enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

İş Dünyası ve Yargı Camiası BTSO’da Buluştu

İş Dünyası ve Yargı Camiası BTSO’da Buluştu
23.12.2019 13:27 | Son Güncellenme: 23.12.2019 17:12
354
A+
A-

İş Dünyası ve Yargı Camiası BTSO’da Buluştu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSO TAM) tarafından organize edilen “Yargıtay Kararları Işığında İş Kazalarında Cezai ve İdari Sorumluluk” paneli, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İş Dünyası ve Yargı Camiası BTSO’da Buluştu.

BTSO TAM, iş kazaları konusunda merak edilenlere ışık tutacak önemli bir panele ev sahipliği yaptı. BTSO Hizmet Binası’nda düzenlenen ve iş dünyası ile hukukçuları bir araya getiren panel.

Yargıtay kararları ışığında iş kazalarında cezai ve idari sorumluluk konusu değerlendirildi.

Oturum başkanlığını Yargıtay 12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Er’in yaptığı panelde;

Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Sinan Sezer, Yargıtay 12. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Serap Kaygusuz ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız sunum yaptı.

Panelde “İşveren ve İSG Profesyonellerinin Cezai Sorumlulukları”, “Taksirli Suçlar” ile “İş Kazaları Sonucu İşverenler Açısından Oluşan Hukuki Maliyetler” gibi farklı konu başlıkları ele alındı.

“ARABULUCUKLA MAĞDURİYETLER AZALDI”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, adalet ve güven duygusunun güçlü olduğu ülkelerde ekonominin de güçlü olduğunu söyledi.

BTSO öncülüğünde Bursa’da hayata geçirilen Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin Türkiye’de ilkler arasında yer aldığını kaydeden Başkan Burkay, “İşçi-işveren anlaşmazlıklarında uygulanan zorunlu arabuluculuk sayesinde mağduriyetler azaldı.

Bir toplumsal uzlaşma projesi olarak ortaya çıkan bu sistem sayesinde zaman kaybı ve maddi anlamda yıpratıcı süreçler ortadan kalktı. Arabuluculuk, yargımızın iş yükünü de hafifletti.

Bursa iş dünyası olarak Adalet Bakanlığımızın liderliğinde yargı sistemini güçlendirecek tüm düzenlemelere destek vermeyi sürdüreceğiz.” dedi.

“MECBURİYET OLARAK GÖRÜLMEMELİ”

İbrahim Burkay, Bursa’da bir taraftan teknoloji odaklı sanayi dönüşümünü gerçekleştirirken diğer taraftan da iş kazalarını önlemek ve sektörlerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Başkan Burkay, iş dünyasının iş güvenliği meselesini uyulması gereken bir mecburiyetten ziyade, çalışanların sağlığını ve güvenliğini destekleyen, verimi ve kaliteyi artıran bir araç olarak görmesi gerektiğini ifade etti.

BURSA EKONOMİSİNİN EN BÜYÜK GÜCÜ BTSO

Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Bursa’nın ekonomik açıdan Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Şehrin bugünkü ekonomik gücüne ulaşmasında BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve yönetim kurulunun büyük payı bulunduğunu ifade eden Birkan, “BTSO, Türkiye’deki oda ve borsalar arasında tahkim ve arabuluculuk alanında da çalışmaya başlayan ilk kurumlardan biri.

İstanbul ve Ankara gibi kentlerin önünde yer alıyorlar. Başarılı çalışmalarından dolayı BTSO ve Bursa iş dünyasını ediyorum.” dedi.

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ ÇALIŞMALARI

Türkiye’nin yeni yönetim modeli ile iş dünyasının önünü açtıklarını belirten Bakan Yardımcısı Birkan, “Başkanlık sistemiyle karar mekanizmaları hızlandı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda ciddi mesafe kat ettik. Bu alanda dünyada en hızlı ilerleyen ülkelerden biriyiz” diye konuştu.

