enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

İstanbul’da 5 trilyon dolarlık zirve… Geniş katılım sevindirdi

İstanbul’da 5 trilyon dolarlık zirve… Geniş katılım sevindirdi
23.11.2018 15:41
423
A+
A-

21. yüzyılın bir “Pasifik  Yüzyılı” olmasının öngörüldüğünden söz eden Hisarcıklıoğlu; Akdeniz’in, eski dünyanın okyanusu, Atlantik’in, bugünün okyanusu, Pasifik’in ise geleceğin okyanusu olduğunu söyledi.

TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 32. CACCI Konferansı’na ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, küresel büyümeyi Asya- Pasifik bölgesinin sürüklediğine işaret ederek, bu bölge ile ticaret ve yatırım tablosunu değiştirmek ve büyütmek istediklerine vurgu yaptı.?

3 milyar nüfusa sahip, 5 trilyon dolarlık Asya-Pasifik pazarıyla Türk iş dünyasını buluşturacak olan ekonomi zirvesi 32. CACCI (Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu) Konferansı İstanbul Çırağan Sarayı’nda başladı. İki gün sürecek Konferans üye ülkeler arasındaki işbirliği ve ticareti geliştirmeyi hedefliyor.

Konferansın ilk gününde TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, CACCI Başkanı Jemal Inaishvili ve CACCI’nin önümüzdeki dönem başkanlığını üstlenecek olan Samir Modi (Hindistan) birlikte bir basın toplantısı düzenledi. 

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 60’ını, Asya-Pasifik ülkelerinin sağladığına işaret ederek, “2018 büyüme ortalaması yüzde 5.6, 2019 beklentisi yüzde 5.4

Aynı dönemde küresel büyüme yüzde 4 civarında. Yani Asya-Pasifik, dünyanın geri kalanından daha hızlı büyümeye devam edecek görünüyor. Yine bölgenin küresel ticaret hacmi içinde payı, 10 sene önce yüzde 28 iken, şimdi yüzde 30’a ulaştı. Yılda 5,2 trilyon dolar ithalat yapıyorlar. Bizim buradan aldığımız pay sadece 12 milyar dolar, yani ancak binde 2,4.  Öte yandan Asya Pasifik ülkeleri, yılda 470 milyar dolar uluslararası yatırım yapıyorlar. Bize gelense yılda 1 milyar doları bile bulmuyor” dedi.

Bugüne kadar bu ülkelerden ancak 7 milyar dolar FDI çekebildiklerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Yani ne Asya-Pasifik bizim radarımızda, ne biz Asya-Pasifik’in radarına girmişiz. İşte bu tabloyu değiştirmek, eksenimizi genişletmek istedik. Bakın şu an Türkiye’nin ihracat menzili yaklaşık 2.900 kilometre. Meksika’nın ihracat menzili ise 4 bin km, Brezilya’nınki 5 bin km, hatta İsrail’in bile ihracat menzili 5,600 kilometre. Yani ufkumuzu genişletmeli, menzilimizi arttırmalıyız. Daha gidecek çok yolumuz var” diye konuştu.

Yeni pazarlar lazım

Asya Pasifik Bölgesi’nin, dünya nüfusunun yüzde 40’ını, küresel ticaret hacminin yüzde 30’unu ve dünya ekonomik büyüklüğünün de yüzde 23’ünü kapsadığını anlatan Hisarcıklıoğlu yıllar önce bir Dünya Bankası raporunda, “Türkiye’de aynı firmalar, aynı malları, aynı pazarlara satıyorlar” denildiğini hatırlattı. “Yıllar geçti durum hala aynı” diyen TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Yeni pazarlara açılma hamlesine de ihtiyacımız var. İşte bu tabloyu değiştirmek istiyoruz. Bu çerçevede, Asya’nın en büyük iş dünyası örgütü. Asya-Pasifik TSO Konfederasyonu ile işbirliğine gittik. CACCI, 28 ülkeden yaklaşık 3 milyon şirketi temsil ediyor. Biz de Türkiye olarak, Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki işadamlarıyla, güçlü bir ekonomik entegrasyon istiyoruz. Küresel ekonomi için, Asya-Pasifik Bölgesi’nin büyüyen önemini dikkate alıyoruz. Bundan herkesin kazanacağı sinerji ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Bölge ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, olması gereken düzeyde değil.Asya-Pasifik bölgesinin ihracatımız içinde payı yüzde 7, ithalatımız içindeki payıysa yüzde 24.

