‘İstiklal Yolu’ Kırklareli’ne uzandı BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı anısına hazırlanan ‘İstiklal Yolu Mehmet Akif’ adlı oyun, Bursa’nın ilçelerinin ardından turne kapsamında Kırklarelili tiyatroseverler ile buluştu. İstiklâl Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması amacı ile, 1921’de Maarif Vekaleti tarafından düzenlenen şiir yarışmasına 724 eser katılmış; para ödülü olduğu için Milli Şair Mehmet Akif Ersoy yarışmada yer almak istememiştir.
BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı anısına hazırlanan ‘İstiklal Yolu Mehmet Akif’ adlı oyun, Bursa’nın ilçelerinin ardından turne kapsamında Kırklarelili tiyatroseverler ile buluştu.
İstiklâl Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması amacı ile, 1921’de Maarif Vekaleti tarafından düzenlenen şiir yarışmasına 724 eser katılmış; para ödülü olduğu için Milli Şair Mehmet Akif Ersoy yarışmada yer almak istememiştir. Burdur Milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, ‘Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine’ Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Mehmet Âkif’in yazdığı şiir ‘coşkulu alkışlarla’ kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı’nı okuyan ilk kişi, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da ‘İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı anısına’ tam 100 senedir Türk milletini gururlandıran marşın yazılış öyküsünü sahneye taşımıştı.
Yönetmenliğini Kutlay Akbal, yönetmen yardımcılığını Sergen Bölük ve müziklerini Ömer Göktepeliler’in yapmış olduğu İstiklal Yolu Mehmet Akif adlı oyun, ilçelerde de izleyici ile buluşuyor. Suat Onur Çalık, Aykan Yılmaz, Günay Yunus Güney, Mehmet Eren Topçak, Faruk Oğur, Behlül Seçkin Kaymaz, Osman Murat Erten, Serdar Soyer, Uğur Serener ve Volkan Yıldız’ın rol aldığı oyun; Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Orhangazi’nin ardından Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde de izleyici karşısına çıktı. Bir milletin yeniden doğuşunun simgesi İstiklal Marşı’nın yazılma öyküsünün anlatılmış olduğu oyun, 2 gün boyunca yoğun katılımla izlendi. Duygusal anlar yaşamakta olan tiyatroseverler, ara sıra gözyaşlarına hakim olamadı.
Oyunu beğeniyle izleyen ve aralıklarla duygulanan Pınarhisar Belediye Başkanı İhsan Talay, gösterdikleri performans sebebiyle Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ekibine teşekkür etti.