İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından duyurulan İstanbul’un yapı stokunu depreme hazırlama projeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden onay aldı. Tüm siyasi partilerin oy birliğiyle alınan kararlar, şehrin yapısal dayanıklılığının artırılmasına yönelik önemli adımlar içeriyor.
Hızlı Tarama ve Mali Destek
Projeler kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile 39 ilçe belediyesi işbirliği içinde hızlı binaların hızlı taramasını gerçekleştirecek. Riskli yapıların dönüşümünü hızlandırmak amacıyla, İBB, KİPTAŞ aracılığıyla yenileme projelerine katılan mülk sahiplerine gelir durumlarına göre %40 ila %65 oranında mali destek sağlayacak. Bu destek, belirli fizibilite kriterleri doğrultusunda, 80 metrekareye kadar olan dairelerin yeniden yapım maliyetlerinin bir kısmını kapsayacak. Her hak sahibi, bir defa olmak üzere, bir bağımsız bölüm için bu destekten yararlanabilecek. Mali destekten faydalanan hak sahiplerinin hisseleri, beş yıl süreyle KİPTAŞ’ın uhdesinde kalacak.
Dar Gelirlilere ve Emeklilere Öncelik
Mali destek oranları, hak sahiplerinin gelir durumlarına göre belirlenecek. Dar gelirliler ve emekliler en yüksek destek oranından faydalanacak. Hane içi geliri iki asgari ücretin altında olanlar %60, emekliler %65, hane içi geliri üç asgari ücretin altında olanlar %40, emekliler ise %45 oranında destek alacak. İlk etapta, “İstanbul Yenileniyor” platformuna başvuran ve uzlaşma sağlanan yaklaşık 25 bin hane için 5 milyar TL civarında destek sağlanacak.
E Sınıfı Binalara Acil Destek
Yüksek risk grubu olarak belirlenen E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine ivme kazandırmak için, bu binalarda oturan emeklilere 9 bin TL, diğer hak sahiplerine ise 7 bin TL kira yardımı yapılacak. Bu destek, dönüştürülmesi gereken yaklaşık 6 bin 920 bina ve 62 bin bağımsız birimdeki 80 bin kiracıyı kapsayacak.
Bayrampaşa’da Geçici Kiralık Konutlar
Bayrampaşa’da, yıkımı tamamlanan dönüşüm alanlarındaki KİPTAŞ’a ait dairelerin geçici kiralık konut olarak tahsis edileceği bir proje hayata geçirilecek. Bu imkandan, yeni proje için uzlaşan, eski bağımsız birimlerinin yıkımına izin veren ve çoğunluğun onayladığı hak ediş şekline izin verdiğini taahhüt eden hak sahipleri yararlanabilecek.
İTÜ ile İşbirliği
İstanbul’un afete dayanıklılığını artırmak için yapılacak çalışmalarda danışmanlık almak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında bir işbirliği protokolü imzalanacak.
50 Yıllık Bina Dönüşümünün Önü Açıldı
Bakırköy’de, yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Zuhuratbaba, Kartaltepe, Osmaniye, Cevizlik, Zeytinlik, Sakızağacı ve Yenimahalle semtlerinde bina yaşının 40-50 arasında olması nedeniyle kentsel dönüşümün önünü açmak amacıyla hazırlanan plan, itirazların ardından İBB Meclisi’nce oy birliğiyle onaylandı. Plan, daha önce binaların yıkılarak yeniden yapılması için 1 katlık artışın özel şartlara bağlanması nedeniyle eleştirilere neden olmuştu. Meclis, bu şartları kaldırarak parsel bazında mülk sahiplerinin dönüşüm yapmasının önünü açtı. Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, kararın ilçenin olası depreme karşı yenilenmesinde hayati önem taşıdığını vurguladı.