İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500)” araştırmasının sonuçları duyuruldu. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu, 2023 yılında da 484 milyar liralık üretimden satış rakamıyla Tüpraş oldu. Uzun yıllardır liderliğini sürdüren Tüpraş, Koç Holding çatısı altında faaliyet göstermektedir.
İkinci sırada yer alan Ford Otomotiv, 238 milyar liralık üretimden satışla Koç Holding bünyesindeki konumunu korumaktadır. Geçtiğimiz yıl üçüncü sırada yer alan şirket, bu yıl ikinci sıraya yükselmiştir.
Azerbaycan devletine ait Socar’ın iştiraki Star Rafineri, 227 milyar liralık üretimden satışla üçüncü sıraya yerleşmiştir. Geçtiğimiz yıl ikinci sırada yer alan Star Rafineri, sektördeki gücünü sürdürmektedir.
Listenin dördüncü sırasında, 143 milyar liralık üretimden satış rakamıyla İstanbul Altın Rafinerisi yer almaktadır. Geçtiğimiz yılda da aynı sırada bulunan şirket, piyasadaki konumunu korumaktadır. Toyota Otomotiv, 128 milyar liralık üretimden satışla beşinci sıraya yükselmiş olup, önceki yıla göre dördüncü sıradan bir sıra ilerlemiştir.
Altıncı sırada yer alan Oyak-Renault, 107 milyar liralık üretimden satışla bir sıra yükselmiştir. Geçtiğimiz yıl yedinci sırada bulunan şirket, otomotiv sektöründeki başarısını sürdürmektedir.
Koç Holding’in bir diğer şirketi olan Arçelik, 100 milyar liralık üretimden satışla yedinci sırada yer almıştır. Geçtiğimiz yıl sekizinci sırada bulunan Arçelik, bir sıra gerilemiştir.
Mercedes-Benz ve Gramaltın Kıymetli Madenler, 2023 İSO 500 listesinde ilk 10’a girmeyi başarmıştır. 94 milyar liralık üretimden satışla sekizinci sırada yer alan Mercedes-Benz, geçen yıl 15. sırada bulunmaktaydı. Gramaltın Kıymetli Madenler ise 90 milyar liralık üretimden satışla geçen yılki 44. sıradan dokuzuncu sıraya sıçramıştır. Ereğli Demir ve Çelik ise 80 milyar liralık üretimden satışla 10. sırada yer almış olup, önceki yıla göre iki sıra gerilemiştir.
Türkiye altın talebinde de 2023 yılı rekor seviyelerine tanık olmuştur. Toplam altın alımı, bir önceki yıla göre %66 artışla 201,6 tona ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştır. Mücevher alımları %14 artışla 41,9 tona yükselirken, külçe ve sikke altın alımları da %88 artışla 159,6 tona ulaşarak tarihi bir seviyeye çıkmıştır. Külçe ve sikke altın alımındaki miktarsal artışla Türkiye, dünyada ilk sırada yer almıştır.