Giriş
Ankara’nın Sincan ilçesine bağlı Çokören köyünde çiftçilik ve hayvancılık yapan Nihat Babaözü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “Afganistan ve Suriyeliler olmazsa tarım ve hayvancılık biter” sözlerine öfkeyle karşılık veriyor.
Üreticilerin Durumu
Babaözü, hükümetin çiftçilere yönelik desteklerini yeterince sağlamadığını vurgulayarak, üretim maliyetlerinin hızla arttığını, ancak ürün fiyatlarının bunun çok altında kaldığını belirtiyor.
“Ülkemizde gıda fiyatları, üretim maliyetlerinin çok altında” diyen Babaözü, hükümetin enflasyonu düşürme vaadini tutmak için çiftçilere haksızlık yaptığını ifade ediyor.
“Enflasyonu çiftçi mi düşürecek? Bu nasıl oluyor?” diye soran Babaözü, üretimdeki temel girdilerin fiyatlarının yüzde 100’den fazla arttığını, ancak ürün fiyatlarının yalnızca yüzde 10-15 oranında arttığını kaydediyor.
Üreticiye Destek Verilmemesi
Tarımın desteklenmesi amacıyla çıkarılan yasaların gereği olan desteklerin çiftçilere verilmediğini belirten Babaözü, “AKP iktidarı döneminde, hükümet köylünün desteklenmesi amacıyla yasal olarak vermesi gereken paradan 152 milyar dolar kesinti yaptı” diyor.
Köylerin Boşalması
Destek eksikliği nedeniyle köylerin yaşanmaz hale geldiğini ve genç çiftçilerin köylerini terk etmek zorunda kaldığını anlatan Babaözü, gençlerin özel güvenlik görevlisi olmak gibi iş alanlarına yöneldiğini ifade ediyor.
“Köyde çalışacak adam kalkmayınca, dışarıdan gelen Afganistanlı ve Suriyelilere muhtaç hale geldik” diyen Babaözü, hükümetin tarım ve hayvancılığı canlandırmak için köylüye destek olması gerektiğini vurguluyor.
Yabancı İşçi Masrafı
Ülkedeki Afgan işçi sayısının yaklaşık 2 milyon olduğunu ve her bir işçinin düzenli olarak ayda 750 dolar ülkesine gönderdiğini belirten Babaözü, “Bu da toplamda aylık 1,5 milyar dolar, yıllık 18 milyar dolar yapıyor” diyor.
“Geçen yıl aylık 450 dolara çalışan Afgan çoban ya da sulamalarda çalışan işçinin aylığı şimdi 1.200 dolar” diyen Babaözü, “Enflasyon, işçi ücretlerinde dolar bazında da yüzde 100’den fazla arttı” ifadelerini kullanıyor.
Traktör Satışları
Çiftçilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve son çare olarak traktörlerini sattıklarını belirten Babaözü, yalnızca Konya bölgesinde 2.000 civarında 200 beygirgücü üzerinde traktörün satıldığını ve bunun 400 milyon Euro kayıp anlamına geldiğini vurguluyor.
Arazi Toplulaştırması
Arazi toplulaştırması uygulamasıyla ilgili eleştirilerde bulunan Babaözü, “Son yıllarda çok sayıda çiftçimiz arazisini satıyor, üretimden çekiliyor. Bu insanlar niçin tarlasını satıyor diye düşünmüyorlar mı?” diye soruyor.
“Arazi toplulaştırması yapılıyor. Toplulaştırmanın amacı yabancılara arazi satışını kolaylaştırmak” diyen Babaözü, tarla fiyatlarının da düştüğünü belirtiyor.
Meraların İşgali
Hayvanların meralara çıkarılmadığı ve ahır besiciliğinin yaygınlaştığına dikkat çeken Babaözü, bunun nedeninin meraların işgal edilmiş olması ve ekin ekilmesi olduğunu vurguluyor.
“Tarım Müdürlüğü’ne gidiyorsunuz, ‘Bu bizim işimiz değil, belediyeye gidin’ diyorlar. Belediyeye gidiyorsunuz, ‘Biz değil, o işlere kaymakamlık bakıyor’ deniliyor. Kaymakamlıkta da dediklerinizin doğru olup olmadığını yerinde incelemek için bin lira araç parası yatırmanız isteniyor” diyen Babaözü, mera hayvancılığının da yapılamaması sonucunu doğurduğunu ifade ediyor.
Çiftçinin Talepleri
Çiftçiyi üretimden koparmamanın mümkün olduğunu vurgulayan Babaözü, bunun için bazı önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Çiftçinin taleplerini şöyle sıralıyor: