enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3460
EURO
36,3732
ALTIN
2.839,73
BIST
9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C
Advert

İklim STK’ları: Türkiye kömürden kademeli çıkış kararı almalı

İklim STK’ları: Türkiye kömürden kademeli çıkış kararı almalı
11.11.2024 13:17
5
A+
A-

Türkiye, COP29 Öncesinde Kömürden Kademeli Çıkış Çağrısı Aldı

Türkiye’nin önde gelen iklim savunucuları, COP29 İklim Zirvesi’nden önce ülkeyi acilen “yeni kömürlü termik santral yapmama” ve kademeli olarak kömürden çıkış planlaması kararını almaya çağırdı.

Kömürlü Termik Santrallerin Etkileri

Kömürlü termik santraller, küresel ısınmanın önde gelen nedenleri arasında yer alırken, Türkiye’de yeni santral yapılması planlanıyor. Ancak bu santrallerin yarısı ithal kömüre bağımlı, bu da ekonomik teşviklere rağmen sektörün ayakta kalmasına ve kamusal kaynakların boşa harcanmasına yol açıyor.

Şu Anki Tehdit: Afşin-Elbistan Santrali

Şu anda Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne yeni bir santral büyüklüğünde 688 MW’lık ek ünite eklenmesi planlanıyor. Bu, 40 yıldır kömürün olumsuz etkilerini yaşayan yerel halk için daha fazla sağlık ve çevre sorunu anlamına gelecek.

Yenilenebilir Enerjinin Potansiyeli

Türkiye, temiz ve güvenli yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin ancak bunlardan tam olarak faydalanmıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2035 yılı için belirlediği 120 GW güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi hedefi, ülkenin doğru yönde attığı önemli bir adım.

Kömürsüz Elektrik Üretimi

Bu hedefin iklime ve topluma fayda sağlaması için elektrik üretiminde kömürün sıfırlanması gerekiyor. 2021 yılında yayınlanan “Karbon Nötr Türkiye Yolunda İlk Adım: Kömürden Çıkış 2030” raporu, bunun bilimsel olarak mümkün olduğunu kanıtlamıştı.

Kademeli Çıkışın Faydaları

COP29 İklim Zirvesi, Türkiye’ye “yeni kömürlü termik santral yapmama” ve “kömürden kademeli çıkış” kararları alması için fırsat sunuyor. Bu kararlar şu faydaları sağlayacaktır:

  • Kömürün olumsuz sağlık ve çevre etkilerinin ortadan kaldırılması
  • Emisyonların azaltılması ve iklim hedeflerine ulaşılması
  • Temiz ve yenilenebilir enerjinin önünün açılması ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesi
  • Net sıfır ekonomiye geçişin hızlandırılması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması
  • Güvenli ve sağlıklı yeni iş imkanlarının yaratılması

Uluslararası Destek

Bu kararlar, Türkiye’nin uluslararası yatırım ve desteklere ulaşmasını da sağlayacaktır. COP29’un gündeminde, iddialı iklim hedefleri belirleyen ülkelerin iklim finansmanında önceliklendirilmesi konusu da yer alıyor. Emisyonlarının %20-25’i kömürlü termik santrallerden kaynaklanan Türkiye’nin kömürden çıkış kararı, iddialı bir iklim hedefi belirlemenin ilk adımı olabilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.