EĞİTİM – Okulların açılmasına az bir süre kala, devlet okullarında yasadışı olmasına rağmen velilerden “kayıt parası” adı altında para talep ediliyor. Birçok okul yönetimi, temizlik, kırtasiye gibi ihtiyaçlar için yeterli ödenek alamadıklarını belirterek bu parayı velilerden toplamak zorunda olduklarını iddia ediyor. Kayıt parası ödemeyen velilerin çocuklarının ise kaydı yapılmıyor.
Bursa’da 20’den fazla devlet okulunda velilerden kayıt parası talep edildiği ifade edildi. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Merkez Yönetim Kurulu, kendilerine ulaşan ihbarlara dayanarak hazırladığı listeyi paylaşarak, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne duruma müdahale etmesi ve bu okullarda inceleme ya da soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.
TÖB-SEN Genel Merkezi’nin X hesabından yapılan paylaşımda, Bursa’da kayıt parasıyla ilgili paylaşımlara gelen yanıtlarda, velilerin kayıt parası alındığını iddia ettiği okullar şu şekilde sıralandı:
1- Osmangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
2- Sakarya Ortaokulu
3- Koç Ortaokulu
4- Emir Koop İlkokulu
5- Nilüfer Rotary İlkokulu
6- Osmangazi İlköğretim Okulu
7- Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
8- Kükürtlü Macide Gazioğlu Ortaokulu
9- Faik Yılmazipek İlkokulu
10- Yıldırım Merkez İmam Hatip
11- Emek İlköğretim Okulu
12- Nilüfer Akçalar
13- Sabiha Köstem Okulu
14- Malcılar Lisesi
15- Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu
Sendikanın WhatsApp ihbar hattına gelen mesajlarda kayıt parası alındığı belirtilen okulların listesiyse şöyle aktarıldı:
1- Osmangazi İlköğretim Okulu
2- Faik Yılmazipek İlkokulu
3- Emek İlkokulu
4- TOKİ Cahit Zarifoğlu Meslek Lisesi
5- Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
6- Gemlik Celal Bayar Sağlık Meslek Lisesi
7- Bursa Nilüfer İsmail Kadriye Solakoğulları Ortaokulu
8- Necip Fazıl Kısakürek İmam Hatip Ortaokulu
9- Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu
10- Uludağ İlkokulu
11- Fevzi Çakmak Ortaokulu
12- Bursa Süleyman Çelebi Anadolu Lisesi
TÖB-SEN, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kayıt parası sorununu tüm sendikalarla birlikte çözme çağrısında bulunduklarını ancak henüz bir yanıt alamadıklarını belirtti. Yapılan açıklamada, “Velilerin sosyal medyada çıkan haberlerin altına yazdıkları, aynı zamanda bir suç ihbarıdır. WhatsApp ihbar hattımıza gelen mesajları, Bursa İl Milli Eğitim görmek isterse kendilerine gösteririz,” ifadelerine yer verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 14 Ağustos’ta tüm illere gönderdiği genelgede, “Öğrenci kayıtları sırasında kayıt parası veya başka bir ad altında zorunlu ücret talep edilmeyecek, bu tür uygulamalara ilişkin şikayetlerin Valilikler tarafından hızla değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması sağlanacaktır” ifadelerine yer verilmişti.
TÖB-SEN’den yapılan açıklamada, “Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ‘kayıt parası isteyen okulları bize bildirin, camiaya ve bakanlığımıza leke sürenlerle ilgili gerekli işlemleri yapalım’ sözlerine istinaden göreve çağırıyoruz. Sürecin takipçisiyiz,” denildi.
Sendikanın açıklamasında okul yönetimlerinin bu paraları ödenek olmadığı için istedikleri de vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Bu paraları isteyen idarecilerin okula ödenek gelmemesi sebebiyle okul için istediğini biliyoruz. Kimsenin cebine 5 kuruş koyacağını asla iddia etmiyoruz ama okula gelmeyen ödenek sorununu çözmenin yolu veli cebi değildir. Okullarımıza kendi rızasıyla bağış yapan destek olan velilerimize teşekkür ediyor, kayıt parası ve zorunlu bağış adı altında bu parayı verme zorunluluğu olmayan halkımızın hakkını da sonuna kadar korumaya devam ediyoruz, devam edeceğiz.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne son çağrımızdır. Bunca veli itirafları varken okullara acilen yazı göndererek bu konuda gerekli önlemleri almaya başlamalısınız.”
TÖB-SEN, konuya ilişkin harekete geçilmemesi durumunda Bursa İl Milli Eğitim Müdürü ve İl Teftiş Kurulu Başkanı hakkında soruşturma talep edeceğini bildirdi.