Yatırımlarda da benzer bir tablo sözkonusu. 2000-2017 döneminde, yani son 17 yılda Türkiye’ye, 150 milyar dolar uluslararası yatırım geldi. Asya-Pasifik ülkelerinin buradaki payı sadece yüzde 5, yani 7 milyar dolar

TOBB olarak, CACCI üyelerini, stratejik ortak kabul ediyoruz.

Vizyonumuz, Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki iş dünyasıyla, Türk iş alemi arasında, güçlü ve kalıcı ekonomik entegrasyon sağlamak. CACCI Konferansı’na Türkiye’nin ev sahipliği, Asya – Pasifik Bölgesi ülkelerinin iş dünyası çatı örgütleriyle, şirketlerinin, ilk defa bizlerle bir araya gelmesini mümkün kıldı. Böylece Türkiye’nin bölgedeki görünürlüğü artacak. Bugüne kadar istediğimiz ölçüde kuvvetli ekonomik ilişki kuramadığımız, Asya ülkelerine yakınlaşmamıza yardımcı olacak.”

Ekonominin ağırlık merkezi değişiyor

21. yüzyılın bir “Pasifik  Yüzyılı” olmasının öngörüldüğünden söz eden Hisarcıklıoğlu; Akdeniz’in, eski dünyanın okyanusu, Atlantik’in, bugünün okyanusu, Pasifik’in ise geleceğin okyanusu olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu Dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin, Uzak Doğu Asya’ya kaydığını kaydederek şöyle konuştu: “Yani pasifik yüzyılına girmiş bulunuyoruz. Bir tarafta Japonya ve Kore gibi inovasyon ve teknoloji devleri. Diğer tarafta Pakistan, Endonezya, Vietnam, Filipinler gibi yükselen pazarlar. Her türlü ürünün, farklı kalite ve ölçeklerde üretildiği bir bölge. 3 milyarın üzerinde tüketicisiyle, en büyük küresel pazar burada. Gerek ekonomik büyümeler, gerek mal ve hizmet ithalat artışı, dünya ortalamasının üzerinde.

Dolayısıyla Asya Pasifik bölgesi, dünya ekonomisinin gidişatını belirleyici bir güce sahip. Dünya dengelerinin değiştiği bu dönemde, Asya pasifik ekonomi zirvesini Türkiye’de yapılmasının önemi büyük. Türkiye; 100 milyar dolar mal, 43 milyar dolar hizmet ihracatına sahip. İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurmuş bir ülke. Avrupa Birliği’nin 6. büyük tedarikçisi haline gelmiş bir ülke. Türkiye’nin bu büyük potansiyelini, Asya-Pasifik iş dünyasına göstermek istiyoruz. Aramızdaki ticareti ve yatırımları arttırmayı, yeni işbirliği ve ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz.

Seçtiğimiz 5 temel alanda ortak çalışma yapıyoruz. Birincisi; Kadın ve Gençlerin girişimciliğin geliştirmesi.

Zira zenginliği getiren girişimciliktir. Türkiye son 10 yılda özellikle kadın girişimci artışında çok başarılı oldu

Bu konuda büyük emek veren Kadın ve Genç Girişimci Kurullarımızı tebrik ediyorum. 10 yıl önce sadece 75 bin olan Kadın girişimci sayısını, bugün 110 bine çıkardık. Yani 85 yılda sağlanan rakamın yarısı, son 10 yılda geldi.

İkinci konu; Sağlık, Eğitim, Turizm, Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörlerinde birlikte çalışma fırsatlarının değerlendirilmesi. Özellikle sağlık, eğitim ve turizm, ülkemizin hızla gelişen sektörleri, burada büyük iş potansiyelimiz var. Bilgi-İletişim ise 21. asrı şekillendiren teknoloji. Gelecekte 2 tip ülke olacak; teknoloji üretenler ve başkalarının ürettiğini para verip alanlar. Biz ilk grupta olmak istiyoruz.

Üçüncü konumuz; Gıda, Tarım, Su, Enerji ve Çevre alanlarında işbirliği. Tüm bunlar, yaşamın devamı için kritik önemde. Hatta ilerde, milli güvenlik sorunu hale gelecekler.

Dördüncü konu; KOBİ’leri geliştirmeye yönelik ortak çalışmalar yapılması. Zira ekonomilerin temek direği KOBİ’ler. Dinamizm, inovasyon, piyasada rekabet sağlanması, hep KOBİ’lerle mümkün. KOBİ’lerimiz arasında işbirliği ve ortaklık kurmayı konuşacağız.