Demokrasi ve hukukun güçlü olmadığı ülkelerde yeni yatırımların yapılamayacağını ifade eden Bakan Yardımcısı Birkan, Yargı Reformu Strateji Belgesi çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Strateji temelinde hazırlanan ve ifade özgürlüğünü de içeren ilk paketin yasalaştığını kaydeden Birkan, “Şimdi ikinci ve üçüncü paketleri hazırlıyoruz.

Bununla birlikte yeni bir insan hakları eylem planı oluşturmak için de çalışmalara başladık. Yargıda sorunları gerek mevzuat değişiklikleri gerekse de idari işlemlerle çözüme kavuşturmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ DAVALARINA DA ARABULUCULUK ŞARTI GELİYOR

Ticarette en önemli konunun ihtilaf yaşanmaması olduğunu belirten Zekeriya Birkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “İhtilaf yaşandığı takdirde ise bunu en kısa sürede çözmek durumundayız.

Bu doğrultuda klasik metotlarda 3-5 yıl süren yargılama süreçlerinden arabuluculuk modeline geçtik. İş davaları ve ticari davalarda arabuluculuğu zorunlu hale getirdik.

Şu anda Türkiye’de iş davalarında yüzde 70’e yakın anlaşma oranı var. Arabuluculuk, 2020 yılında tüketici mahkemelerinde de dava şartı olacak.

” Türkiye’nin Singapur Sözleşmesi’ne taraf olmasıyla arabuluculuk anlaşmalarının uluslararası düzeyde güven ve teminata kavuştuğunu kaydeden Birkan, “Şu anda bunu imzalayan 51 ülke var. Önümüzdeki yıl muhtemelen Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkeler bu sözleşmeye imza atmış olacaklar.” dedi.

PROFESYONEL YAKLAŞIM

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin oturum başkanı Yargıtay 12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Er, iş hayatında profesyonel yaklaşımın iş kazalarının önüne geçmede etkili olacağını söyledi.

Çalışanların görev tanımlarının iş organizasyon şeması hazırlanarak belirlenmesinin ve işin ehil kişilere verilmesinin önemine değinen Er, “Almanya en fazla kömür madeninin bulunduğu ülkelerden biri.

Uzun yıllardır ölümle sonuçlanan iş kazası yaşanmıyor. Bunun temel sebebi profesyonel yaklaşım sergilemeleri.” dedi.

İŞ KAZALARINDA CEZAİ SORUMLULUK

Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Sinan Sezer ise işveren ve İSG profesyonellerinin cezai sorumlulukları hakkında bilgiler verdi.

İşverenlerin çalışanların sağlığıyla ilgili tüm tedbirleri almakla yükümlü olduğunu belirten Sezer, çalışanların da işverenlerin talimatlarına uymak zorunda olduklarını kaydetti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Serap Kaygusuz, iş kazalarında bilinçli taksirin kesin kural ihlalleri neticesinde ortaya çıktığını söyledi.

Kaygusuz, “Kaza oluşmadığı için aynı ihmalkar davranışların sürdürülmesi bilinçli taksir artırım sebebidir. Bu durumda işveren yargılama sonunda hapis cezası alırken, para cezası alma hakkını kaybeder.” diye konuştu.

İŞ KAZALARI KÜRESEL BİR SORUN

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız ise iş kazalarının küresel bir sorun olduğunu söyledi.

Dünyada her yıl 3,2 milyon kişinin iş kazaları dolayısıyla hayatını kaybettiğini belirten Yıldız, 300 milyondan fazla ölümcül olmayan iş kazası yaşandığını söyledi.

Türkiye’de ise 2017 yılı verilerine göre yılda 360 bin iş kazası yaşandığını belirten Yıldız, Bursa’nın iş kazası ortalamasında Türkiye’de 34. il olduğunu kaydetti.

Soru-cevap bölümünün ardından sona eren panele;

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Çelik, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdülkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Bursa Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Ali Rıza Bir, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Irmak Aslan, Muhsin Koçaslan ve Haşim Kılıç ile BTSO Meclis Divan Üyesi Hakan Batmaz da katıldı

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.