kullanma izin belgesi talep edilir. Ruhsata tabi olmayan yapıların kullanımı içinse yine belediye veya valilikten yapı kullanma izni alınması mecburidir. Mal sahibinin müracaatı üzerine, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti gerekir. Belediyeler ve valilikler mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendirmek mecburiyetindedir. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılır.
Kaynak: Medyaradar