Beşinci ve son konumuz; Ticareti Kolaylaştırma. Böylece aramızdaki ticari engellerin tespiti ve bunların kaldırılması. Günümüzde küresel ekonomiye en büyük tehdit, korumacılık ve engeller. Bundan en büyük zararı da, bizim gibi gelişen ülkeler görüyor. Ticaretin artması, refah ve kalkınmayı sağlar. Ticaret yapan, savaşı konuşmaz, birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle, ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi, küresel barışa giden en kısa yoldur.”

Geniş katılım sevindirdi

Konferansta 28 ülkeden, 400’e yakın iş adamı, bankacı ve meslek örgüt yöneticilerinin bir araya geldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ilk defa Türk iş dünyasının, bu kadar geniş katılımla, Asya-Pasifik iş dünyasıyla buluştuğunu ifade etti. Onlara birbirini tanıma, böylece yeni iş ve yatırım imkânları ile stratejik ortaklıklar kurabilecekleri bir ortam sunmuş olduklarından bahseden Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik bölgesindeki başarılı girişimciler ve Odalar seçilerek ödüllendirileceğini hatırlatarak, finale kalan Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Erkunt Traktör’den Zeynep Erkunt Armağan’ı da tebrik etti.

Hisarcıklıoğlu, Inaishvili ve Modi; toplantı sonrasında basın mensuplarının soruları yanıtladı.

Milli para birimleriyle ticaret yapma fikrinin olup olmadığına yönelik soru üzerine Hisarcıklıoğlu, “Bu bizlerin değil, hükümetlerin alacağı bir karar. Ülkeler kendi parasıyla ticaret yapması için çalışmalar var. Hatta anlaşma yaptığımız ülkeler de var. Bu geliştiği takdirde daha rahat alışveriş yapılacak. Dünyada herkes bu baskıdan kurtulmak istiyor.” şeklinde konuştu.

 CACCI Başkanı Jemal Inaishvili

CACCI Başkanı Jemal Inaishvili ise bu konferans ile Uzak Doğu ülkelerinin ve CACCI ülkelerinin ilgilerini Türkiye’ye çekmeyi amaçladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Ben Türkiye’nin daha da güçlendiğini görüyorum. Her geldiğimde Türkiye’nin iktisadi olarak güçlenmesine tanıklık ediyorum. Günümüzde Türkiye çok daha geniş bir coğrafyada liderlik yapıyor. Çok önemli bir rol üstleniyor. Sadece kendi bölgesinde değil, dünya ekonomisinde önemli rol üstleniyor. Bizim daha fazla Asya-Pasifik katılımına ihtiyacımız var. Ticaret ve yatırım açısından çok potansiyel var.

Ekonomik büyüme gösteren ülkelerin Asya ülkeleri olduğunu görüyoruz. Türk ekonomisi ve iş dünyası düşünüldüğünde çok akıllı iş insanlarınız var. İş dünyası ekonomik durum her ne olursa olsun bir çözüm, bir çare buluyor. Oluşan fırsatlardan Türkiye’nin yararlanması gerekiyor. Biz şuna inanıyoruz, bu konferans aynı zamanda önemli bir rol üstlenerek Türkiye’ye daha fazla ilgi gösterilmesine yardımcı olacaktır.”

Milli para birimleriyle ticaret yapma fikrinin olup olmadığına yönelik soru üzerine Inaishvili, “Gelecekte, anlaşmaların, sözleşmelerin milli para birimleri üzerinden yapıldığını göreceğiz.” yanıtını verdi.

CACCI Başkan Yardımcısı Samir Modi

CACCI’nin gelecek dönem başkanlığını alacak CACCI’nin Başkan Yardımcısı Samir Modi de Asya-Pasifik ülkelerinin Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımların birkaç yıl içerisinde 3 katına çıkacağını düşündüğünü belirterek, “Ben tam bir Türkiye aşığıyım.” dedi.

Zirve kapsamında, kadın girişimciler, bilgi ve iletişim teknolojileri, turizm, sağlık ve eğitim, gıda ve tarım, su, enerji ve çevre konularında çeşitli paneller gerçekleştirildi.

Bazı firmaların açtığı stantlarda Türkiye’ye özgü lezzetleri de tanıttığı zirve, çeşitli panellerle 24 Kasım Cumartesi günü de devam edecek.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.